21 Temmuz 2010 Çarşamba

Şairlerle turizm acentelerini birbirine karıştırmayın

Soru: Şakir Bey, Sarıkaya Belediye Başkanı Ali Osman Erbir, belediye tarafından düzenlenen ‘Şair ve Yazarlar Şiir Şöleni” öncesinde yaptığı konuşmada, bu gibi etkinliklerin ilçenin tanıtımına büyük katkı sağladığını söylemiş. Bu gibi etkinlikler, sizce de ilçenin tanıtımına katkı sağlıyor mu? (Ömer)

Cevap: Sevgili Ömer, her şeyden önce, şölenin isminde hem imlâ hem de mantık hatası var; ama konumuz bu değil…

Bir belediye başkanı, düzenlediği şiir şöleninin ilçenin tanıtımına katkı sağladığını söylüyorsa, “Benim derdim şiir miir değil; ben ilçenin tanıtımını yapmanın derdindeyim. Eğer ilçenin tanıtımına bir katkınız olmayacaksa, bırakın bu işleri, kendinize sigortalı bir iş bulun” demiş olur. Bu da samimiyetsizliktir. Ayrıca, bir şiir şöleninin “bu gibi etkinlikler” ifadesiyle tanımlanması, kültürel etkinlikler arasındaki muhteva farkının sıfırlanması anlamına gelir ki, “ıvır-zıvır” demekle eşdeğerdedir. Böyle belediyelerden şiire, edebiyata, kültüre, sanata katkı sağlamasını beklemek beyhude bir bekleyiştir. Şiir gibi edebî ürünler arasında bir ili ya da ilçeyi tanıtan eserler olabilir ama edebî faaliyetlerin amacı tanıtım yapmak değildir, olmamalıdır. Şairlerle turizm acentelerini birbirine karıştırmamak gerekir.

Diğer taraftan, çeşitli illerden gelerek şölende şiirlerini okuyan katılımcılar da uzun zamandan beri birbirleriyle irtibat hâlinde olan ve bir kısmı emekli memurlardan oluşan amatör şairlerdir. Seyahat etmeyi çok sevmekte ve il il dolaşıp hoşça vakit geçirmektedirler… (drsakircicek@hotmail.com)