16 Temmuz 2010 Cuma

Kültür Bakanlığı’nın ‘halk ozanı’ olduklarını tescil ettiği 2 şair, halk ozanı kimlik kartlarını aldılar

Yozgatlı Halk Ozanları Osman Yüksel ve Salim Gülbahçe, halk ozanı olduklarının Kültür Bakanlığı tarafından tescil edilişinden 24 yıl sonra, “Geleneksel Halk Ozanları Kimlik Kartı”nı Yozgat İl Kültür ve Turizm Müdürü Bahri Akbulut’tan aldılar.

557 Halk Ozanı Bakanlıkça tescilli

Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürlüğü bünyesindeki Halk Kültürü Bilgi ve Belge Merkezi’ne Kayıtlı 557 halk ozanı arasında yer alan Yozgatlı halk ozanları Salim Gülbahçe ve Osman Yüksel, “Geleneksel Halk Ozanları Kimlik Kartı”na kavuştular.

1986 yılında Bakanlığın Halk Ozanları Listesi’nde yer alan Osman Yüksel 403, Salim Gülbahçe ise 429’uncu sırada kayıtlı. Ancak, “Geleneksel Halk Ozanları Kimlik Kartı” kendilerine 24 yıl sonra ulaştı.

Yozgatlı Halk Ozanları Osman Yüksel ve Salim Gülbahçe, halk ozanı olduklarının Kültür Bakanlığı tarafından tescil edilişinden 24 yıl sonra, kimlik kartlarını Yozgat İl Kültür ve Turizm Müdürü Bahri Akbulut’tan aldılar.

Yozgat’ta Bakanlıkça tescilli 5 şair var

Halk Ozanı Salim Gülbahçe, yaptığı açıklamada, Yozgat’ta Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürlüğü tarafından onaylanan 5 şairin bulunduğunu söyledi. Gülbahçe, Osman Yüksel ile birlikte 1986 yılında şair olarak Kültür Bakanlığı kayıtlarına geçtiklerini kaydetti. Gülbahçe, 24 yıl aradan sonra Kültür Bakanlığı tarafından kimlik kartlarını almaları için müracaat yazısının geldiğini ve geçtiğimiz günlerde Ankara’ya giderek kimlik kartı için müracaat ettiklerini söyledi.

Halk Ozanı kabul edilme şartları

Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürlüğü, “Orta Anadolu, Çukurova ve Batı Anadolu âşıkları / ozanları” tasnifinde yer almak için müracaatta bulunan adayları Halk Ozanı olarak kabul etmek için şu şartları arıyor:

1- Başlayış nedeni( rüya, bade, aşk, kâbus, hastalık, çevre etkisi vb.)
2- Ustası olup olmadığı
3- Çırağı olup olmadığı
4- Usta malı bilip bilmediği
5- Profesyonel olup olmadığı
6- Doğaçlama söyleyip söylemediği
7- Yöreye özgü tür ve şekilleri bilip bilmediği ( koşma, destan, varsağı, güzelleme vb.)
8- (Alevi aşıklar (ozanlar) için) gelenek içinde yer alan şekil ve türleri bilip bilmediği ( miraçlama, tevhid, duazı-ı imam, devriye, şathiye vb.) ile alevi inancındaki anlatılar ( mitler, efsaneler)
9- Şiir ile ilgili terimler bilip bilmediği
10- Makam bilip bilmediği