20 Temmuz 2010 Salı

Çevre kirliliği bir ineklik değil insanlık sorunudur

Soru: Şakir Bey, Yozgat Belediyesi, Çapanoğlu Kent Parkı’nda, vatandaşların çevre temizliği konusunda daha duyarlı olmasını sağlamak için, inek figürünün yanına bir ‘konuşma balonu’ ilâve ederek, içine “Kabuklu yiyecek yeyip yere atarım, çevreyi kirletirim; çünkü ben bir ineğim” diye yazmış. Belediye’nin bu yaklaşımını nasıl değerlendiriyorsunuz? (Füsun K.)

Cevap: Sevgili Füsun, ben bir veteriner hekim değilim ama bildiğim kadarıyla inekler pis hayvanlar değillerdir. Çevreyi de kirletmezler. ‘Kirli’ görülen tek ürünleri dışkılarıdır. Onu da Yozgat köylüleri tezek yaparak değerlendirir ve ekonomiye kazandırırlar. Dağda bayırda kalan dışkılar ise, tabiattaki ekolojik sistem sayesinde çeşitli böcekler vasıtasıyla değerlendirilir, toprağa da gübre olur. İneklerin, Kurban Bayramı dışında şehir merkezine, meselâ Saat Kulesi ya da Lise Caddesi civarına dışkı bırakmaları da söz konusu değildir. Zaten, Çapanoğlu Kent Parkı’nda Belediye’nin ineğinden başka çekirdek yeyip kabuklarını yere atan bir ineğe de rastlanmamıştır.

Çevre kirliliği bir ineklik değil, insanlık sorunudur. Yozgat Belediyesi’nin yaklaşımı, mahalle duvarına ‘Buraya çöp döken eşşektir’ diye yazan mahalle sakinlerinin yaklaşımından farksızdır ve belediyecilikle bir alâkası da yoktur. Sorunun çözümü, çevre bilincini artıracak aile içi eğitim çalışmaları yapılmasının yanı sıra, Yozgat Belediyesi’nin temizlik çalışmalarına ağırlık vermesidir.

(drsakircicek@hotmail.com)