7 Nisan 2010 Çarşamba

Prim borcu olanlara 36 ay taksit imkânı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, prim borçları ile ilgili bir affı kesinlikle düşünmediklerini, ancak borçların 36 ay süreyle taksitlendirme imkânı olduğunu hatırlattı. Dinçer, kendilerine müracaat edenlere bu imkândan yararlanma fırsatı sunduklarını belirtti.

Bakan Dinçer, prim borçlarının ödenmemesinden dolayı karşı karşıya kalınan faiz yüküyle ilgili yeni bir düzenleme yapılacağını, bu düzenlemeyi yakında kamuoyu ile paylaşacaklarını kaydetti.

Türk Borçlar Kanunu Tasarısı

TBMM Genel Kurulunda, MHP’nin Türk Borçlar Kanunu Yasa Tasarısı’nın görüşülmesine ilişkin grup önerisi görüşüldü.

MHP grubu adına konuşan Konya Milletvekili Faruk Bal, Türk Borçlar Kanunu Tasarısı’nın öncelikli olarak görüşülmesi ve eksiklerin giderilmesi gerektiğini söyledi. Bal, çiftçinin ve esnafın zor durumda olduğunu anlattı.

CHP Malatya Milletvekili Mevlüt Aslanoğlu da, özellikle vergi ve sigorta borcunu ödeyemeyen çok sayıda esnaf olduğunu belirterek, “Affedin demiyorum ama borçlarını ödemek için kolaylık sağlayın” dedi. Aslanoğlu, devletin hâlen aylık yüzde 2 oranında temerrüt faizi uyguladığını, bu uygulamayla borcunu ödeyemeyen esnafın adeta idam edildiğini söyledi.

Bakan Dinçer: Af yok kolaylık var

Aslanoğlu’nun eleştirilerini cevaplayan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer de, ekonomik kriz sebebiyle sanayici ve esnafın zor bir süreçten geçtiğini, ancak bu yıl içinde bu zorlukları aşmayı umut ettiklerini söyledi.

Daha önceki uygulamalarda da prim borcu affının istenilen sonuçları vermediğini belirten Dinçer, bu sebeple borçların affının kesinlikle düşünülmediğini kaydetti. Ancak borçların 36 ay süreyle taksitlendirme imkânı olduğunu hatırlatan Dinçer, kendilerine müracaat edenlere bu imkândan yararlanma fırsatı sunduklarını belirtti.

Bakan Dinçer, prim borçlarının ödenmemesinden dolayı karşı karşıya kalınan faiz yüküyle ilgili yeni bir düzenleme yapılacağını, bu düzenlemeyi yakında kamuoyu ile paylaşacaklarını kaydetti.

CHP Afyonkarahisar Milletvekili Halil Ünlütepe de, Türkiye’nin asıl gündeminin ekonomi olduğunu, bu sebeple Türk Borçlar Kanunu Yasa Tasarısı’nın öncelikle görüşülmesi gerektiğini söyledi. Ünlütepe, esnafın banka kredi borcunu bir başka bankadan aldığı krediyle ödemeye çalıştığını ifade etti.

Görüşmelerin ardından yapılan oylamada MHP’nin Türk Borçlar Kanunu Yasa Tasarısı’nın görüşülmesine ilişkin grup önerisi reddedildi.

(Kaynak: bugun.com.tr)