1 Nisan 2010 Perşembe

Doğu’da hibe desteği 50 büyükbaş hayvanı olana verilecek, çiftçiler bu sayının düşürülmesini istiyor

DAP kapsamındaki illerde damızlık sığır işletmesi yatırımlarına % 40 oranında hibe desteği sağlanmasına dair Bakanlar Kurulu kararının 50 baş ve üzeri kapasiteye sahip projeleri kapsıyor olması, Doğu illerindeki çiftçileri endişeye sevk etti.

Müteşebbis köylüler, 50 adet büyükbaş hayvan alacak paraları olmadığını belirterek, bu sayının düşürülmesini istiyorlar. Bayburt Ziraat Odası Başkanı Abuzer Yıldırımtepe bu talebi bizzat Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker’e iletirken, CHP Ardahan Milletvekili Ensar Öğüt de, TBMM Genel Kurulu’nda gündeme getirdi.

Karadeniz Bölgesi’nde yer almalarına rağmen Doğu Anadolu Projesi kapsamındaki iller arasına dâhil edilen Bayburt için Milletvekilleri Ülkü Güney ile Fetani Battal’ın; Gümüşhane için de Gümüşhaneli medya patronu Aydın Doğan’ın girişimde bulunmuş olabileceği ileri sürülüyor.

Destek güzel ama…

“Doğu Anadolu Projesi (DAP) Kapsamındaki İllerde Etçi ve Kombine Irklarla Kurulacak Damızlık Sığır İşletmesi Yatırımlarının Desteklenmesine İlişkin Karar” 22 Ocak 2010 tarihinde Resmî Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi.

Bakanlar Kurulu kararına göre, DAP kapsamındaki Ağrı, Ardahan, Bayburt, Bingöl, Bitlis, Erzincan, Elazığ, Erzurum, Gümüşhane, Hakkâri, Iğdır, Kars, Malatya, Muş, Tunceli ve Van illerinde, büyükbaş hayvancılık işletmelerinin kurulmasına, et ve süt üretiminde verimlilik ile kalitenin artırılmasına ve bölgesel kalkınmayı sağlamaya yönelik olarak üreticilerin, etçi ve kombine ırklarla kuracakları damızlık amaçlı sığır işletme yatırımlarına hibe desteği verilecek.

Karara göre, üreticilerin DAP kapsamındaki illerde kuracakları bireysel veya bir arada yapacakları öz sermayeye dayalı, en az 50 baş ve üzeri kapasiteye sahip projeli etçi ve kombine ırklarla kurulacak damızlık sığır işletme yatırımlarına, 2010-2012 yılları arasında hibe desteği sağlanacak.

Bu çerçevede, inşaata % 30, damızlık gebe düve ve makine alımına % 40 oranında destek verilecek.

Yıldırımtepe: 50 sığırı almamız çok zor

Ancak, Doğu illerinde hayvancılıkla uğraşan köylüler, hibe desteğinin 50 adet büyükbaş hayvan barındıran projelere verilecek olmasından dolayı endişeli. Köylüler, 50 adet büyükbaş hayvan alacak paraları olmadığını belirterek, bu sayının düşürülmesini istiyorlar.

Bayburt Ziraat Odası Başkanı Abuzer Yıldırımtepe, 21 Şubat’ta “Türkiye Buluşmaları” konferansına katılmak üzere Bayburt’a gelen Tarım ve Köy İşleri Bakanı Mehdi Eker’e, bu konudaki talepleri iletti.

Abuzer Yıldırımtepe, Bakan Eker’e, “Uygulamış olduğunuz 50 süt sığırı için hibe desteğinden Bayburtlu çiftçiler olarak çok memnunuz. Ancak, biz Bayburtlular olarak bu 50 sığırı almamız çok zor. Bunu 25’lere kadar düşüremez misiniz?” diye sordu.

Bakan Eker ise, “Siz de 3-5 kişi bir araya gelerek bu projelerden istifade edin, yani gücünüzü birleştirin. Devletin imkânlarından daha iyi yararlanabilmeniz için kooperatifler oluşturun” diyerek, rakamı aşağıya çekemeyeceklerini söyledi.

CHP Milletvekili Öğüt: Köylü, 250-300 milyarı bulamaz

CHP Ardahan Milletvekili Ensar Öğüt de, 30 Mart Salı Günü TBMM’de gündem dışı söz alarak yaptığı konuşmada, aynı talebi dile getirdi.

Öğüt, hayvancılıkla uğraşanlara sağlanan hibe desteği için 50 baş ve üzeri hayvan sahibi olma şartının, Türk çiftçisinin aile işletmeciliği yapısına uygun olmadığına işaret ederek, bunun “10 baş ve üzeri” şeklinde değiştirilmesi gerektiğini ifade etti. Öğüt, şunları söyledi:

“Doğu ve Güneydoğu illerinde 50 baş ve üzerinde düve alanlara % 40 hibe yardımı var. Ahıra da % 40, süt toplama tankına % 30. Burada bir yanlış uygulama var. Köylünün, daha doğrusu bizim Türk çiftçisinin aile yapısında ‘aile işletmeciliği’ var. Aile işletmeciliğini geliştirmek için, 50 başın mutlak surette 10 başa inmaesi lâzım. Çünkü bugün bir köylü 50 başı alıp ağılını yapması, süt toplama tankını yapması, nerden baksanız 250-300 milyar parayı buluyor. 250-300 milyarı bir köylünün bulması mümkün değil. Kredi almaya kalksa, köydeki toprak evini, kerpiç evini banka teminat olarak kabul etmiyor. Banka teminat olarak kabul etmediği zaman bu defa da bankadan kredi alamıyor. Demek ki, aile işletmeciliğini geliştirebilmemiz için bizim, 50 baş ve üstü değil 10 baş ve üstü olursa, o zaman herkesin yapma şansı var. O zaman hayvancılık gelişir.”

Bayburt ve Gümüşhane DAP’a nasıl dahil oldu?

Karadeniz Bölgesi’nde yer alan Bayburt ve Gümüşhane’nin, Doğu Anadolu Bölgesi illerini kapsayan projeye dâhil edilmesi dikkat çekti.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’na bağlı Tarımsal Üretim ve Geliştirme Genel Müdürlüğü’nden bir yetkili, Yozgat Muhabir’in “Bayburt ve Gümüşhane bu projeye hangi gerekçeyle dahil edildi?” şeklindeki sorusuna, “Buna Bakanlar Kurulu karar veriyor, biz sadece uygulayıcıyız. Belki Bakanlar Kurulu’na bir teklif olarak götürülmüş ve uygun görülmüş olabilir” karşılığını verdi.

Yetkili, “Bayburt Tarım İl Müdürlüğü’nün böyle bir teklif götürmediğini öğrendik. Milletvekillerinin girişimiyle olmuş olabilir mi?” şeklindeki soruyu da, “Orasını bilemem” şeklinde cevapladı.

Bölgesel bir talep olursa İç Anadolu için de hazırlanır

Yozgat Muhabir’in görüşlerine başvurduğu bir başka yetkili ise, Bayburt’un coğrafî olarak Karadeniz Bölgesi’nde yer aldığını ancak diğer bütün şartlarıyla sınır komşusu Erzurum’un özelliklerini taşıdığını ifade etti. Yetkili, “Bu sebeple projeye dâhil edilmiş olabilir” dedi. Aynı yetkili, “Ben 2011 yılında Orta Anadolu ya da bütünüyle İç Anadolu Bölgesi için de benzer bir destek projesi hazırlanacağını düşünüyorum. Ancak, bunun sağlanması için illerin tek tek değil hep birlikte talepte bulunmaları, hep birlikte hareket etmeleri gerekir. Ancak bu şekilde sonuç alınabilir” diye konuştu.

Bayburt, Erzurum’un sınır komşusu

20 yıldır aylık olarak yayınlanan Bayburt’un mahallî dergisi “Haber 69”un İmtiyaz Sahibi Remzi Kırık da, Yozgat Muhabir’e yaptığı açıklamada, Bayburt’un geçmişte bir Osmanlı sancağı olduğunu, daha sonra da önce Erzurum’a sonra da Gümüşhane’ye bağlandığını belirtti.

Kırık, Bayburt, Doğu Karadeniz’in en küçük ilidir. En çok göç veren iller arasındadır. Üretimi yoktur, sanayisi gelişmemiştir. İklim olarak da Erzurum iklimine daha yakındır. Bayburt, hayvancılık bakımından sınır komşusu Erzurum’la eşdeğer şartları taşır. Bu sebeple, Erzurum’un dâhil olduğu bir projeye Bayburt da dahil edilmiş olabilir” diye konuştu.

Kırık, Yozgat Muhabir’in “Milletvekillerinin girişimleri ile mi dâhil edildi?” şeklindeki sorusuna, “Büyük bir ihtimalle Milletvekilleri Ülkü Güney ve Fetani Battal’ın girişimleri sonucu uygun görülmüştür” karşılığını verdi.

Gümüşhane’de Aydın Doğan faktörü

Kırık, Gümüşhane’nin projeye dâhil edilmesinde ise, Gümüşhaneli olan medya patronu Aydın Doğan’ın etkisi olabileceğini ileri sürdü.

2008 yılında AK Parti Bayburt Milletvekili Ülkü Güney’in oğlu Naci Güçlü Güney ile Çağla Öktem’in nikâh şahitliğini Başbakan Tayyip Erdoğan ile Doğan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Doğan yapmış, nikâhı Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek kıymıştı. Nikâh, ilişkilerinin çok gergin olduğu o dönemde Başbakan Tayyip Erdoğan ile Aydın Doğan’ı yan yana getiren nikâh olarak gündeme gelmişti. (Yozgat Muhabir)