KOSGEB, esnaf ve sanatkârın kurumsallaşması ve ortak iş yapma kapasitesinin artırlaması amacıyla yeni bir projeyi hayata geçirdi. Buna göre bir araya gelip güç birliği yapacak firmalara 300 milyon liralık kaynak sağlanacak.
Sıfır faizli kredi programı ile 100 bin KOBİ’ye nefes aldıran KOSGEB, yeni bir projeyi daha hayata geçiriyor. Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB), 2,5 milyar liralık kredi desteğinin ardından yeni bir paket daha hazırlıyor.
2010 yılında esnaf ve sanatkârın kurumsallaşması ve ortak iş yapma kapasitesinin artırılması hedeflenirken, işbirliği ve güç birliği yapacak firmalara 300 milyon liralık kaynak sağlanacak. Girişimcilik, Ar-Ge, inovasyon, işbirliği, proje bazlı destek ve tematik projelerden oluşacak pakette, desteğin finansman etkisinin altı katına kadar çıkması hesaplanıyor.
Toplam destek miktarının 1,8 milyar liraya kadar çıkabileceği bilgisini veren Sanayi Bakanlığı’ndan üst düzey bir yetkili, KOBİ’lerin kurumsallaşmasına da büyük katkı sağlayacaklarını ifade etti. Yetkili, firmaları ortak yatırım yaparak büyümeleri konusunda destekleyeceklerini kaydetti. Küresel krizden çıkışta hedeflenen büyüme rakamına ulaşılabilmesi için Türkiye’nin uluslararası arenada rekabet etmesinin önemli olduğunu belirten bir başka yetkili ise şu değerlendirmede bulundu:
“Yıl sonuna kadar açıklayacağımız yeni destekler sayesinde girişimcilik ruhunu artırmanın yanı sıra, firmaların işbirliğine giderek güçlerini artırmalarını da sağlayacağız. Böylece firmaların altyapısını daha çok güçlendirmiş olacağız.”
Hazırlık aşamasında olan ve Avrupa Birliği (AB) destek sisteminin de göz önünde bulundurulduğu destek paketine henüz son şekli verilmiş değil. KOSGEB’in çalışmalarını tamamlamasının ardından yeni destek uygulaması Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün tarafından açıklanacak.
Hükümet, çiftçi ve esnafın yüzünü güldürecek bir karara imza atarak, tarım kredilerinde yüzde 100’e varan iyileştirmeye gitti. Özellikle hayvancılık sektörüne yönelik yapılan düzenlemeden faydalanmak isteyen Tarım Kredi Kooperatifleri’ne üye çiftçiler bizzat bu kuruma başvuru yapacak. Üye olmayanlar ise Ziraat Bankası’ndan kredi çekecek.
Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri (TKK) aracılığı ile yüzde 25’ten yüzde 100’e kadar varan sübvansiyon ile kullandırılan tarımsal kredilerde iyileştirme yapıldı. Ziraat Bankası AŞ ve Tarım Kredi Kooperatiflerince Tarımsal Üretime Dair Düşük Faizli Yatırım ve İşletme Kredisi Kullandırılmasına İlişkin Bakanlar Kurulu kararı, 1 Ocak 2010’dan geçerli olmak üzere, Resmi Gazete’nin dünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Kararla, birkaç yıldır devam eden sübvansiyonlu tarımsal kredi uygulamasında, bu yıla ilişkin, özellikle hayvancılık sektörüne yönelik düzenlemeler yapıldı. Söz konusu düzenleme Hazine Müsteşarlığı’nın bağlı olduğu bakan tarafından yürütülecek.
Ziraat Bankası’nın geçen yıl kullandırdığı 7 milyar 708 milyon liralık tarımsal kredinin 7 milyar 61 milyon lirası sübvansiyonlu krediler kapsamındaydı. Öte yandan hesabında borcu bulunan veya bu hesaplarda kayıtlı olan borçları ertelenmiş veya taksitlendirilmiş veya yeniden yapılandırılmış olup, geri ödeme süreci devam eden üreticilere hiçbir şekilde sübvansiyonlu kredi açılmayacak.
Hükümetin üreticileri korumak ve onları teşvik etmek amacıyla karşılıksız olarak yaptığı para yardımı olarak tanımlanan sübvansiyonlu kredilerde iyileştirmeye gidildi.
Sübvansiyonlu kredi miktarlarının artırılacağına dair bilgi, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan tarafından daha önce açıklanmıştı. Babacan, yaptığı toplantıda bunun bankalara herhangi bir maliyeti bulunmadığına da dikkat çekmişti. Söz konusu düzenlemeye göre, büyükbaş süt hayvancılığı, tarımsal mekanizasyon, kontrollü örtü altı tarımı ve tıbbî aromatik bitki yetiştiriciliği kredilerinde faiz sübvansiyonu oranı yüzde 40’tan yüzde 50’ye yükseltilirken, et hayvancılığı için yüzde 50 sübvansiyonlu kredi uygulaması getirildi.
Yeşil enerjiye ilave 10 puan
Tavukçuluk sektörü kredilerinde sübvansiyon oranı yüzde 25’ten yüzde 50’ye çıktı. İşletme kredilerinde vade 18 aydan 24 aya, yatırım kredilerinde vade 5 yıldan 7 yıla çıkarıldı.
Sübvansiyonlar sayesinde, çiftçi, damla sulama yatırımları için sıfır, diğer tarımsal üretimler için ise yüzde 5,2 ile 9,75 arasında değişen faizlerle kredi kullanabilecek. Tarımsal işletmelerinde, güneş, rüzgar, jeotermal gibi yenilenebilir enerji kaynaklarından elde edilen “yeşil enerji”yi kullanan üreticilere, sübvansiyon oranları 10 puan artırılarak uygulanacak. Bu durumda sübvansiyon oranları yüzde 35-70’e çıkıyor.
İyi tarım uygulamaları, organik tarım, organik girdi üretimine yönelik faaliyetlerde yüzde 60 sübvansiyon ile işletme ve yatırım kredisi uygulamaya devam edilecek. Sertifikalı tohum, fide, fidan kullanımında işletme ve yatırım kredilerinde yüzde 60 olan sübvansiyon oranı yüzde 50’ye indirildi. Fidan teşvikinde yapılan düzenlemeye paralel, standart fidan üretimi ve kullanımı da kredi sübvansiyon kapsamına alındı.
Süt sığırcılığı, damızlık düve yetiştiriciliği işletme ve yatırım kredilerinde yüzde 60, küçükbaş (koyun/keçi) yetiştiriciliği, arıcılıkta, yüzde 50 sübvansiyonlu işletme ve yatırım kredisi kullandırımı sürecek. Kanatlı sektörüne yönelik biyogüvenlik önlemleri için yüzde 60 sübvansiyonlu işletme ve yatırım kredisi kullandırmaya devam edilirken, daha önce yumurta ve et tavukçuluğunda işletme ve yatırım kredilerinde yüzde 25 olan sübvansiyon oranı yüzde 50’ye çıkarıldı. Bu sektörde 250 bin lira olan kredi limiti de 1,5 milyon liraya yükseltildi.
60 bin işletme 1,5 milyar lirayı cebe koydu
Sanayi Bakanlığı’nın geçen yıl hayata geçirdiği 100 bin işletmeye 2,5 milyar TL kaynak sağlayacak KOBİ Destek Kredisi’nin sonuçları belli olmaya başladı.
Kasım ayında başvurular alınmaya başlanırken süre 1 Ocak 2010’da tamamlandı. 115 bin işletmenin başvurusu alınırken 15 Ocak itibarıyla 61 bin işletme 1,5 milyar TL’yi cebine koydu. Başvuranlar arasında parasını alanların yüzde 10’u kadın girişimcilerden oluştu.
Kısa sürede 2,5 milyar TL’lik kaynağın tamamının işletmelere aktarılacağını belirten Sanayi Bakanlığı’ndan üst düzey bir yetkili, KOBİ’lerin finansman açısından rahatlayacağını söyledi. Aynı yetkili, 2010 yılı için öngörülen yüzde 3,5’luk büyüme hedefinin reel sektörün rahatlaması ile daha rahat tutturulabileceğini kaydetti.
Yetkili, başvuranlar arasında kadın girişimcilerin sayısının fazla olduğunu belirterek, iş kadınlarının mermercilik başta olmak üzere birçok sektörde faaliyet gösterdiğine dikkat çekti.
(zaman.com.tr)