Özelleştirme kapsamında, Ak-Can Şeker Sanayi ve Ticaret A.Ş.’ye 606 milyon Dolara satılan 6 şeker fabrikasından birisi olan Yozgat Şeker Fabrikası’nda çalışan 444 işçi, işsiz kalma korkusu yaşıyor.
Şartname uyarınca, fabrikaları alan şirket, fabrikaların sahip olduğu kotayı 5 yıl süreyle üretmek zorunda. Ancak, alıcı firma, bu kotayı üretmek için bütün fabrikaları çalıştırmak mecburiyetinde değil. Kotayı birkaç fabrikada üretim yaparak gerçekleştirebilecek.
Fabrika kapanacak mı?
Şeker-İş Sendikası Yozgat Şube Başkanı Ömer Macit, geçen Eylül ayında Yozgat Muhabir’e yaptığı açıklamada, “özelleştirmenin sonu kapanma olur” diyerek, bu konudaki endişesini dile getirmişti.
Özelleştirme şartnamesindeki 5 yıllık garantinin işletme garantisi değil pancar alım garantisi olduğuna işaret eden Macit, endişesini şöyle ifade etmişti:
“Şu anda bu 6 fabrikanın yaklaşık 1,5 milyon ton kotası var; bunu alacak olan özel teşebbüs, bunu 2 fabrikada işlemek dururken 6 fabrikada işlemez. Yani bu özelleştirme, büyük bir ihtimalle kapanmaya doğru giden bir özelleştirme.”
Demircan: 7 ortaklı firmamızda yabancı bulunmuyor
Çeşitli illerdeki diğer 5 fabrikayla birlikte Yozgat Şeker Fabrikası’nı da satın alan Ak-Can Şeker San. ve Tic. A.Ş. Koordinatörü Ebubekir Demircan, firmalarının 7 ortaklı, inşaat ve madencilik konusunda faaliyet gösterdiğini söyledi. Firmada yabancıların bulunmadığını ifade eden Demircan, bundan sonraki özelleştirme ihalelerine de katılmayı düşündüklerini belirtti.
Bütün fabrikaları çalıştırma mecburiyeti yok
Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş.’ye (Türkşeker) ait Portföy-C Grubu’nda bulunan Yozgat, Kastamonu, Kırşehir, Turhal, Çorum ve Çarşamba Şeker Fabrikaları’nın 2009-2010 döneminde 357 bin ton olan A şekeri pazarlama kotası, 2010-2011 dönemi için 327 bin tona çekildi.
Kotalardaki bu azalmanın, özelleştirme kapsamındaki satış şartnamesinde yer aldığı belirtiliyor. Şartname uyarınca, fabrikaları alacak şirket, fabrikaların sahip olduğu kotayı 5 yıl süreyle üretmek zorunda. Ancak, alıcı firma, bu kotayı üretmek için bütün fabrikaları çalıştırmak mecburiyetinde değil. Kotayı birkaç fabrikada üretim yaparak gerçekleştirebilecek.
A kotası, bir şirketin 1 Eylül-31 Ağustos dönemini kapsayan pazarlama döneminde, yurt içinde ne kadar şeker satabileceğini gösteriyor.
Hangi fabrika ne kadar şeker üretti
Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş.’nin 2008 yılı faaliyet raporuna göre, 6 şeker fabrikasında üretilen şeker miktarının illere göre dağılımı şöyle:
Turhal: 67 bin 660 ton
Çorum: 57 bin 625 ton
Kırşehir: 48 bin 525 ton
Yozgat: 37 bin ton
Kastamonu: 31 bin 348 ton
Çarşamba: 14 bin 330 ton
(Yozgat Muhabir)