21 Aralık 2009 Pazartesi

Yılan, tilki, leylek gibi hayvanlar anız yangınları yüzünden kaçınca, fareler tarlaları istilâ etti

Yozgat Ziraat Odası Başkanı İsmail Açıkgöz, anız yangınları sebebiyle tabiatın dengesinin bozulduğunu belirterek, çiftçilerin karşı karşıya kaldığı bir tehlikeye dikkat çekti.

Açıkgöz, fare yiyen yılan, tilki, leylek gibi hayvanlar anız yangınları sebebiyle yerlerini terkedince, farelerin sayısının hızla çoğaldığını ve tarlaları istilâ ettiğini söyledi. Açıkgöz, “Çiftçimizin, bu konuda bilinçlenmesi ve anız yakmaktan kaçınması gerekir” dedi. Açıkgöz, Tarım İl Müdürlüğü’nde yapılacak olan toplantıda, farelerle mücadele konusunda muhtarlara bilgi verileceğini bildirdi.

Anız yakan kendini yakar

Yozgat’ta yetkililerin bütün uyarılarına rağmen sorumsuzca yakılan anızlardan en büyük zararı yine çiftçiler görüyor.

Yozgat Ziraat Odası Başkanı İsmail Açıkgöz, yaptığı uyarıyla önemli bir ayrıntıyı gündeme getirdi.

Tarla farelerinin çiftçinin korkulu rüyası hâline geldiğini belirten Yozgat Ziraat Odası Başkanı Açıkgöz, fare yiyen yılan, tilki, leylek gibi hayvanlar anız yangınları sebebiyle yerlerini terkedince, farelerin sayısının hızla çoğaldığını ve tarlaları istilâ ettiğini söyledi. Açıkgöz, “Çiftçimizin, bu konuda bilinçlenmesi ve anız yakmaktan kaçınması gerekir” dedi.

Tarım İl Müdürlüğü, muhtarlarla toplantı yapacak

Çiftçinin ürününe büyük zararlar veren farelere karşı mücadele çalışması başlattıklarını ifade eden Açıkgöz, şunları söyledi:

“Her çiftçinin kendi tarlasında fare olup olmadığını kontrol etmesi gerekir. Üründe fazla zarar var ise, fare ilaçları kullanabilirler. Ayrıca, Tarım İl Müdürlüğü’nde köy muhtarlarıyla bir toplantı düzenleyerek, farelerle mücadele konusunda bilgi verilecek. Oda olarak fare ile mücadele için ilaç temin ettik. İsteyen çiftçiler, odamızdan ilaç temini yapabilirler.”