17 Kasım 2009 Salı

Çaylak: CHP, somut girişimlerde bulunmalı

Gazeteci Bekir Çaylak, CHP Yozgat İl Teşkilatı temsilcilerinin, Şeker-İş Sendikası Yozgat Şube Başkanı Ömer Macit’i ziyaret ederek, özelleştirme kapsamında satışa çıkarılan Yozgat Şeker Fabrikası’ndaki işçilere destek mesajı vermesinin yeterli olmadığını belirterek, çözüm üretilmesi tavsiyesinde bulundu.

Bekir Çaylak, “Sorunu çözmek için ‘Biz sizin yanınızdayız’ diyerek topu taca atmak yerine, muhalefetin iktidar temsilcileri ile bir an önce oturup, gerekirse Başkent’e giderek, bu konuya bir çözüm yolu bulunmasına öncülük etmesi gerekir” diye yazdı.

Yozgat Şeker Fabrikası’nın özelleştirilmesi

Yozgat’ın günlük gazetelerinden “Yeni Ufuk”un sahibi Bekir Çaylak, “Sorunu ateşlemek yerine çözüm üretilmelidir” başlıklı yazısında, özelleştirilme kapsamında satışa çıkarılan 6 fabrikadan birisi olan Yozgat Şeker Fabrikası’nın durumunu değerlendirdi.

Yazısında, daha önce özelleştirilen Tekel Bira Fabrikası’nın kapandığını hatırlatan Çaylak, Yozgat Şeker Fabrikası’nın da kapanma ihtimali olduğunu belirtti. Fabrikanın kapanmasına karşı olduğunu da kaydeden Çaylak, fabrikanın bulunduğu Sorgun ilçesindeki esnafların, fabrikanın kapanmasına karşı eylem yapan işçilere yeterince destek vermediğine işaret etti. Çaylak, Yozgat kamuoyunun Tekel Bira Fabrikası’nın özelleştirme sürecindeki tavrını da hatırlatarak, şunları kaydetti:

Yozgat kamuoyunun geçmişteki tavrı

“8 yıl içerisinde Yozgat’tan gidenlerle ilgili ne yaptık? Tekel ve diğerleri kapatılırken, hatırlıyorum da topyekûn bir alkış tutmadığımız kalmıştı… Buralarda çalışanların aldıkları maaşlar Allah etmesin herkesin gözüne batmakla birlikte, “Yeter az maaş alsınlar” diyen yine bizler değil miydik? Ne çabuk unuttuk? Tarih bir gün bunları yazmayacak mı? O gün az da olsa buraların kapatılmaması ile ilgili yapılan eylemlere kaç esnaf destek verdi?..”

Yazısında, muhalefet partilerinin konuya yaklaşımını da değerlendiren Çaylak, “CHP heyetinin Sorgun’a gidip sendika temsilcisine ‘Biz sizin yanınızdayız’ demesi yeterli mi?” diye sordu. Çaylak, bu konuda şu tavsiyede bulundu:

Çözüme yönelik somut girişimlerde bulunmak gerekir

“Bana sorarsanız, ortak ve alternatif bir çözüm bulunmalıdır, sorunu çözmek için ‘Biz sizin yanınızdayız’ diyerek topu taca atmak yerine, muhalefetin iktidar temsilcileri ile bir an önce oturup, gerekirse Başkent’e giderek, bu konuya bir çözüm yolu bulunmasına öncülük etmesi gerekir. Çünkü herkes gibi ben de Şeker fabrikasının kapanmasından yana değilim, ama bunu suya ve sabuna dokunmadan söylemek başka, burasının içinde bulunduğu sorunu çözecek çalışmalara öncülük etmek bambaşkadır…

O bakımdan, şu anda işlemeye devam eden bir süreç önümüzde durmaktadır. Bunu durdurmak da, sorunu daha da büyüterek ateşlenmesine vesile olmak da yine bizlere düşmektedir… Çünkü unuttuğumuz bir şey var; bizler hep birlikte aynı denizde yüzen bir geminin yolcuları olduğumuzu aklımızdan çıkartmamalıyız…”