15 Ağustos 2009 Cumartesi

Yozgat semaları yamaç paraşütleriyle renklenecek

Türk Hava Kurumu Bölgesel Yamaç Paraşütü Eğitmeni Meriç Yeter, Yozgat’taki tarihî Çeşka Kalesi’nden yaptıkları deneme uçuşlarından sonra, “Gayet uygun, çok güzel bir tepe. Bundan sonra Yozgat semaları yamaç paraşütü ile renklenecek, süslenecek. Bizim amacımız buna öncülük etmekti” dedi.

Yozgat’taki 1400 rakımlı tarihî Çeşka Kalesi’nin bulunduğu tepenin, Türk Hava Kurumu (THK) bünyesinde faaliyet gösteren Türk Kuşu tarafından yapılacak çeşitli etkinlikler için merkez hâline getirilmesine yönelik çalışmalar devam ediyor.

Erzincan ve Trabzon bölgesi yamaç paraşütü sporcuları, Çeşka Kalesi tepesinden atlayışlar yaparak, bölgenin bu spor için uygun olup olmadığına dair incelemelerde bulundular. Eğitmeni Meriç Yeter, deneme atlayışlarından sonra yaptığı açıklamada, “Gayet uygun, çok güzel bir tepe. Bundan sonra Yozgat semaları yamaç paraşütü ile renklenecek, süslenecek. Bizim amacımız buna öncülük etmekti” dedi.

Meriç Yeter, Yozgat’a, THK Şube Başkanı Namık Osman Yılmazer’in daveti üzerine geldiklerini; hedef yarışmasında dünya şampiyonluğu bulunan Funda Durusucici’nin daha önce Yozgat’a gelerek bölgede tesbitler yaptığını kaydetti.

Çeşka Kalesi, şehir merkezinin 7 km kuzey doğusunda, tamamen kayalık olan yüksek bir tepe üzerinde bulunuyor.

Tepe noktası olduğu gibi kayalıktır. Tepenin güney batı kısmında iki kat halinde üç odalı kayaya oyulmuş bir mekân vardır. Bu mekanın güney odasında duvar üzerinde küçük bir niş bulunur. Ayrıca odanın tabanında kısmen dolmuş iki ayrı beşik kemerli galeri girişleri vardır. Bu odanın kuzeyindeki odada koni biçimli düzgün bir şekilde oyulmuş havalandırma bacası görülür.

Kalenin altında üç ayrı giriş yeri, koridor ve askerî amaçlı depo olarak kullanıldığı tahmin edilen odalar yer alıyor. Yeraltı şehrinin üzerinde kaya üstü Bizans mezarlarına rastlanmıştı. Çeşka Kalesi’nin, muhtemelen Tunç Çağından beri iskân gördüğü, büyük ihtimalle demir çağında etrafının sur duvarı ile çevrelendiği ve bu sur duvarının Bizans döneminde onarım gördüğü kaydediliyor. Kalenin Anadolu Beylikleri ve son olarak Osmanlı Döneminde de kullanıldığı belirtiliyor.

Çeşka Kalesi-Yerlatı Şehri, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından sit alanı olarak ilân edilmiş, Yozgat Müze Müdürlüğü tarafından da geçen yıl kurtarma kazıları yapılmıştı.