25 Ağustos 2009 Salı

Ramazan da olmasa bir araya gelemeyeceğiz

Merhaba Yozgat gazetesi yazarı Recai Büyüksoy, Ramazan ayının, dedelerimizin, ninelerimizin yaşadıkları manevî iklimi günümüze taşıdığına işaret ederek, “Ramazan ayı ve bayramlar da olmasa hiçbir şekilde bir araya gelinemeyecek sanki” diye yazdı.

Yozgat’ın günlük gazetelerinden Merhaba Yozgat gazetesinin Yazı İşleri Müdürü Recai Büyüksoy, “Ramazan Buluşturuyor” başlıklı yazısında, Ramazan ayının Yozgat’ın sosyal hayatı üzerindeki etkilerini özetledi.

Bireysellikten yardımlaşmaya...

Recai Büyüksoy, yazısında, insanların bireysel yaşamaya başladıkları bir dönemde, Ramazan ayının manevî ikliminde yakınlaşmanın ve yardımlaşmanın artış gösterdiğine dikkat çekti.

Gariplerin yüzünü güldüren ay...

Yozgat’ın Ramazan ayındaki sosyal görüntüsünden kesitler sunan Büyüksoy, “İftar telâşı içerisinde insanlar çeşitli uğraşlarla, ibadetlerle zamanını değerlendiriyor.Bu günler içerisinde ihtiyaç sahiplerine çeşitli yardımlar yapılıyor. Fitreler, zekâtlar veriliyor, gariplerin yüzleri güldürülüyor” diye yazdı.

Geçmişi bugüne taşıyan iklim...

Bu manevî havayı, “Ramazan’ı her hâliyle düşünüp, yaşamak çok güzel” diye ifade eden Büyüksoy’a göre Ramazan ayı, dedelerimizin, ninelerimizin yaşadıkları manevî iklimi günümüze taşıyor. Ramazan, hep birlikte, aynı çatı altında, aynı sofrada, samimiyetle ve gerçeklerle bir arada yaşamayı yeniden yaşatıyor… Ramazan, iftar sofralarında aileleri, eşleri-dostları, gönülleri buluşturuyor…

Özel ve güzel geleneğimiz: İftar davetleri

Yozgat’ta iftar davetlerinin sıklaşmaya başladığını belirten Büyüksoy, iftar davetlerinin insanların buluşmalarına, tanışmalarına, barışmalarına vesile olduğunu kaydetti.

İftar davetlerinin, eski zamanlarda olduğu gibi “güzel ve özel bir gelenek” hâline getirilmesinin sevindirici olduğunu ifade eden Büyüksoy, esasında insanların Ramazan ayı dışında da bu şekilde bir araya gelmeleri gerektiğine işaret etti.

Büyüksoy, “Ramazan ayı ve bayramlar da olmasa, hiçbir şekilde bir araya gelinemeyecek sanki. Ramazana has iftar yemekleriyle de olsa bu geleneklerin sürdürülmesi güzel. Bu birliktelikleri sağlayan ve özen gösteren herkese teşekkür ediyoruz” diye yazdı.