30 Ağustos 2009 Pazar

Bozok Üniversitesi Rektörü Varinli çıtayı yükseltti:
Hayırseverler destek olsa hızımıza kimse ulaşamaz

Yozgat Bozok Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İnci Varinli, üniversite olarak hedefledikleri seviyeye, planladıklarından daha kısa sürede ulaşma imkânı doğduğunu belirterek, “Bizim öyle on yıl, on beş yıl bekleyecek vaktimiz de, öyle bir lüksümüz de yok” dedi. Rektör Varinli, “Hayırseverlerimizin de desteği olsa, işte o zaman bizim hızımıza kimse ulaşamaz” diye konuştu.

Bozok Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İnci Varinli, “Yozgat” gazetesi yazarlarından Nesrin Mesarifoğlu’ya verdiği mülâkatta, üniversitenin ve Yozgat’ın gelişmesine dair önemli açıklamalar yaptı.

Rektör Varinli, 5 yılın sonunda 8 bin, 10 yılın sonunda 13 bin öğrenci sayısına ulaşmayı planladıklarını hatırlatarak, “Bu hedeflere çok daha kısa sürede ulaşma imkânı doğdu” dedi.


Kütüphanemizde 80 kişilik bilgisayar salonları oluşturduk

Üniversitenin merkezî kütüphanesi ile yemekhanesinin temelinin geçen sene atıldığını belirten Varinli, kütüphanenin teşrifatının da tamamlandığını bildirdi. Prof. Varinli ayrıca, üniverite kütüphanesinin çeşitli veri tabanlarına on-line abone olduğunu da belirterek, abone sayısını giderek artırdıklarını kaydetti. Varinli, “Kütüphanemizde 80 kişilik bilgisayar salonları oluşturduk. Personelimiz ve öğrencilerimiz, internetten yararlanabilecek, araştırmalar yapabilecekler” dedi.

Fen Bilimleri ile Sosyal Bilimler binalarını ayırıyoruz

Prof. Varinli, Fen Edebiyat Fakültesi’ne yeni bölümler açıldığını ve ek bina yapıldığına işaret ederek, “Fen Bilimleri ile Sosyal Bilimler’i birbirinden ayırmayı da planlıyoruz. Yeni yapılan binamız Fen Bilimleri için, diğer binamız da Sosyal Bilimler için hazırlanıyor” dedi.

Eğitim ve Ziraat Fakültelerine de öğrenci alabileceğiz

Rektör Varinli, İktisadî ve İdarî Bilimler Fakültesi ile Eğitim Fakültesi’nin ek binalarının inşaatlarının devam ettiğini, Ziraat Fakültesi’nin inşaatı için de ihale açıldığını bildirdi. Varinli, çalışmalar ilerledikçe, Eğitim Fakültesi, Ziraat Fakültesi ve diğer birimlere daha kolaylıkla öğrenci alma imkânı bulacaklarını kaydetti.

Başarımız Zaman’a manşet olmuştu

Devlet Üniversiteleri içerisinde, öğretim üyesi başına düşen bilimsel yayın sayısı itibariyle ilk sırada yer aldıklarına işaret eden Varinli, “Yeni kurulmuş bir üniversite için gerçekten bu çok büyük bir başarı” dedi. Varinli, isim vermeden, Zaman gazetesinin 5 Kasım 2008 tarihli nüshasında bu haberin manşetten yayınlandığını da hatırlatarak, “Gerçekten büyük bir başarı” dedi.

Bütün hocalara laptop dağıtacağız

Üniversitenin bütçesinin elverdiği oranda bütün öğretim üyelerini yurt dışı konferanslara katılmaya teşvik ettiklerini ifade eden Varinli, “Teknik donanım itibari ile de desteklemeye çalışıyoruz. Bir çok hocamızın bilgisayarı yoktu, şu anda bütün hocalarımızın bilgisayarı var. Yeni eğitim öğretim yılında hocalarımıza laptop dağıtacağız” dedi.

Kampusa 5 bin ağaç diktik, banka ve PTT şubeleri açtık

Üniversitenin kampus alanında yaptıkları çalışmaları da özetleyen Varinli, “Üniversite kampusumuz çok özellikler taşıyor. Bir taraftan bakıyorsunuz tarihî bir köprü var; diğer taraftan bakıyorsunuz çok güzel kayalarımız var. Çamlık’ın ucunu görüyorsunuz” diye konuştu.

Bu sene kampus alanına 5 bin tane ağaç diktiklerini belirten Varinli, yolların yapımına devam edildiğini, yol kenarlarına da 3 metre boyunda büyük ağaçlar dikildiğini söyledi. Varinli, kendileri Yozgat Lisesi mezunu olan Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç ile Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek’in, bu konuda destek olduklarını söyledi.

Varinli, kampus hizmetlerini sıralarken, üniversite kampusuna çarşı kurduklarını; kafeterya, banka ve PTT hizmet birimlerini faaliyete geçirdiklerini de kaydetti.

Kampus alanına Teknopark kuracağız

Prof. Dr. İnci Varinli, üniversite olarak bir de Teknopark kurmayı kararlaştırdıklarını, kampus alanına kurulacak olan ve yaklaşık 2 milyon TL tutarındaki Teknopark’ın, yakında faaliyete geçirileceğini bildirdi.

En büyük destekçimiz Erdoğan Akdağ

Yozgat gazetesi yazarı Nesrin Mesarifoğlu’nun sorusu üzerine, hayırsever işadamlarının üniversiteye taahhüt ettikleri yardımlar konusuna da değinen Varinli, şunları söyledi:

“Tabii bizim şansızlığımız kriz oldu. Bir takım sözler verilmişti; onlar kriz nedeniyle biraz ertelendi. Umud ediyorum, zaman içersisnde yerine getirilecektir. Şu âna kadar çok çaba harcandı; ama verilen sözlerin bir çoğu yerine getirilemedi. Bu konuda en büyük destekçimiz Erdoğan Akdağ.

Kongre ve Kültür Merkezimiz ODTÜ’nünki ile eşdeğer nitelikte

Erdoğan Akdağ, şu anda Kongre ve Kültür Merkezi’ni yaptırıyor. Çok ciddi bir yatırım. Yaklaşık 850 kişilik Konferans Salonu, 6 tane de cep salonu var. Bu merkez üniversitenin olmazsa olmazı. Bu yıl tamamlanacak.”

Rektör İnci Varinli, Yapımı devam eden Erdoğan Akdağ Kongre ve Kültür Merkezinin, Türkiye'nin en saygın üniversitelerinden birisi olan Ortadoğu Teknik Üniversitesi’nin Kongre ve Kültür Merkezi ile aşağı yukarı benzer nitelikte olduğuna dikkat çekti.

Hayırseverlerimiz destek olsa, hızımıza kimse ulaşamaz

Devlet yatırımı yolu ile üniversitenin binalarının bir kısmını bitirebileceklerini ve bunun için tahsis edilmiş ödenekleri olduğunu ifade eden Varinli, bu konudaki bir sıkıntısını da dile getirdi. “Keşke hayırseverlerimizin de bir desteği olsa” diyerek temennisini dile getiren Varinli, “İşte o zaman bizim hızımıza kimse ulaşamaz” dedi. Varinli, “Bu konuda dinamikleri harekete geçirmek lâzım. Ekonominin temel unsuru bir ekonomi, bir de sağlık. Bunlara öncelik vermek lâzım” diye konuştu

AB fonlarından da faydalanıyoruz

Varinli, devlet tarafından ayrılan ödenekler ve hayırseverlerin yardımları dışında, üniversite olarak hazırladıkları bir takım projeler kanalıyla, Avrupa Birliği fonlarından da faydalandıklarını belirtti.

Rektör Varinli, üniversiteden istenen araziyi neden vermedi?

Gazeteci Mesarifoğlu’nun, artık Yozgat’a şiddetle bir “Bölge Hastanesi”nin yapılması gerektiğine işaret ederek, “Bu konuda Esentepe’de tespit edilen yer için sizden istenen 25 dönümlük yere karşı çıktığınız söyleniyor. Bu söylentinin aslı var mı?” diye sorması üzerine Varinli, bu konuya da açıklık getirdi. Prof. Varinli, şunları söyledi:

El Sanatları, Halıcılık, Çocuk Gelişimi bölümleri için araziye ihtiyacımız vardı

“Şimdi orada üniversitemizin yaklaşık 350-400 dönümlük arazisi var ve Meslek Yüksek Okulumuzda açacağımız her bir bölüm için atölye olması lâzım. El sanatları halıcılık… Bir de Çocuk Gelişimi bölümü için de müracaatta bulunduk. Orada Çocuk Gelişimi açacaksak, orada bir de kreş yapmamız lâzım. Hem, üniversitenin gelişme potansiyeli var. Bana şöyle bir şey söylendi: ‘Hocam, sizden 20-30 dönümlük bir yer istiyoruz.’ Ben de, tamam dedim. Orada 400 dönümlük arazinin bir kısmı Belediye’nin, bir kısmı Hazine’nin ve bu araziler üniversiteye tahsis edilmiş.

20-30 dönüm denip 164 dönüm istenince kabul etmedim

Ama bana gelen yazıda 164 dönümlük yer istendi benden. Sonuçta tahsis edilmiş olsa da orası bizim arazimiz. Üniversitenin kullanımına verilmiş bir arazi. Öyle 20-30 dönüm denilip de 164 dönüm istenmesine sıcak bakmadım. Bizim de büyüme potansiyelimizi dikkate aldığımızda, bu yerin uygun olmadığı ortaya çıkıyor. Zaten sağlık kuruluşları da uygun olmadığını ifade etmiş.Tapu uygun görmüş bu alanı harfiyatı daha kolay olacağı için.”

Bakan, milletvekilleri ve mülkî amirlerle uyum içerisinde çalışıyoruz

Yozgat gazetesine verdiği mülâkatta, bakanlar, milletvekilleri, Vali ve Belediye Başkanı ile uyum içerisinde çalıştıklarının da altını çizen Bozok Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İnci Varinli, şunları söyledi:

“Mevcut binalarımızın bitirilmesi için 2 milyonluk ek ödenek aldık. Bu ek ödeneklerimizle 4 yeni binamızın ihalesine çıkıyoruz. İhalelerimizde Sayın Bakanımız Cemil Çiçek ve diğer vekillerimiz de destek oluyorlar. Sorunlarımız önemli ölçüde aşılıyor. Şunu söyleyebilirim: Sayın Valimiz, Belediye Başkanımız ve Sayın vekillerimizle iyi bir diyaloğumuz var. Her konuda, sorunlarımızın aşılmasına destek oluyorlar.”

Tıp Fakültesi Hastanesi mükemmel bir hizmet verecek

Rektör İnci Varinli, Yozgat gazetesine, kamuoyunda ilgiyle takib edilen Tıp Fakültesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi hakkında da bilgi verdi.

Tıp Fakültesi Hastanesini Ekim ya da Kasım ayında yapmayı planladıklarını belirten Rektör Varinli, “Açtığımızda mükemmel bir hizmet verilecek” dedi.

Hastane için gerekli akademik personel konusunda, “Şu an bir kısım hocamız var, bu arada taleplerimiz de var. Çok değerli bir hocamızın göze gelecek mükemmel bir dosyası var” diyen Varinli, şu açıklamada bulundu:

En mükemmeli, en iyisi olsun istiyorum

“Buradaki avantajımız, Ankara’ya yakın olmamız. Tabii yeni bir üniversite… Mümkün olduğunca aletlerimizin, teknik donanımlarımızın en son teknoloji olmasına çalışıyoruz. Biliyorsunuz, tıbbî cihazlarda teknoloji çok hızlı gelişiyor. Ben mükemmeliyetçi olduğum için en mükemmeli, en iyisi olsun istiyorum. Çünkü bizim insanımız her zaman en iyisine lâyıktır. Her şey tam olmadan açmayız.”

Gazeteci Mesarifoğlu’nun, Gülaylar Kuyumculuk’un daha önce Morfoloji binasının yapımı için söz verdiğini hatırlatıp, bu konuda gelinen aşamayı sorması üzerine de Rektör Varinli, şunları söyledi:

Binamız olmadığı için 40 öğrencimiz Hacettepe’de okuyacak

“Gülaylar, Morfoloji binasını yapacaklardı. Geçtiğimiz Eylül ayında protokolu imzaladık. Geçtiğimiz dönem içerisinde de projesini hazırlayıp temelini atmayı planlıyorlardı. Tabii, kriz münasebetiyle bir yıllık zaman istendi ve durduruldu. Umarım, Yozgat için bu çok önemli proje hayata geçirilir. Tabii, binamız olmadığı için bu yıl 40 öğrencimiz Hacettepe Tıp Fakültesinde okuyacaklar. Keşke buraya alabilseydik. (…) Planladığımız üç dört yıl dışarıda, intör aşamasına geldiğinde de öğrencilerimiz Yozgat’ta eğitim alacaklardır.”

Prof. Varinli, gazeteci Mesarifoğlu’nun, “Erasmus programından istifade eden öğrenci ve akademik kadro sayısı az değil mi?” sorusunu da şöyle cevapladı:

“Yeni kurulan üniversitelere baktınız mı? Biz, bu programda henüz bir yıldır varız. Önemli olan Erasmus çarterimizi almaktı. Buradan hocalar gönderiyoruz, öğrenci kabul ediyoruz. Lisanslı öğrenci gönderiyoruz. İnşallah ileride yüksek lisanslı öğrenci de göndereceğiz. Şimdi bu değişim programına başvurduk, 2008’de çarterimizi aldık, hemen o arada öğrenci gönderdik. Matematikten, İdarî Bilimler’den, Mühendislik’ten öğrenciler gönderdik. İki hocamız gitti.”

Mobil Eğitim projemiz Türkiye çapında uygulanacak

Yozgat gazetesine “Mobil Eğitim” uygulaması hakkında da bilgi veren Prof. Varinli, önemli açıklamalarda bulundu.

Projenin çok başarılı olduğunu belirten Varinli, “Hatta, orada kısa süreli olmazsa uzun süreli olsa denildi. Hatta, TIR’ın kiralanması için İstanbul’da Türk Eğitim Gönülleri Vakfı var, onlar projemizi çok beğendiler. Bu projenin Türkiye çapında uygulanması gerektiğini söylediler. Büyük bir ihtimalle bu proje Türkiye çarpında uygulanacak” dedi.

Gazeteci Nesrin Mesarifoğlu, mülâkatında, Bozok Üniversitesi’nin “yenilenebilir enerji” kaynaklarından istifade etmek için rüzgâr ve güneş enerjisinden faydalanacağı projeyi de hayat geçirmeye hazırlandığını hatırlatarak, şu bilgiyi verdi:

“Bir yıl süresince güneş enerjisi veri tabanları tespit edilmesi için güneş enerjisi ilk istasyonu kurulmuş bile. Belki bu istasyonlar sayesinde, bırakın üniversitenin, ilin elektriğini bile karşılamak mümkün olabilecek.” Rektör Varinli, Mesarifoğlu’nun bu hatırlatmasına şu ilâvede bulundu:

Hem üniversitenin elektriğini üretecek, hem de satıp gelir elde edeceğiz

“Evet, bunların hepsi, son yıllarda enerji kaynakları. Bu konuda son yıllarda çalışmalar da yapılıyor. Bizim de bu konuda girişimimiz oldu. Bunun için hem rüzgâr hem de güneş enerjisi için üniversitemizde paneller kurulacak, ölçümler yapılacak. Belli yerlere ilk istasyonlar kuruldu. Talebimiz üzerine üniversitenin enerji ihtiyacını karşılayacağız. Amacımız, hem üniversitemizin elektriğini karşılamak, hem de satıp gelir elde edebilmek.”

Sarıkaya’ya Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Meslek Yüksek Okulu

Rektör İnci Varinli, Yozgat’ın Sarıkaya ilçesine kurulacak olan Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Meslek Yüksek Okulu hakkında da bilgi verdi. Yüksek Okul için bulunan arazinin üniversiteye tahsis edilmesi için Millî Emlâk Genel Müdürlüğü’nden onay beklediklerini belirten Varinli, AK Parti Yozgat Milletvekili Abdulkadir Akgül’ün, binanın yapımını üstlendiğini hatırlattı.

İlçeler binalarını yaptırırlarsa, biz de yüksek okulları açarız

Prof. İnci Varinli, diğer ilçelere de yüksek okullar açılabilmesine dair açıklamalarda da bulundu.

Yerköy’de üniversiteye tahsis edilmesi düşünülen bir alan olduğunu ve orada Adalet Meslek Yüksek Okulu binasının yapımına destek olunacağının söylendiğini belirten Varinli, bu konuda şu açıklamada bulundu:

“Kampusumuzun durumunu biliyorsunuz. Üniversite olarak ödeneklerimiz çok kısıtlı. İlçelerden ‘biz yaparız’ derler, binayı ‘anahtar teslimi’ olarak tamamlayacak olurlarsa, yüksekokulları açarız.

Boğazlıyan’daki yüksek okul, önümüzdeki yıl öğrenci alacak

Rektör Varinli, Yozgat’ın Boğazlıyan ilçesinde inşa edilmekte olan yüksek okulun büyük bir ihtimalle önümüzdeki yıl öğrenci alacağını; Sorgun ilçesinde de benzer arayışları olduğunu ve orada da uygun bölümleri açacaklarını söyledi. Varinli, Yerköy’de Cumhuriyet Üniversitesi’ne bağlı olan bir yüksek okulun da Bozok Üniversitesi’ne bağlandığını bildirdi.

Öğrencilerin barınma ve ulaşım sorunu halledilmeli

Yozgat gazetesine yaptığı açıklamalarında öğrencilerin barınma sorununa da değinen Varinli, yatırımcıları davet ettiğini, yurt veya stüdyo tipi evler yapılabileceği tavsiyesinde bulunduğunu söyledi. Varinli, “Ayrıca, çocuklarımız için kafeteryaların, pastahanelerin çoğalması lâzım. Ulaşımda sıkıntılar çözüldü; ama hâlen zaman zaman karşılaştığımız sorunların çözümünü Belediye başkanımızla paylaşıyor, çözüm üretiyoruz” diye konuştu.

Varinli, Mesarifoğlu’nun “Şehrin bir ucundan bir ucuna tek bir toplu taşıma aracı ile gidilebilmeli. Aktarmalar öğrenciler için külfet oluyor” ifadesi üzerine Varinli, “Evet, bu ayrıca şehir merkezinde yığılmalara sebep olabiliyor. Ulaşımda Üniversite ile Esentepe arasındaki sorun halloldu” dedi.

Çamlık’ta dinlenip huzur buluyorum

Rektör Varinli, bir soru üzerine, boş vakitlerinde genellikle kendi alanıyla ve üniversiteyle ilgili çalışmalar, araştırmalar yaptığını, kitaplar okuduğunu söyledi. Varinli, dinlendiği, huzur bulduğu yerin de Yozgat Çamlığı olduğunu söyledi.