10 Ağustos 2009 Pazartesi

Bozok Üniversitesi, elektrik üretip satacak

Yozgat Bozok Üniversitesi, rüzgâr ve güneş enerjisinden elektrik üretip, kendi ihtiyacını karşılayacak, ihtiyaç fazlası elektriği de satacak. 500 kilovatlık yatırım için çalışmalara başlayan üniversite, araştırmalardan olumlu sonuçlar çıkması hâlinde, daha büyük yatırımlara başlayacak.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı yetkilileriyle yapılan görüşme sonucunda, Elektrik İşleri Etüt İdaresi’nden bir ekip Yozgat’ta belirli noktalarda rüzgâr ölçümü yapıp, güneş enerjisi paneli kurdu. Bozok Üniversitesi rektörü Prof. Dr. İnci Varinli, bu konuda şu açıklamada bulundu:

“Bu ölçümler, yaklaşık bir yıl devam edecek ve sonuçlarına bakılacak. Bir taraftan ölçümler yapılırken, bir taraftan da güneş ve rüzgâr enerjisinden elektrik enerjisi elde etmek istiyoruz. Elde edeceğimiz bu enerjiyi ilk etapta kampus alanımızda kullanmayı düşünüyoruz. Bununla ilgili çalışmalar devam ediyor. Bununla birlikte AB projelerinde sürdürülebilir enerji konusunda ciddi destekler var, bunları da yakından takip ediyoruz."

Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Taner Uçar da, Yozgat’ta rüzgâr ve güneş enerjisinin potansiyelini değerlendirmek açısından üniversite bünyesinde enerji komisyonu oluşturduklarını, komisyonda görev alan 3 kişinin Ankara’daki Elektrik İşleri Etüt İdaresi Genel Müdürlüğü’nde görüşmelerde bulunduğunu söyledi. Uçar, şunları söyledi:

“Rüzgâr ve güneş ölçüm istasyonları kuruldu, veriler toplanacak. Tabii yatırım için de gerekli girişimler başlatılacak, tribün kurulacak. Bunların sonucunu beklemeden zaten 500 kilovatlık yatırım için girişimleri başlatıyoruz; ama gerçekten olumlu veriler elde edersek daha büyük yatırımlar için de bunun önü açılmış olacak.”

Uçar, şu anki hedeflerinin 500’er kilovatlık iki tesis kurmak olduğunu belirterek, “Üniversitemizin şu an kullandığı güç 450 kilovat civarında, üniversitenin tüm elektrik ihtiyacını karşılayacak” dedi.