15 Temmuz 2009 Çarşamba

Komisyon raporları muhtarları haklı çıkardı
Yozgat Belediyesi, tesisteki eksiklikleri giderecek

Salmanfakılı Köyü’nün Muhtarı Abdullah Kılıç ile Azizlibağları Köyü’nün Muhtarı Ali Koçaslan’ın, Yozgat Belediyesi’ne ait Katı Atık Depolama Tesisi’nin insan ve hayvan sağlığı açısından tehlike oluşturduğuna dair iddiaları, İl Genel Meclisi’nin komisyon raporlarıyla doğrulandı.

Yozgat İl Genel Meclisi, dün olağanüstü toplanarak, son haftalarda mahallî basında yer alan iddialarla gündeme gelen, Yozgat Belediyesi’ne ait Katı Atık Depolama Tesisi hakkında hazırlanan komisyon raporlarını görüştü.

İmar ve Bayındırlık Komisyonu ile Çevre ve Sağlık Komisyonu tarafından hazırlanan raporlarda, sıralanan eksikliklerinin giderilmesi hâlinde, tesisin İmar Planı’na uygun olacağı belirtildi.

Üzeyir Arslan’ın başkanlığında yapılan toplantı sonucunda, eksikliklerin giderileceği kabul edilerek ve bu çalışmaların komisyonlar tarafından düzenli aralıklarla denetleneceği belirtilerek, tesisin İmar Planı’na uygun görüldüğüne karar verildi.

“Kurulmak istenen tesis…”

2007 yılında Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu tarafından hizmete açılan tesis, o tarihten beri faaliyette olmasına rağmen, İl Genel Meclisi’nin dünkü olağanüstü toplantısının resmî “Gündem” evrakında, “kurulmak istenen tesis” ifadesiyle yer aldı.

Komisyon raporlarında yer alan birçok ifade, tesisin, insan ve hayvan sağlığını ciddi ölçüde tehdit ettiğine dair iddiaları da haklı çıkardı.

Devlet Demir Yolları’nın yazısı

İmar ve Bayındırlık Komisyonu Başkanı ve AK Parti Grup Sözcüsü Selcan Göksel Taşdan, yaptıkları inceleme neticesinde, tesisin su deposunun ve nizamiyenin, yoldan çekme mesafesine uyulmadığını belirtti. Taştan, Devlet Demir Yolları’nın (DDY) 1 Haziran tarihli yazısında, “Demiryolu ile katı atık tesisi arasında kot farkı olması, katı atıkların düzenli depolanmamasından dolayı sürekli olarak yükselmesi, kaçınılmaz olacaktır. Bu nedenle demiryolu sahasına akmaların önlenmesi ve gerekli tedbirlerin alınması hususunda belediyece hazırlanacak istinat duvarı projesinin DDY tarafından uygun görülmesi kaydıyla, yapı ruhsatı ve yapı kullanma ruhsatı verilmesi mütalaa edilmektedir” denildiğini hatırlattı.

Bu haliyle imar planı yönetmeliğine uygun değil

Taşdan, yerinde incelenen ve eksiklikleri maddeler halinde belirtilen işlerin ikmal edildikten sonra, tesisin Nazım Mevzi İmar Planı ve İmar Kanunu Planı yapımına dair yönetmeliğinin hükümlerine uygun olacağını belirtti.

Çevre ve sağlık açısından da eksikleri var

Çevre ve Sağlık Komisyonu Başkanı Osman Levent Başkan ise, tıbbî atıkların düzenli olarak günü birlik kireçlenerek, üzerinin kapatılması, katı atık dökümü yapılan kotun etrafında yüzeysel suların depolama alanına girişini engelleyecek yağmur suyu drenaj kanallarının yapılması gerektiğini hatırlattı.

Muhtarların bütün iddiaları doğrulandı

Başkan, koruma alanında çitlerin bazı kısımlarında kottan dolayı boşlukların bulunduğunu, bu boşluklardan köpek gibi hayvanların içeri girmesinin mümkün olduğunu, bu boşlukların kapatılarak gerekli tedbirlerin alınması gerektiğini, tesis giriş kapısının hayvan girişini engelleyecek şekilde olması gerektiğini kaydetti.

Tesisin etrafında gerekli uyarı levhalarının takılmasını da isteyen Başkan, çevre ve doğal sebeplerden dolayı açık arazide rüzgârın fazla olmasından dolayı, poşet gibi bazı çöplerin sınırlar dışında dolaştığı ve bunların düzenli olarak toplanması gerektiği yönünde komisyon olarak karar verdiklerini dile getirdi.

Çevre ve Sağlık Komisyonu düzenli denetleme yapacak

Başkan, “Maddeler hâlinde belirtilen işlerin halk ve çevre sağlığı açısından yapılması, komisyonumuzca periyodik olarak, tavsiye kararına uyulup, uyulmadığının yerinde görülmesi de uygun görülmüştür” dedi.

Raporların okunmasının ardından, Katı Atık Depolama Tesisi’nin, komisyon raporlarında sıralanan eksikliklerin giderilmesi şartıyla, Mevzi İmar Planı’nın uygun görüldüğüne karar verildi.

İddialar mahallî basında gündeme gelmişti

Tesis hakkındaki iddialar, “Yozgat Haber” gazetesinde, 18 Haziran 2009 tarihinde “Katı Atık Tesisi tehlike saçıyor”, 20 Haziran 2009 tarihinde de “Hani çevreciydik?” başlığıyla yayınlanmıştı.

Yozgat Haber’in konuyu gündeme taşımasının ardından, İleri ve Merhaba gazeteleri de iddialara sayfalarında yer vermişlerdi.

Haber ve yorumlarda, Yozgat Belediyesi’ne “En Çevreci Belediyeler” yarışmasında ikincilik ödülü kazandıran Katı Atık Düzenli Depolama Merkezi’nin, ciddi ölçüde çevre kirliliğine sebep olduğu ve halk sağlığı açısından tehlike oluşturduğu iddialarına yer verilmişti.

Başer, “iddialar asılsız” demişti

Yozgat Belediye Başkanı Yusuf Başer ise, daha önce yaptığı açıklamada, muhtarların seçmenlerine tesisi kaldıracaklarına dair seçim vaadinde bulunduklarını ve bu vaatlerini yerine getirmek için asılsız iddialarda bulunduklarını ileri sürmüştü. Başer, asılsız iddialarda bulunan köy muhtarları hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunacaklarını açıklamış, basını bilgilendirmek için de, tesisi gazetecilere gezdireceklerini söylemişti.

Tesis hakkında bilgiler

Katı Atık Depolama Tesisi, Yozgat’ın Merkez ilçesine bağlı Salmanfakılı Köyü’nün sınırları içerisinde bulunuyor. Tesisin kurulu olduğu 99 bin 500 metrekare arazinin mülkiyeti Maliye Hazinesi adına kayıtlı ve Yozgat Belediyesi’ne tahsis edilmiş.

Tesisin açılışını Çevre Bakanı Eroğlu yapmıştı

“Katı Atık Düzenli Depolama Tesisi”nin açılışı, 29 Kasım 2007’de düzenlenen bir törenle, Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu tarafından yapılmıştı. Açılış törenine Bakan Eroğlu’nun yanı sıra, AK Parti Yozgat Milletvekilleri Abdulkadir Akgül, Osman Coşkun ve Mehmet Çiçek ile, Yozgat Valisi Amir Çiçek ve Yozgat Belediye Başkanı Yusuf Başer de katılmıştı.

Bakan Eroğlu, törende yaptığı konuşmada, tesisin 20 yıl hizmet verecek şekilde planlandığını belirterek, bakanlık tarafından projeye 1 milyon 3 yüz 14 bin Lira destek sağlandığını kaydetmişti.

(Yozgat Muhabir)