20 Haziran 2009 Cumartesi

Yozgat’ta gıda ormancılığı uygulanacak

Amasya Orman Bölge Müdürü Ömer Naci Kaya, Çevre ve Orman Bakanlığı’nın onaylaması hâlinde, Tokat’ta uygulanmaya başlanan Gıda Ormancılığı Projesi’ni Yozgat’ın Akdağmadeni ilçesinde de uygulamak istediklerini bildirdi.

Kaya, gıda ormancılığı sayesinde onuncu yıldan itibaren yıllık 5 ile 10 bin Dolar arası gelir elde edilebileceğini kaydetti.

Yozgat’ta ağaçlandırma oranı düşük

Amasya Orman Bölge Müdürü Ömer Naci Kaya, Türkiye genelinde 20.2 milyon hektar olan orman alanlarının 22 milyon hektara çıktığını, ancak Yozgat’ta ağaçlandırmanın istenen seviyede olmadığını belirtti. Kaya, Yozgat’ın yüz ölçümünün yüzde 17’sinin orman alanına sahip olduğunu, bu oranın da düşük olduğunu ileri sürdü.

Yozgat’ta orman alanları kuracağız

Ormancılığın sadece “ağaçlandırma”dan ibaret olmadığını, canlı cansız bütün varlıklarıyla doğal dengenin tesis edilmesi demek olduğunun altını çizen Kaya, tarım ve hayvancılığın bilinçsiz olarak yapıldığını, su kaynaklarıyla ‘oynandığını’ ifade etti. Yozgat’ta doğal dengenin tesis edilmesi gerektiğini belirten Kaya, yeni orman alanları kurmak istediklerini söyledi.

Akdağmadeni’ne gıda ormanı kurmak istiyoruz

Amasya Orman Bölge Müdürü Ömer Naci Kaya, Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından kabul edilmesi hâlinde, Tokat’ta uygulamaya başladıkları Gıda Ormancılığı Projesi’ni Yozgat’ın Akdağmadeni ilçesinde de uygulamak istediklerini bildirdi. Kaya, gıda ormancılığı sayesinde onuncu yıldan itibaren yıllık 5 ile 10 bin Dolar arası gelir elde edilebileceğini kaydetti.

Yıllık 5-10 bin Dolar gelir elde edilebilir

Gıda ormancılığının çok kârlı bir çalışma olduğunu belirten Kaya, “Bir hektar gıda ormanında, uygun ekonomik değer taşıyan türlerle tesis edildiğinde, onuncu yılında 5 ile 10 bin Dolar arası yıllık gelir sağlanabiliyor. 3 bin hektar potansiyel bir sahada dizayn ettiğinizde 30 milyon Dolar civarında yıllık geliri var” dedi.

Akdağmadeni’nde terminatör böcek üretilecek

Yozgat’ta yaprak arıları, altın kışlı kelebek ve meşelerde görülen mühendis böceklerinin ormanlara zarar verdiğini dile getiren Kaya, “Bu zararlılara karşı mücadele için Akdağmadeni ilçesinde bir laboratuvar kurduk. Burada terminatör (yok edici) böcekler üreteceğiz. Bu böcekler günde 800-900 civarında tırtıl yiyor” diye konuştu.