19 Haziran 2009 Cuma

Bakan ve milletvekilleriyle teşvik yüzleşmesi

Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, 9-12 Temmuz tarihleri arasında Yozgat’ta düzenlenecek olan 10’uncu Sanayi ve Ticaret Fuarı’nın açılışına katılacak. Bakan Ergün, Yozgat kamuoyunda tepkiyle karşılanan yeni teşvik yasası hakkında sivil toplum kuruluşlarına ayrıntılı bilgiler verecek. AK Parti Grup Başkanvekili ve Yozgat Milletvekili Bekir Bozdağ’ın da, Yozgat’ta konuya dair açıklamalarda bulunacağı bildirildi. Yozgat Milletvekili Mehmet Çiçek, “Yozgat, bu teşvikten zarar görmeyecek” diyor…

Yozgat Sivil Toplum Örgütleri Birliği kuruluyor

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın 4 Haziran’da ekonomi kurmaylarıyla birlikte açıkladığı teşvik ve istihdam pakedi, Yozgat kamuoyunda tepkiyle karşılanmıştı. Yozgat Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı Metin Özışık, Yozgat’ın tepki ve taleplerinin hükümete yansıtılması konusunda bir yol haritası belirlenmesi amacıyla, sivil toplum kuruluşlarını bir araya getirdi. Bu amaçla, önce TSO binasında, ardından Belediye Düğün Salonu’nda iki toplantı düzenlendi.

Uğur Bektaş, komitede yer almadı

Teşvik düzenlemesini takip etmek üzere bir komite oluşturuldu. “Yozgat Komitesi”, TSO Başkanı Metin Özışık, Şoförler Odası Başkanı İlhami Bakıcı, Ziraat Odası Başkanı İsmail Açıkgöz, Yozgatspor Kulübü Başkanı Kenan Yılmaz, İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Fuat Köksal, Makina Mühendisleri Odası Başkanı Özcan Göçümlü ve Türkocağı Başkanı Niyazi Kılıç’tan oluşuyor. Yozgat Esnaf ve Sanatkârları Odaları Birliği Başkanı Uğur Bektaş, komitede yer almadı.

Komite bu haftasonu toplanıyor

TSO’nun öncülüğünde bir araya gelen sivil toplum örgütlerinin toplantıları sonucunda, Yozgat Sivil Toplum Örgütleri Birliği (YSTÖB) kurulmasına da karar verildi. Yozgat Komitesi, hem teşvik pakedine yönelik çalışmaları organize edecek, hem de kuruluş hazırlıklarını sürdürülen Yozgat Sivil Toplum Örgütleri Birliği’nin kuruluşunu gerçekleştirecek. Yozgat Komitesi, bu haftasonu toplanarak, durum değerlendirmesi yapacak.

Özışık: Teşvik üzdü, birlik sevindirdi

Yozgat TSO Başkanı Metin Özışık, Yozgat gazetesine yaptığı açıklamada, teşvik paketine tepki çalışmalarından “Yozgat Sivil Toplum Örgütleri Birliği” kurulması kararının doğmuş olmasını sevindirici bir gelişme olarak değerlendirdi. Özışık, “Bu güçlü birliktelikle sadece teşvikle ilgili değil, bütün meselelerde Yozgat’ın haklarını sonuna kadar koruma ve kollama gayretinde olacağız” dedi. Özışık, bu birliğin, Yozgatın kalkınmasında “lokomotif” görevi yapacağına olan inancını dile getirdi.

Hükümetin yeni bir düzenleme yaparak, teşvik haritasında 3. Bölge’de yer alan Yozgat’ı 4. Bölge’ye kaydırmasını isteyen Özışık, “Yeni teşvik paketindeki haksızlık giderilene kadar bütün sivil toplum örgütleriyle birlikte mücadelemizi sonuna kadar sürdüreceğiz” dedi. Özışık, Yozgat gazetesine yaptığı açıklamada özetle şunları söyledi:

Tarım ve hayvancılığa teşvik istiyoruz

“Bilindiği gibi, bundan önceki teşvik yasası 48 ili kapsadığı için, özellikle yatırım konusunda Yozgat’a bir yarar getirmemiştir. İlimizin yatırım ve istihdamıyla ilgili olarak umutlarımızı yeni teşvik paketine bağlamıştık. Yasa çıkmadan önce herhangi bir kazaya muhatap olmamak için milletvekillerimizi uyarmıştık. Ama yeni teşvik yasası çıktığında Yozgat’ı 3.bölgede görünce şoke olduk. Devlet Planlama Teşkilatı’nın hazırladığı sosyo-ekonomik kriterlere baktığımızda Yozgat’ın 4. Bölge’de yer alması gerekirdi. Bölge tasnifi büyük bir haksızlıktır. Ayrıca, yeni yasada Yozgat’a tahsis edilen bölgesel teşvik sektörlerine de itiraz ediyoruz. Biz, Yozgat’ın mevcut konumu nedeniyle tarım ve hayvancılıkta teşvik istiyoruz.”

Teşvik konusunu Yozgat’a bakan ve milletvekilleri anlatacak

Yozgat gazetesinin haberine göre, Yozgat Milletvekillerinden Mehmet Çiçek “Yozgat bu teşvikten zarar görmeyecek” diyor. Çiçek, Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün’ün, Sanayi ve Ticaret Fuarı’nın açılışına katılmak üzere Yozgat’a geleceğini, bu vesileyle de teşvik konusunun bütün ayrıntılarıyla müzakere edileceğini bildirdi.

AK Parti Grup Başkanvekili ve Yozgat Milletvekili Bekir Bozdağ ise, Yozgat’a gelerek, teşvik düzenlemesi hakkında sivil toplum kuruluşlarına açıklamalarda bulunacak.

Fuar 9 Temmuz’da başlıyor

TSO tarafından her yıl düzenlenen Yozgat Sanayi ve Ticaret Fuarı’nın 10’uncusu, 9-12 Temmuz tarihleri arasında fuar alanında gerçekleştirilecek.

(Kaynak: Yozgat gazetesi)