23 Mayıs 2009 Cumartesi

Yozgat TSO yeni düzenlemelerle ilgileniyor mu?

Yozgat halkı, önümüzdeki hafta Bakanlar Kurulu’na sunulması beklenen istihdam ve teşvik paketlerinden Yozgat’ın da faydalanıp faydalanamayacağı konusunda yetkililerden açıklama beklerken, konu Yozgat’ta gündeme bile gelmiyor.

Yozgat kamuoyu, Ticaret ve Sanayi Odası gibi sivil toplum örgütleriyle, İşkur, Yozgat İl İstihdam Kurulu gibi kamu kurumlarından ve özellikle de Yozgat Milletvekillerinden açıklama bekliyor.

Bir süre önce Yozgat Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Metin Özışık’ın “kampanya” niyetiyle gündeme getirdiği “yerel firmalardan alım yapılması” teklifi, aslında hükümetin uzun zamandan beri hazırlığını yaptığı istihdam pakedinde yer alıyor. Bu sebeple, Yozgat TSO Başkanı Özışık’ın konuyla daha yakından ilgilenmesi ve Yozgat kamuoyunu bilgilendirmesi bekleniyor…

Hükümetin hazırlığı son aşamada

Hükümetin küresel krizin etkisiyle artan işsizliğe çözüm bulma girişimleri hızlandı.

500 bin kişiye geçici sözleşmeli iş temin edecek istihdam paketi ile bölgesel ve sektörel destekleri içeren teşvik paketi haftaya netleşiyor. Söz konusu iki düzenlemenin önümüzdeki hafta Bakanlar Kurulu'nda imzaya açılması bekleniyor.

Bu hafta içinde yapılan Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK) toplantısında bakanların görüşleri doğrultusunda bürokratlar her iki düzenlemeye de geçen hafta içerisinde son şekli verildi.

Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) ile İşkur’un ortak yürüttüğü projeye göre, istihdamın artırılmasının yanı sıra Türkiye genelinde finansman sıkıntısı çeken firmalara da destek sağlanacak.

Alımlar yerel firmalardan yapılacak

Maliyeti yaklaşık 300 milyon TL olarak hesaplanan bu pakette ağaç dikme, refüj çalışması, orman bakımı, park inşası başta olmak üzere, toplum yararına olacak bu tür işler özel sektör eliyle yürütülecek. Örneğin herhangi bir park inşaatı için ihale açılacak. Bu işler belediye tarafından değil de yüzde 5, yüzde 10 gibi bir kârla o yöredeki bir firma tarafından gerçekleştirilecek. Kamu kuruluşları doğrudan hizmet satın alma yoluna gitmeyecek. Elbise, kazma, kürek, boya gibi malzeme temini de işin yapıldığı yöredeki işletmelerden sağlanacak. Ayrıca özel istihdam bürolarına geçici iş ilişkisi kurma yetkisi verilecek. Bu kapsamda İş ve İşkur kanunlarında değişiklik yapılıyor. İşkur’un meslekî faaliyetleri genişletilecek. Bu kapsamda mevcut 100 bin kişi hedefine ilâve olarak 200 bin kişiye meslekî eğitim verilecek.

EKK, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın başkanlığında 18 Mayıs’ta bir toplantı yaptı. Konu hakkında 19 Mayıs’ta yapılan açıklamada, Kurul’da istihdamın artırılmasına yönelik hazırlıkların ve yeni yatırım teşvik sisteminin ele alındığı vurgulandı.

Her bölgeye özel teşvik geliyor

Babacan'ın başkanlığında yapılan toplantıya, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün ile devlet bakanları Zafer Çağlayan ve Cevdet Yılmaz ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer katıldı.

İş dünyasının uzun süredir beklediği yeni teşvik sistemi de EKK gündeminde yer aldı. Yeni sisteme göre, Türkiye 4 bölgeye ayrılacak ve iller bu gelişmişlik düzeyine göre teşvikten pay alacak. 11 sektöre de özel teşvik verilmesi planlanırken, bölgesel, sektörel ve büyük yatırımlara dayalı 3 ayaklı bir sistem hazırlandı. Buna göre, bazı iller pastadan büyük bir dilim kaparken, bazıları kısmî teşviklerden yararlanacak. Büyük yatırımlar için ayrıca teşvik verilecek.

Yozgat’ın en önemli meselesine ilgi yok

Teşvik konusunun Yozgat’ın en önemli meselesi olarak kabul edilmesine rağmen, hazırlıkları devam eden ve son aşamaya gelen istihdam ve teşvik pakedi konusunda Yozgat’ın ilgili kurum ve kuruluşlarının bu konuda sessiz kalmasına bir anlam verilemiyor.