29 Mayıs 2009 Cuma

Şehitlerimizin hatırası yeni müzede yaşatılacak

Yozgat Valiliği, “Yozgat Geçmişin İzinde Geleceğe Yolculuk Müzesi” kuracak. Müzede, millî kahramanların balmumu heykellerinin yanı sıra; Çanakkale’de, Kore’de, Kıbrıs’ta, Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da şehit düşmüş Yozgatlıların isimleri sergilenecek.

Yozgat Valiliği bünyesinde faaliyet gösteren “Proje Uygulama ve Koordinasyon Merkezi”nin (PUKOM) hazırladığı 3 proje basına tanıtıldı.

Yeni müze bütün bölgeye hitab edecek

Yozgat Valisi Amir Çiçek’in başkanlığında yapılan toplantıda verilen bilgiye göre, Yozgat’a yeni bir müze yapılacak. Yozgat’taki tarihî binalardan birisinin onarılacak ve “Yozgat Geçmişin İzinde Geleceğe Yolculuk Müzesi” adıyla hizmete sunulacak. Müze’nin, Yozgat başta olmak üzere, bütün bölge ve ulusal düzeyde tarih ve kültür bilincinin artmasına, bölge turizminin gelişmesine katkı sağlaması amaçlanıyor.

Gerçekmiş hissi veren balmumu heykeller

Müzede, millî kahramanların balmumu heykellerinin yanı sıra; Çanakkale’de, Kore’de, Kıbrıs’ta, Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da şehit düşmüş Yozgatlıların isimleri sergilenecek. Böylelikle, kültürel mirasın yaşatılması, tanıtılması ve gelecek nesillere aktarılması hedefleniyor.

Ekonomiye yönelik projeler:
Melez keçilerle verim artırılacak


Toplantıda tanıtılan diğer bir proje de, “Kıl Keçisi İşletmelerine Saanen Tekesi Dağıtımı Projesi” adını taşıyor. Bu proje ile, Yozgat’ta yetiştirilen Kıl Keçileri, Saanen tekeleri ile melezleştirilecek.

3 yılın sonunda, et ve süt bakımından verimsiz, aynı zamanda ormanlara zarar veren Kıl Keçilerinin yerine daha verimli ve ormanlara zarar vermeyen yeni bir keçi ırkı elde edilmesi planlanıyor.

Keçi yetiştiricilerine destek

Bu projeye bağlı olarak geliştirilen diğer bir proje de, “Saanen Irkı Süt Keçisi Yetiştiriciliği Projesi.”

Bu proje ile üstün vasıflı, verimli ve doğurganlığı yüksek damızlıklar sayesinde, birim işletmelerde gelirin artırılması hedefleniyor. Bu sayede, işletmeler çağın gereklerine uygun hâle getirilmiş olacak. Ayrıca, keçi yetiştiren vatandaşların ekonomik sıkıntı yaşamalarının da önüne geçilmiş olacak.

Bunun yanı sıra, ağıl hayvancılığını teşvik ederek, kontrolsüz ve aşırı otlatmanın önüne geçmek, böylelikle de ormana verilen tahribatı asgariye indirmek hedefleniyor.

(YM)