9 Nisan 2009 Perşembe

Merhaba yazarı Kalabalık’tan Yimteks’e tepki

Merhaba gazetesi köşe yazarı Orhan Kalabalık, ilânla işçi aramalarına rağmen, çalıştıracak işçi bulamamaktan şikâyet eden Yimteks’e tepki gösterdi.

Yimteks’in serzenişi

İleri gazetesi köşe yazarı Tarık Yılmaz, 3 Nisan’da yayınlanan “Tembel Yozgat, köle Yozgat” başlıklı yazısında, Yozgat’ın sanayi kuruluşlarından, kısa adı “Yimteks” olan Yimpaş Tekstil fabrikasının yöneticilerinin, ilân vererek işçi aramalarına rağmen çalıştıracak işçi bulamamaktan şikâyet ettiklerini yazmıştı.

Tarık Yılmaz, yazısında, Yimteks Genel Müdürü İsmail Güneş’in, İleri’ye gönderdiği yazılı açıklamada, “adeta isyan edercesine”, işsizliğin yoğun olduğu bir ilde istihdam sağlamalarına rağmen, neden eleman bulamadıklarına anlam veremediklerini ifade ettiğini kaydetmişti.

Tarık Yılmaz’ın bu yazısı, “En büyük şikâyeti işsizlik olan Yozgat’ta,
Yimteks, ilânla işçi arıyor ama bulamıyor” başlığıyla Yozgat Muhabir’de haber olarak da yayınlanmıştı.

Kalabalık’ın tepkisi

Merhaba gazetesi köşe yazarı Orhan Kalabalık ise, ilânla işçi aramalarına rağmen, çalıştıracak işçi bulamamaktan şikâyet eden ve Yimpaş Holding bünyesinde faaliyet gösteren Yimteks’e tepki gösterdi.

Kalabalık, “İşçi bulamıyoruz” başlıklı yazısında, 2001 krizine kadar Yimpaş’ın Yozgat’ta binlerce kişiye iş imkânı sağladığını; ancak krizden sonra 2008 yılına kadar Yimpaş’ın zarurî olarak küçülmeye başladığını ve binlerce kişinin ‘açıkta kaldığını’ ifade etti.

Son 7 yılda Yozgat’tan 200 bin kişinin göç ettiğini ileri süren Kalabalık, “Memlekette çalışacak adam mı kaldı?” diye sordu.

Yozgat’ta kalanların durumunu da “çalışmadıkları kadar da var” diye değerlendiren Kalabalık, bu düşüncesinin gerekçesini de şöyle açıkladı:

İşverenler, işçilerin haklarını vermiyor

“Arkadaş, sen işçinin maaşını verdin de mi çalışmadı? Sigortasını yaptın da mı çalışmadı? Adam gibi 8, hadi 10 saat çalıştırdın da mı çalışmadı? Soruyorum, bunlar yapıldığı halde mi işçiler çalışmadı? Kaçan kaçana… Sonra da “Yozgat’ta işçi bulamıyoruz” diye yakınmak doğru mu?

En basit örnek, en yakınım, bir OSB’de bir işe girdi. Ne gecesi ne gündüzü, robot gibi çalışmasına rağmen emeğinin karşılığını alamadı. Hâlen de alacağı vardı, ne oldu bilmiyorum, aylar oldu… Sonra da “Yozgat’ta işçi bulamıyoruz”, “Yozgatlı iş beğenmiyor” diyoruz. Hadi canım sen de…”

200 bin Yozgatlının, bedava hamallık yapmaktansa, adam gibi çalışıp, adam gibi yaşamak için başka illere göç ettiklerini ifade eden Kalabalık, şikâyetçi işverenlere şöyle seslendi:

Ücret ne kadar? Sosyal güvence var mı?

“Eğer Yozgat’ta işçi bulunmuyorsa, birincisi, işveren aynanın karşısına geçip kendisine bir bakacak, ‘Ben neden işçi bulamıyorum?’. İkincisi de, yaz ilana asgarî ücret, SSK ve çalışma saatlerini, bak gör, çalışacak adam bulunuyor mu, bulunmuyor mu?”