15 Nisan 2009 Çarşamba

Gerçek niyetleri ortaya çıkacak

29 Mart Mahallî İdareler Seçimleri’nin sonuçları üzerine yapılan değerlendirmeler devam ederken, AK Parti Yozgat teşkilatında İl Başkanlığı yarışı başladı.

AK Parti Yozgat İl Başkanı Zekeriya Avşar, Belediye Başkan adayını belirleme sürecinde, Yusuf Başer’e karşı eski Merkez İlçe Başkanı Celâl Köse’yi desteklemişti. Avşar, bu desteğine “ahde vefa” duygusunu gerekçe göstermişti.

İl Başkanı Zekeriya Avşar’ın desteğine rağmen, genel merkez tarafından Belediye Başkanlığı’na aday gösterilmeyen Celâl Köse’nin Yozgat İl Başkanlığı’na aday olacağı ileri sürülüyor. İl Başkanı Zekeriya Avşar’ın tekrar aday olmasına ise kesin gözüyle bakılıyor.

AK Parti Yozgat İl Başkanlığı seçiminde hem Avşar hem de Köse’nin aday olması hâlinde, ilginç bir durum ortaya çıkacak. Belediye Başkanlığı aday belirleme sürecinde “yan yana” olan bu iki isim, İl Başkanlığı seçiminde “karşı karşıya” gelmiş olacak.

Avşar, Köse’yi tasfiye etmek mi istemişti?

İleri gazetesinin köşe yazarlarından Evren Kurban, aday belirleme sürecinde yayınlanan “Avşar Köse’yi harcamaya çalıştı” başlıklı yazısında ilginç bir iddiada bulunmuştu.

Evren Kurban’a göre, Celâl Köse, AK Parti İl Başkanlığı seçiminde Zekeriya Avşar’a rakip olabilecek bir potansiyele sahipti. İl Başkanlığını kaybetmek istemeyen Avşar, sonradan karşısına rakip olarak çıkma ihtimali olan Celâl Köse’yi partiden tasfiye etmek için, onu adaylığa yönlendirdi. Ancak, Başer’in tekrar aday gösterilmesi, Avşar’ın bu planının da bozulmasına sebep oldu.

Eroğlu yaşasaydı aday olacaktı

Zekeriya Avşar’dan önce İl Başkanlığı yapan ve 18 Mart’ta vefat eden Metin Eroğlu’nun, sağlığında bu yılki seçimlerde yeniden aday olmaya hazırlandığı ancak ömrünün vefa etmediği anlatılıyor.
Eroğlu’nun ölümüne sebep olan sağlık sorunlarının da, siyasette yaşadığı gerilimlerden kaynaklandığı ileri sürülüyor.

Gazeteci Büyüksoy’a göre en uygun isim Veysel Arun

Merhaba gazetesinin sahibi Ahmet Büyüksoy’un yazdığına göre, Eroğlu’nun vefatı dolayısıyla, Avşar muhalifleri Süleyman Bağcı’nın adaylığında mutabakata varmış durumda. Ancak gazeteci Büyüksoy, Süleyman Bağcı’nın 65 yaşlarında olduğunu belirttikten sonra, AK Parti İl Başkanlığı seçimine dair kendi kanaatini şöyle özetliyor:

“Aynı ekibin içinde Hüseyin Durusoy ve Harun Lekesiz isimleri daha uygun olacağı kanaatini taşıyorum. Kendilerine teklif götürüldüğü zaman ‘hayır’ demeyeceklerini biliyorum. (…) Bana kalsa, AK Parti’de Veysel Arun’un İl Başkanlığı daha doğru olur diyorum vesselam…”

İl Başkanı seçiminin zorlukları

Gazeteci Büyüksoy, “AK Parti’de seçim” başlıklı yazısında, Yozgat’ta İl Başkanlığı seçimlerinin çok sıkıntılı geçtiğini belirterek, tecrübelerini şöyle naklediyor:

“Hangi parti olursa olsun toplam 600 delegenin oy kullanacağı bir partinin il delegesi sadece 117’dir. Geri kalan 483 delege 13 ilçemizden gelerek oy kullanacaktır.

‘Bunda ne var ki?’ denilebilir.

3-4 ilçe bir araya geldi mi, ‘Saat kulesi siyasetine son verelim’ dedi mi, yer yerinden oynuyor. Geçmişte biz bunu yaşadık.

Bir ilçede 108 delege var. Otobüslere bindiriliyorlar, kime oy kullanacağı delegeye söyleniyor. Onunla da kalmıyor, karşı adayın resmi mühürlü oy pusulalarını bir bir topluyorlar otobüsün içinde. Dolayısıyla, il bir şekilde dışlanıyor, ilçeler ön plana çıkartılıyor.

Bana göre doğru bir yaklaşım olmasa gerek. Ama ANAP döneminde Zülfikâr Karakurt, Refah Partisi döneminde Zühtü Acun, Osman Doğan, Saadet Partisi’nde Ali Rıza Aslan il başkanı seçilivermişlerdi. Buna dikkat çekiyorum.”