3 Nisan 2009 Cuma

En büyük şikâyeti işsizlik olan Yozgat’ta,
Yimteks, ilânla işçi arıyor ama bulamıyor

Yozgat’ın sanayi kuruluşlarından, kısa adı “Yimteks” olan Yimpaş Tekstil fabrikasının yöneticileri, ilân vererek işçi aramalarına rağmen çalıştıracak işçi bulamayınca isyan etti.

İleri gazetesi köşe yazarı Tarık Yılmaz’ın “Tembel Yozgat, köle Yozgat” başlıklı yazısında verdiği bilgiye göre, Yimteks, “bay-bayan makineci ve ütücüler” arıyor ama çalıştıracak işçi bulamıyor.

Yimteks Genel Müdürü İsmail Güneş, İleri’ye gönderdiği yazılı açıklamada, ilân vermelerine rağmen, fabrikada çalıştıracak eleman bulamadıklarını kaydetti. Yılmaz’ın verdiği bilgiye göre Güneş, “adeta isyan edercesine”, işsizliğin yoğun olduğu bir ilde istihdam sağlamalarına rağmen, neden eleman bulamadıklarına anlam veremediklerini ifade etti.

Bu ne perhiz, bu ne lahana turşusu?

Bu duruma, gazeteci Tarık Yılmaz da yazısında tepki gösterdi. “Aslında bu durum Yozgat için çok da hayret verici bir durum değil. Daha önce de Yozgat’ın adı ‘iş beğenmez’e çıkmıştı bir kere” diyen Yılmaz, tepkisini şöyle ifade etti:

“Bu manzarayı gören dışarıdan bir insan, ‘Arkadaş, hem iş yok diye sızlanıyorsunuz, hem de hazır işi beğenmiyorsunuz; bu ne perhiz, bu ne lahana turşusu?!.’ dese haklı mı, haksız mı?

Görünen köy kılavuz istemez elbette! Evet tembel bir Yozgat, daha doğrusu tembelliğe itilen bir Yozgat var! Özellikle son iki, üç yıldır, tembelleşen yanımız daha da büyüdü. Bir zamanlar memur olma hayali kuran Yozgatlı, bugün aldığı yardımlarla asgarî ücreti kıyaslıyor. Yani, ‘yattığım yerden nasıl olsa daha fazla kazanıyorum, devlet sağ olsun’ diyor tembel yanımız.”

Benzer bir çelişkiye Yozgat Muhabir de dikkat çekmişti

Yozgat’taki işsizlik tartışmaları konusunda yaşanan benzer bir çelişkiye, Yozgat Muhabir de dikkat çekmişti. 28 Şubat 2009’da yayınlanan “Valilikten iş isteyen 117 kişiden 54’ü davete icabet etmedi, 7’si ise verilen işi beğenmedi” başlıklı haberde, Yozgat Valisi Amir Çiçek tarafından açıklanan istatistikî bilgilere yer verilmişti.

Hiç yorum yok: