25 Nisan 2009 Cumartesi

Demokratik tavrıyla takdir toplayan
Haşim Kılıç, Yozgat Lisesi mezunu

Anayasa Mahkemesi’nin kuruluşunun 47. yıldönümü münasebetiyle düzenlenen törende yaptığı konuşmada devletin kurumlarına demokrasi uyarısında bulunarak halkın takdirini toplayan Haşim Kılıç, hayatının ilk yıllarını Yozgat’ta geçirmiş bürokratlardan birisi. İlk, orta ve lise öğrenimini Yozgat’ta tamamlayan Kılıç’ın hafızası, çocukluk ve ilk gençlik yıllarına dair Yozgat hatıralarıyla dolu.

1950 yılında Kırşehir’in Çiçekdağı ilçesinde dünyaya gelen Haşim Kılıç, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, gazeteci şair ve yazar merhum Abbas Sayar ve gazeteci Taha Akyol gibi Yozgat Lisesi mezunlarından.

Haşim Kılıç’tan üniversiteye 3 bin fidan

Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, çocukluk ve ilk gençlik yıllarını geçirdiği Yozgat’a vefa göstererek, geçtiğimiz günlerde Bozok Üniversitesi’ne soğuğa dayanıklı çam, katalpa ve tespih ağacı fidanı hediye etmişti. Haşim Kılıç, geçen yıl kendisini ziyaret eden Bozok Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İnci Varinli’ye verdiği “destek” sözünü yerine getirerek, üniversiteye 3 bin çam, katalpa ve tespih ağacı fidanı göndermişti.

Kılıç’tan tarihî mesajlar

Milletinin değer yargılarına saygılı, demokratik tavrını her şart altında muhafaza edebilen başarılı bir bürokrat olarak tanınan Haşim Kılıç, Anayasa Mahkemesi Başkanı olarak, dün mahkemenin kuruluşunun 47. yıldönümü münasebetiyle düzenlenen törende yaptığı konuşmasıyla da takdir topladı.

Kılıç, konuşmasında özetle şu mesajları verdi:

- Anayasa Mahkemesi, demokratik siyasî iradeyi vesayet altına almaya kalkarsa, meşruiyetini yitirir.

- Toplumsal talepler, devlete düşmanlık gibi görülemez. Din ve vicdan özgürlüğünün önündeki engeller kaldırılmalı.

- Bağımsızlığı ve tarafsızlığı sağlanamamış bir yargının, kirliliği artıracağı kuşkusuzdur.

- Parti kapatma davaları, demokratik siyasî hayatı biçimlendirme aracı olmaktan çıkarılmalı.

- Anayasa Mahkemesi, bireysel başvurulara açılmalı.

Devlet her kesime eşit mesafede olmalı

Konuşmasında, devlet kurumlarına demokrasi uyarısında bulunan Haşim Kılıç, “Devletin organları, toplumun bir bölümünü kendine dost, bir bölümünü de düşman ilân ederek ayrımcılığa sebep olamaz” dedi.

Yargıya baskı yapılmamalı

Haşim Kılıç, isim vermeden Ergenekon davasında yargıya baskı yapan kesimlere de tepki gösterdi. Kılıç, mahkemeleri yönlendirme çabalarının hakim ve savcıların özel hayatlarının didik didik edildiği bir sürece dönüştüğüne işaret etti. Başkanlığını yaptığı mahkemeye ise şu uyarılarda bulundu:

“Anayasa yargısında faaliyet gösteren aktörlerin var oluş hikmetinden uzaklaştığı, bireysel hakları koruyamadığı ve siyasî iradeyi vesâyet altına almaya kalkıştığı durumlarda anayasa yargısı meşrûluk kriziyle karşı karşıya kalmaya mahkûmdur.”

Kafa sayısınca düşünce, yürek sayısınca sevgi vardır

Anayasa Mahkemesi Başkanı Kılıç, insan onurunun korunması konusunda ayrım yapılamayacağını vurguladı. Kılıç, “Bu öyle bir değerdir ki, onu lütfetmek hiçbir sistemin veya devlet düzeninin haddine değildir” dedi. Kılıç, Tolstoy’un “Kafa sayısınca düşünce, yürek sayısınca sevgi vardır” sözlerine atıf yaparken; Atatürk’ün “Dogma istemiyorum, donar kalırız. En büyük eserim TBMM’dir” sözlerini alıntıladı. Ardından din ve laiklik kavramlarının birtakım siyasî hareketlere stratejik ve lojistik destek sağlarken, bireysel hak ve özgürlükler alanında daralmalara sebep olduğuna dikkat çekti.