30 Mart 2009 Pazartesi

Çıraklık dönemi dün sona erdi
Yozgat halkı Başer’den ustalık bekliyor

Dün yapılan Mahallî İdareler Genel Seçimleri’nde sonuçlar büyük ölçüde şekillendi. Resmî olmayan sonuçlara göre, Yozgat merkez ilçede Belediye Başkanlığını AK Parti adayı Yusuf Başer, ikinci kez kazandı. Yozgat’ta AK Parti 7, MHP 3, SP 1, DP 1, CHP 2 belediye kazandı.

Hangi ilçede hangi parti hangi adayla kazandı?

Yozgat merkez ilçe: AK Parti-Yusuf Başer
Akdağmadeni: AK Parti-Suphi Daştan
Aydıncık: AK Parti-Bahattin Özger
Boğazlıyan: CHP-Mustafa Özdal
Çandır: MHP-Ahmet Eroğlu
Çayıralan: CHP-Çakmak Çetin
Çekerek: DP-Duran Özkan
Kadışehri: SP-Erdal Zararsız
Saraykent: MHP-İdris Öğel
Sarıkaya: AK Parti-Ali Osman Erbir
Sorgun: AK Parti-Ahmet Şimşek
Şefaatli: AK Parti-Zeki Bozkurt
Yenifakılı: MHP-Hüseyin Uyar
Yerköy: AK Parti-Mehmet Ağaoğlu

Haber-Analiz

Resmî olmayan ve dün geceki kesinleşmemiş sonuçlara göre:

Yozgat’ta seçim yarışına Yusuf Başer’i aday göstererek çıkan AK Parti, Belediye Başkanlığı seçiminde % 56.5 oranında oy aldı. Yarışa Mehmet Ali Çakır ile giren MHP’nin aldığı oy oranı ise, % 38.3

Ortaya çıkan rakamlar, 2004 Belediye Başkanlığı seçiminde % 58.5 oranında oy alan AK Parti’nin, bu seçimde % 2 oranında oy kaybettiğini gösteriyor. Buna karşılık, 2004 seçimlerinde % 28.03 oranında oy alan MHP’nin, bu seçimde oylarını % 10 artırarak, % 38.3 oranında oy aldığı görülüyor.

AK Parti az düştü, MHP çok yükseldi

İktidarın yıpranma riski ve küresel ekonomik kriz dikkate alındığında, AK Parti’nin oylarındaki % 2’lik düşüş oldukça az. Buna karşılık, MHP’nin oylarındaki % 10’luk artış, ciddiye alınması gereken bir yükseliş. Belediye Başkanlığı’nda sonuç: AK Parti % 56.5 MHP % 38.3

Meclis üyeliklerinde oy oranı daha düşük

Belediye Meclisi üyeliğinde ise, AK Parti % 49.4, MHP % 30.3 oranında oy almış durumda. Bu rakamlar, AK Parti’nin de MHP’nin de, Belediye Meclisi üyeliği seçiminde, Belediye Başkanlığı seçimine göre daha az oy aldıklarını gösteriyor. Bu, Meclis üyeliklerinde diğer partilerin etkinliğini ortaya koyuyor.

Bütün bu rakamlar değerlendirildiğinde şu öngörüde bulunmak mümkün:

Asıl iş şimdi başlıyor

Yozgat Belediye Başkanı Yusuf Başer, güven tazelemiş ve Yozgat halkından bir 5 yıl için daha onay almıştır.

Fakat, oylarını önemli oranda artıran MHP, Başer’e karşı önceki döneme göre çok daha etkili olabilecek bir muhalefet gücüne erişmiştir.

Seçimde AK Parti’nin % 56.5 oranında oy alması Başer’in yüreğini hafifletse de, MHP’nin artan muhalefet gücü, bu yeni dönemde işini zorlaştıracaktır. Başer, hem Yozgat halkının oylarıyla omuzlarına yüklediği ağır sorumluluk, hem de MHP’nin artan muhalefet gücü sebebiyle, eskisinden çok daha fazla çalışmak ve daha başarılı hizmetlere imza atmak zorundadır.

Çıraklık bitti, halk Başer’den ustalık bekliyor

Geçen dönemi “çıraklık” dönemi olarak gören ve bu yeni dönemi kendisinin “ustalık” dönemi olarak değerlendiren Başer, gerçekten de “ustalık” göstermek durumundadır. % 56.5 oranındaki oy, Başer’de ve AK Parti Teşkilatı’nda rehavete sebep olursa, yaklaşan Milletvekili Genel Seçimleri, AK Parti’nin karşısına kendileri açısından bazı kötü sürprizler çıkarabilir.

MHP, muhalefet gücünü nasıl kullanacak?

MHP’nin, artan oy oranının kendisine kazandırdığı etkin muhalefet gücünü ne şekilde, nasıl bir üslûpla ve hangi istikamette kullanacağı da, MHP’nin muhalefette başarılı olup olmayacağını belirleyecektir. Zira, Yozgat halkının, ideolojik ve yıkıcı eleştirilere prim vermediği ortadadır. Yozgat halkı, siyasî kavga değil, kalkınmak istediğini ortaya koymuştur.

Yozgat şimdi daha avantajlı

Sonuçta kazanan gerçekten de Yozgat olmuştur. Çünkü, muhalefetin güçlenmesi, yönetimin muhtemel tembelliğini, vurumduymazlığını, hatalarını, eksiklikleri ve aksaklıkları azaltır, hizmetleri çoğaltır.

Yozgat halkı Başer’e bir 5 yıl daha vermiştir ama karşısına da % 38.3’lük bir muhalefet gücünü yerleştirmiştir. Etkin muhalefet, Başer’in daha başarılı olması için bir fırsata dönüştürülebilir. MHP’nin muhalefetini kendi belediye yönetimi için itici bir güce dönüştürüp dönüştürememek, Başer’in siyasî kabiliyetini ortaya koyacaktır.

Bu yeni dönem, toplum adına sivil denetim görevi bakımından, Yozgat medyası için de bir sınav olacaktır.

Hiç yorum yok: