18 Mart 2009 Çarşamba

AK Parti’de Erdoğan’ın posteri var
MHP’de Bahçeli’nin posteri yok

29 Mart’ta yapılacak olan Mahallî İdareler Seçimleri’ne sayılı günler kalmış olmasına rağmen, MHP Yozgat İl Başkanlığı ve seçim bürosuna genel başkan Devlet Bahçeli’nin posterlerinin asılmamış olması dikkat çekiyor.

Bu durum, “MHP Yozgat teşkilatında Bahçeli’ye ambargo mu var?” sorusunu gündeme getiriyor. Bu soru da, gazeteci Siyami Yozgat’ın “Ülkücüler Bahçeli’ye alışamadı” iddiasını hatırlatıyor. MHP’lilerin bir kısmı ise, iddiaların asılsız olduğunu söylüyor.

Genel seçim havasında yerel seçim

Milletvekili Genel Seçimleri’nin aksine, Mahallî İdareler Seçimleri’nde partiden çok adayların ön plana çıkması gerektiği halde, 29 Mart seçim süreci bir “genel seçim” havasında geçiyor.

Bu sebeple, Belediye Başkan Adayları da, seçim propagandalarını büyük ölçüde lider ağırlıklı olarak sürdürüyor. Partilerin seçim propagandaları da, adeta partilerin genel başkanlarının omuzlarına yüklenmiş durumda. Ulusal televizyonlarda ve gazetelerde liderlerin sözleri öne çıktığı için, seçmenler de bu psikolojik havadan etkileniyor. Seçmenler, belediye başkan adaylarından çok, adayın mensub olduğu partinin genel başkanının mitinglerdeki performansını değerlendiriyor.

MHP teşkilatında Bahçeli posteri yok

Yozgat’ta genel kanaat, seçim yarışının ağırlıklı olarak AK Parti ile MHP arasında geçeceği şeklinde. Bu durum, gözlerin AK Parti Genel Başkanı Recep Tayip Erdoğan ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’ye çevrilmesine sebep oluyor.

Ancak, Yozgat’ta AK Parti’nin aksine, MHP teşkilatında adeta genel başkansız bir seçim dönemi yaşandığı dikkatlerden kaçmıyor.

AK Parti Yozgat İl Başkanlığı ve seçim bürosunda Genel Başkan Erdoğan’ın posterlerine yer verilirken, MHP Yozgat İl Başkanlığı binasında ve seçim bürosunda Genel Başkan Bahçeli’nin posterlerinin olmayışı dikkat çekiyor. Binalarda, parti bayrakları ile Belediye Başkan Adayı Mehmet Ali Çakır’ın büyük boy posterleri kullanılıyor.

Ekici, Bahçeli’ye karşı mı?

Bu konuda ileri sürülen bazı iddialar da var. Açıktan dile getirilmese de, MHP Genel Başkan Yardımcısı ve Yozgat Milletvekili Mehmet Ekici ve ekibinin, Bahçeli’nin liderliğini benimsemediği iddiası, kulaktan kulağa fısıldanıyor. MHP Yozgat teşkilatında Bahçeli’nin posterlerine yer verilmeyişinin arkasındaki sebebin de bu olduğu iddia ediliyor.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin, seçimlerin mutlaka kazanılmasını istediği iller arasında, bir zamanlar “MHP’nin kalesi” olarak anılan Yozgat’a yer vermemiş olması da bu duruma bağlanıyor.

İddialar asılsız

Bu iddiaların kesinlikle asılsız olduğunu ileri süren MHP’liler ise, buna delil olarak, “Öyle olsaydı, Bahçeli Yozgat’ta miting yapmazdı. Oysa Bahçeli dördüncü mitingi Yozgat’ta yaptı” diyor.

Siyami Yozgat: Ülkücüler Bahçeli’ye alışamadı

Yozgat medyasında bu konudaki tek yorum, Siyami Yozgat’tan geldi. İleri gazetesi yazarı ve Sorgun Temsilcisi Siyami Yozgat, 11 Mart’ta yayınlanan “Seçimi kimler konuşur” başlıklı yazısında, 29 Mart seçimleri öncesi çeşitli seçmen profillerinin seçimlere olan ilgisini ve eğilimlerini değerlendirmişti.

Yazısının sonunda siyasî bir değerlendirme yapan Siyami Yozgat, ülkücülerin, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’ye alışamadıklarını ve partiden uzaklaştıklarını öne sürmüştü. Yozgat, bu ülkücülerin MHP’li adaylara oy verip vermeyecekleri konusunda da, “yaşayıp göreceğiz” değerlendirmesinde bulunmuştu.

Hiç yorum yok: