14 Şubat 2009 Cumartesi

Yozgat’ta yağmur, sulama barajlarını doldurdu;
yeni baraj ve sulama çalışmaları devam ediyor

Türkiye'nin önemli tarım bölgelerinden Yozgat'ta kış döneminde yağan kar ve yağmur, sulama amaçlı barajlardaki su seviyesini istenilen noktaya getirmesi çiftçinin yüzünü güldürdü.

Yozgat Valisi Amir Çiçek, tarım alanlarının büyük bölümünün sulamasında kullanılan Gelingüllü Barajında yaptığı incelemelerden sonra yaptığı açıklamada, sulama barajlarının büyük oranda dolduğunu, önümüzdeki günlerde yağacak olan kar ve yağmurla seviyenin daha da yükseleceğini söyledi. Vali Çiçek, ''Bu yıl tarım sulamasında sıkıntı yaşanmayacak. Hafta başında yağan yağmur suları henüz göletlerimize inmemesine rağmen, doluluk oranı yüzde 90'lara ulaşmış durumdadır'' dedi.

Vali Çiçek, Yozgat'ta sulama amaçlı kullanılan Gelingüllü barajıyla birlikte, diğer barajların devreye girmesinin bölgedeki tarım ürünü çeşitliliğini de artırdığını ifade etti. Vali Çiçek, il genelinde, daha önce geleneksel tarım üretiminin yapıldığı alanların sulamaya açılmasıyla birlikte, sebze ve meyve üretiminin de arttığını, belirli bölgelerde yetişen birçok tarım ürününün Yozgat'ta da yetiştirilmeye başlandığına dikkat çekti.

Vali Çiçek, Boğazlıyan bölgesinin sulamasında kullanılan Uzunlu barajı gövdesinde geçen yıl onarım yapılarak su kaçağının önlendiğini, tekrar su tutulmaya başlandığını, barajdan bu yıl bölgeye su verilebileceğinin müjdesini verdi. Vali Çiçek, Yahyasaray barajında tekrar su tutulmaya başlandığını, şu ana kadar 10 milyon metre küp su toplanarak, barajın yüzde 40'lık bölümünün dolduğunu vurguladı. Vali Çiçek, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Aşağı Sarıkaya göletimiz var, orada da suyumuz yeterince toplanmış durumda. En önemli barajlarımızdan biri olan ve yıllardır süren Gülistan barajımız vardı, bu barajımızın geçen yıl gövde açılışını yaptık, su toplamaya başladık. Burada da su yeni birikmeye başladı. Ancak bu yıl orada su yeterince toplanırsa sulama yapabileceğiz ama toplanamazsa sulama yapamayız.''

Süreyyabey Barajında gövde çalışmaları tamamlandı

Yozgat Valisi Amir Çiçek, Çekerek, Aydıncık, Kadışehri ilçeleriyle birlikte Amasya ve Tokat illerinde de tarım alanlarını sulayacak olan Süreyyabey Barajı’nda gövde çalışmalarının tamamlandığını bildirdi.

Vali Çiçek, sulama kanallarının yapımına başlandığını, Süreyyabey barajında ayna zamanda elektrik enerjisi üretiminin de yapılacağını kaydetti. Süreyyabey Barajında su toplanmaya başlandığını ifade eden Vali Çiçek, açıklamasını şöyle sürdürdü:

''Geçen sene Süreyyabey barajı ve diğer barajlarımız için ödenek sağlayarak, işi hızlandırdık. Süreyyabey barajının yol, çevre düzenlemesi, istimlâk gibi konularda çalışmalar yapılıyor. Bürokrasi tamamen sıfırlandı, gece gündüz tapu kadastro elemanlarımız çalıştı, DSİ elemanları çalıştı ve 2 ay içerisinde vatandaşa 22 milyon lira para verildi. Yani istimlâk nedeniyle bekleyen paraları vatandaş aldı. Şimdi orada hiç bir sıkıntımız yok.''

Musabeyli projesi devam ediyor

Yozgat Valisi Amir Çiçek, Yozgat merkez, Yerköy, Sorgun ve Organize Sanayi Bölgesi'nin şebeke suyu ihtiyacını karşılayıp, tarım alanlarını sulayacak olan Musabeyli projesiyle ilgili baraj inşaatı çalışmalarının hızlı bir şekilde devam ettiğini söyledi.

Vali Çiçek, Musabeyli barajında tüneller ve alt tabanın yapıldığını, istimlâk çalışmaların gerçekleştirildiğini bildirdi. Vali Çiçek, çalışmaların bu yıl da devam edeceğini, projenin tamamlanmasıyla birlikte 3 yerleşim birimi ve OSB'nin su sorunun ortadan kalkacağını ifade etti. Vali Çiçek, şebekede kullanılan Kirazlı ve Cevdet Dündar göletleri ile Özel İdareye ait sulama amaçlı göletlerde de su seviyesinin yükseldiğini kaydetti.

Hiç yorum yok: