Yozgat Şairler ve Yazarlar Birliği Başkanı Ahmet Sargın, Bozok Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nün sürdürdüğü çalışmalarla, Yozgat kültürünün kayıt altına alındığını ve bunun Yozgat için büyük bir kazanç olduğunu söyledi.
Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Araştırma Görevlisi Tuğçe Işıkhan’ın yönetiminde, “Yozgat Masalları”nın derlenip kayıt altına alındığını belirten Sargın, çalışmayı yapan üniversite öğrencilerinin, “Yozgat Masalları”nı aslına uygun olarak anlatan kaynak kişi bulmakta zorluk çektiklerine dikkat çekti.
Yozgat’ın Sorgun ilçesinde yayın yapan Ufuk FM’de “Şah Ozan’la Türkü Pınarı” programının bu haftaki bölümüne konuk olarak katılan Yozgat Şairler ve Yazarlar Birliği Başkanı Ahmet Sargın, Şah Ozan’ın sorularını cevapladı.
Yozgat’taki kültürel faaliyetler hakkında bilgi veren Sargın, Bozok Üniversitesi’nin Yozgat kültürünün kayıt altına alınması konusundaki çalışmalarını da özetledi. Ahmet Sargın, Bozok Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nün sürdürdüğü çalışmalarla, Yozgat kültürünün kayıt altına alındığını ve bunun Yozgat için büyük bir kazanç olduğunu ifade etti. Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Araştırma Görevlisi Tuğçe Işıkhan’ın bu konudaki gayretlerini takdir ettiklerini dile getiren Sargın, şunları söyledi:
Yozgat Masalları için derleme çalışması yapılıyor
“Özellikle Bozok Üniversitesi’nin kurulmasıyla birlikte, orada faaliyet gösteren Edebiyat Fakültesi öğrencileri, şu an 3 dönemdir, Yozgat kültürü ile ilgili ciddi araştırmalar yapıyorlar. Bunda da araştırmacı öğretim görevlisi Tuğçe Hanımın çok büyük etkisi var. Ben gerçekten şahsına teşekkür ediyorum. Yozgat kültürünün unutulmaması için, emek veriyor, bunları kayda geçirmeye çalışıyor. En son şu an çocuklar “Yozgat Masalları”nı derlediler. Yozgatlı aşıkların, ozanların hayatları ile ilgili derleme yaptılar. Geçen yıl da çok geniş çaplı olarak, Yozgat’taki bütün türbeleri, bu türbelerin hangi amaçla ziyaret edildiklerini araştırdılar.”
Masal anlatacak Yozgatlı kalmamış
Bozok Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Araştırma Görevlisi Tuğçe Işıkhan’ın yönetiminde, “Yozgat Masalları”nın derlenip kayıt altına alındığını belirten Sargın, çalışmayı yapan üniversite öğrencilerinin, “Yozgat Masalları”nı aslına uygun olarak anlatan kaynak kişi bulmakta zorluk çektiklerine dikkat çekti. “Adeta iğne ile kuyu kazıyorlar” diyen Sargın, yaşanan bu sıkıntının, Yozgat kültürünün kayıt altına alınmasında ne kadar geç kalındığının bir göstergesi olduğunu söyledi. Sargın, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü tarafından yürütülen çalışmaların, Yozgat kültürünü unutulmaktan kurtardığını, bunun da Yozgat için büyük bir kazanç olduğunu ifade etti.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder