20 Kasım 2008 Perşembe

Hayvan gübresinden enerji elde edilecek

Yozgat Valiliği, hayvan gübresinden bioenerji elde etmek için hazırlıklara başladı. Yozgat Valisi Amir Çiçek, “Avrupa’da geliştirilen teknolojiyle, hayvan gübresinden bioenerji üretilirken, diğer taraftan da gübre yapılmaktadır. Biz bioenerji üretimini ilimizde yaygınlaştırmak için bir çalışma başlatacağız. Konu ile ilgili teknik elemanlar bu proje üzerinde çalışıyor” dedi.

Yozgat Valisi Amir Çiçek, geçen hafta katıldığı ve Almanya’nın Hannover şehrinde düzenlenen “Euro Tier 2008 Uluslararası DLG Hayvan Besi İşletmeciliği Uzmanlık Fuarı”nın ardından, bioenerji elde etmek için çalışma başlattı.

Avrupa’daki gelişmeleri görmek için 19 kişilik bir ekip ile Almanya’da düzenlenen fuara katıldıklarını hatırlatan Vali Çiçek, “Fuar çok olumlu geçti. Fuara birçok ülkeden firmalar ve uzmanlar katıldı. Almanya'da bulunduğumuz süre içerisinde uzmanlarla görüşmelerimiz oldu. Yeni bilgiler edindik. Teknik ekiplerimiz orada bulunan son teknolojilerin ilimizde nasıl uygulanabileceğine dair çalışmalar yaptı” dedi.

Türkiye’nin en büyük damızlık hayvan üretme çiftliklerinden birisi olan Devecipınar Büyükbaş Damızlık Hayvan Üretme Çiftliği’nin, Yozgat’ta ve ülkede sertifikalı damızlık hayvan temini açısından çok önemli bir yatırım olduğunu vurgulayan Vali Çiçek, şunları söyledi:

“Avrupa’da gördüğümüz teknolojik gelişmeleri bu çiftlikte uygulayabiliriz. Önemli olan halkımızın modern teknolojilerden yararlanarak sağlıklı ve kârlı üretim yapmasıdır. Devecipınar Hayvan Çiftliği, sertifikalı, hastalıktan korunmuş, sağlıklı hayvan yetiştirmektedir. Şu anda çiftlikte bin 500’ün üzerinde hayvan bulunmaktadır. Henüz çiftlik dışına satış yapamıyoruz. Çiftlik kapasitesi tamamlandığında üreticimize sertifikalı, hastalıktan korunmuş hayvanlar verebileceğiz. Hayvancılık yapılırken, çok düşük girdi sağlanması gerekir. Devecipınar Damızlık Üretme Çiftliği aynı zamanda bölge halkına hayvancılığın nasıl yapılması gerektiği konusunda da bilgiler vermektedir. Yem bitkilerini arazi kiralayarak temin etmesi, silajlık mısır ekerek silaj hazırlaması hem maliyeti düşürmüş, hem de verimi artırmıştır.”

“Euro Tier 2008 Uluslararası DLG Hayvan Besi İşletmeciliği Uzmanlık Fuarı”nda, hayvan gübresinden bioenerji üretilmesini sağlayan teknoloji konusunda incelemelerde bulunduklarını belirten Çiçek, Yozgat’ta bioenerji üretilmesi konusunda çalışma başlattıklarını bildirdi. Vali Çiçek, bu konuda şu açıklamada bulundu:

“Bütün dünyada olduğu gibi ülkemizde ve ilimizde enerji sorunu her geçen gün artmaktadır. İlimiz, enerji sorunu jeotermal enerjiye yönelerek çözmeye çalışırken, bioenerjinin de değerlendirilmesi gerekmektedir. Ülkemizde bioenerji kullanılmakta, ancak ilkel yolla yapılmaktadır. Avrupa’da geliştirilen teknolojiyle, hayvan gübresinden bioenerji üretilirken, diğer taraftan da gübre yapılmaktadır. Biz bioenerji üretimini ilimizde yaygınlaştırmak için bir çalışma başlatacağız. Konu ile ilgili teknik elemanlar bu proje üzerinde çalışıyor.”

Hiç yorum yok: