30 Nisan 2013 Salı

TESKOMB Başkanı Akgül, ‘millî içkimiz ayran’ diyen Başbakan Erdoğan’a yayık hediye etti

Başbakan Erdoğan, kredi faiz oranlarını düşürdü
Kısa adı TESKOMB olan Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Birlikleri Merkez Birliği’nin Başkanı, eski Yozgat Milletvekili Abdülkadir Akgül, daha önce yaptığı bir konuşmada ‘millî içkimiz ayrandır’ diyen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a, üzerinde ‘Dünya lideri Erdoğan, millî içeceğimiz ayran’ yazılı yayık hediye etti.

Başbakan Erdoğan da, Akgül’ün hediyesine “Millî içkimiz ayrandır dedik, tabii her taraftan bazı malûm kesimler saldırdı. Şimdi Abdülkadir kardeşim de buraya güzel bir ayran yayığı getirdi ama içi boş. Çok teşekkür ediyorum” diyerek karşılık verdi.

Türkiye’nin, dünyanın en zengin ve en köklü esnaf topluluğuna sahip olduğunu hatırlatan Erdoğan, Ahi’nin bir anlamının da kardeşlik olduğunu belirterek, “Bu topraklarda kardeşlik, ahilikle pekiştirilmiş. Kadıdan önce ahiye gitmiştir problem yaşayanlar. Bu toprakların hamurunda ahilik, kardeşlik vardır. Bin yıl boyuncu esnaf, bu toprakta kardeşliği korumuşsa, bugün de onlardan bu kardeşliği korumalarını rica ediyorum” dedi.

Kredi faiz oranı düşürüldü

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, TESKOMB’un Ankara Ticaret Odası’nda düzenlediği Esnaf Bilgilendirme Toplantısı’na katıldı.

Başbakan Erdoğan, burada yaptığı konuşmada, 1 Mayıs 2013’ten itibaren esnafların TESKOMB kefaletiyle Halkbank’tan kullanacakları kredilerde faiz indirimine gidileceğini açıkladı. Erdoğan, “Bir yıla kadar vadeli kredilerde faiz oranını yüzde 4’e, bir yıldan fazla olan kredilerde de faiz oranını yüzde 5’e çekiyoruz. Aradaki farkı yine Hazinemiz karşılayacak” dedi.

Esnafa verilecek kredinin faiz oranını yüzde 4’e düşürdüklerini açıklayan Erdoğan salondaki izleyiciler tarafından ayakta alkışlandı.

Başbakan Erdoğan, Türkiye’nin dünyanın en zengin ve en köklü esnaf topluluğuna sahip olduğunu hatırlattı. Erdoğan, “Bu coğrafyada bin yıldır esnaflığın sadece ekonomik boyutu olmadı. Dayanışmasıyla da esnaflık, medeniyetimizin gelişmesinde hayatî bir rol oynadı. Komşunun siftahını kendine dert edinen bir sisteme dünyanın hiçbir yerinde rastlayamazsınız” diye konuştu.

Selçuklu Devleti’ni ayakta tutan, bir ve beraber dayanışma içinde tutanın Ahilik Teşkilatı olduğunu ifade eden Erdoğan, “Osmanlı’yı büyüten, geliştiren de Ahilik teşkilatı olmuştur. Esnaf demek, ahi demek, sadece dükkân açan, dükkânında alış veriş yapan kişi değildir. Esnaf, sosyal düzenin muhafızıdır. Toplum içinde edebin, adabın, terbiyenin koruyucusu, yaşatıcısıdır. Esnaf, çırak, kalfa yetiştiren öğretmenlerdir” dedi.

Ahiler Eli, Kapısı Ve Sofrası Açık İnsanlardır

Esnaflığın uzun bir temel ilkeler listesi bulunduğuna işaret eden Başbakan Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“İyi huylu, güzel ahlâklı, sözünde, sevgisinde vefalı olacak; gözü, gönlü, kalbi tok olacak. İçi, dışı, özü, sözü bir olacak. Her zaman, her yerde Allah’a güvenecek. Âlimlere dost olacak. Dostlara danışacak. Yemek yemenin ahilikte 12 kuralı vardır, hepsine uyacak. Su içmenin 3 kuralı var, onlara uyacak. Söz söylerken, elbise giyerken, yürürken, mahallede, alışverişte bu ilkelere harfiyen uyacak. İçki içerse bu ahinin afetidir. Sigara da buna dahildir. Gammazlık, kibir, haset, ahinin felâketedir. Yalancılık, hırsızlık, ahinin felâketidir. ‘Elini, kapını, sofranı açık tut’ ilkelerine uyacak.”

Ahi’nin bir anlamının da kardeşlik olduğunu belirten Erdoğan, “Bu topraklarda kardeşlik, ahilikle pekiştirilmiş. Kadıdan önce ahiye gitmiştir problem yaşayanlar. Bu toprakların hamurunda ahilik, kardeşlik vardır. Bin yıl boyuncu esnaf, bu toprakta kardeşliği korumuşsa, bugün de onlardan bu kardeşliği korumalarını rica ediyorum.” dedi.

Ahiliğe Yani Kardeşliğe Sahip Çıkın

Hangi partiye oy verirse versin, hangi inançta olursa olsun her esnafın ahilik kültürüne ve geleneğine sahip çıkmasını isteyen Erdoğan, “Ahilik geleneğini bu topraklarda yeniden hakim kılarsak sorunumuzu kalmaz. Esnafı daha fazla sorumluluk yüklenmeye davet ediyorum. Ahiliğe sahip çıkın; yani kardeşliğe sahip çıkın. Esnaf, kendi özüne sahip çıkarsa bu iş bitmiş demektir. Esnafın sorunlarına çözüm için 10 yıldır çözüm ürettik. Esnafımızın büyümesine zemin hazırladık” diye konuştu.

Kapatılması planlanan Halk Bank’a
13,5 milyar Dolar değer biçiliyor

2001 yılında Halk Bank’ın zarar ettiği için kapatılmasının gündeme geldiğini hatırlatan Erdoğan şunları söyledi:

“Kapatılması planlanan, kapısına kilit vurulmasına hazırlanılan Halk Bank’a 13 ,5 milyar dolar piyasa değeri biçiliyor. İMF’nin baskısıyla 2001’de Halk Bank’ın 353 şubesi kapatılmıştı. Şimdi ise Halk Bank, ihtiyaçtan dolayı yılda 50 yeni şube açıyor. Bizden önce 11 milyar görev zararı olan Halk Bank, 2003 yılından beri hazineye 15 milyar lira kaynak aktardı. Esnaf ve sanatkârımıza 2002’de kredi ve kefalet kredilerinin tutarı 153 milyon liraydı. Bu rakam son 1 yıl itibariyle 153 milyon’dan 7,5 milyar liraya ulaştı. Halk Bank’tan kredi kullanan esnaf sayısı 10 yıl önce 38 bindi. Şimdi 260 bine esnafımız Halk Bank’tan kredi kullanıyor. 10 yıl içinde 860 bin esnaf ve sanatkârımıza 26 milyar lira kredi kullandırdık. Esnafımızın kullandığı kredinin üst limiti 5 bin liracıktı. Bunu da 125 bin liraya yükselttik. 5 bin nire, 125 bin nire? Yatırım kredisi imkânı üst limiti 250 bin liraya çıktı.”

Halk Bankası aracılığıyla esnafın kullandığı kredilerin faiz oranının 2002’de yüzde 47’ler civarında olduğunu vurgulayan Erdoğan, sözlerini şöyle tamamladı:

“Son 1 yıla kadar vadeli kredilerde yüzde 6,5, 1 yıldan uzun vadeli kredilerde yüzde 7,8’e kadar indirdik. 47’den tek haneli rakama indirdik. Şimdi yarından itibaren yani 1 Mayıs 2013’ten itibaren esnafımızın TESKOMB kefaleti ile Halk Bank’tan kullanacağı kredilerin faizini daha da düşürüyoruz. 1 yıla kadar vadeli kredilerde faiz oranı yüzde 4’e, 1 yıldan fazla olan kredilerde faiz oranını yüzde 5’e çekiyoruz. Aradaki farkı yine hazinemiz karşılayacak. Ayrıca faiz oranlarındaki bu indirim yanında gerek kooperatifler ve gerek Halk Bank’tan yapılan kesintilerde önemli oranda indirimlere gidiyoruz. İstihbarat ücretini tamamen kaldırıyoruz. Bu önemli gelişmelerin tüm esnaf ve sanatkârlarımız için hayırlı olmasını temenni ediyorum.”

Akgül, Erdoğan’a yayık hediye etti

"Dünya lideri Erdoğan / Millî içeceğimiz ayran"
TESKOMB Başkanı, eski Yozgat Milletvekili Abdülkadir Akgül, daha önce bir konuşmasında ‘millî içkimiz ayran’ diyen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a, üzerinde ‘Dünya lideri Erdoğan, millî içeceğimiz ayran’ yazılı yayık hediye etti.

Başbakan Erdoğan da, Akgül’ün hediyesine “Millî içkimiz ayrandır dedik, tabii her taraftan bazı malûm kesimler saldırdı. Şimdi Abdülkadir kardeşim de buraya güzel bir ayran yayığı getirdi ama içi boş. Çok teşekkür ediyorum” diyerek karşılık verdi.

1 yorum:

Adsız dedi ki...

Icinin bos olmasi beni düsündürdü...