7 Nisan 2010 Çarşamba

Yusuf Başer ölünce de böyle mi olacak?

Yorum – Sürur Öztürk

Konağa adını veren Hayri İnal, 19 Şubat 2010’da 95 yaşında Ankara’da vefat etti, 20 Şubat’ta Yozgat’ta toprağa verildi. Cenazesinin kaldırıldığı gün, “Valilik Kupası Halk Oyunları İl Birinciliği Yarışması” vardı.

Hayri İnal’ın vefatının üzerinden şu kadar hafta geçmiş olmasına rağmen, eğer benim dikkatimden kaçmadıysa, tek bir resmî kurum ya da tek bir sivil toplum kuruluşu herhangi bir program düzenlemedi. Birisi çıkıp, “İçinde sohbet ettiğimiz şu konağın sahibi olan Hayri İnal, şöyle bir adamdı, şunları şunları yapmıştı” diye birkaç cümlelik bir şeyler bile söylemedi…

Bu durum, öncelikle Yozgat Belediyesi için utanılacak bir durum değil midir? Yozgat Belediyesi’nin vefası bu kadar mıdır?

Lütfen saygısızlık olarak kabul etmeyiniz ama - Allah uzun ömür versin - Belediye Başkanımız Sayın Yusuf Başer vefat ettikten sonra da böyle mi olacak?


Konağa sahip çıkıp sahibini unutmak...

Biliyorsunuz, 8 Şubat 1956-1 Haziran 1960 tarihleri arasında Yozgat Belediye Başkanlığı görevini yürüten Hayri İnal, geçen Şubat ayında Ankara’da vefat etti.

19 Şubat’ta vefat eden Hayri İnal’ın cenazesi, 20 Şubat’ta memleketi Yozgat’a getirilerek, Çapanoğlu Camisi’nde kılınan cenaze namazının ardından toprağa verildi.

Hayri İnal’ın cenaze merasimine Yozgat Valisi Amir Çiçek ile Belediye Başkanı Yusuf Başer de katıldı.

Hayri İnal’ın cenazesinin kaldırıldığı gün, “Valilik Kupası Halk Oyunları İl Birinciliği Yarışması” düzenlendi. Yarışmayı Vali Amir Çiçek, Belediye Başkanı Yusuf Başer, AK Parti Yozgat Milletvekili Abdülkadir Akgül, AK Parti Yozgat İl Başkanı Yusuf Başer de izledi.

Çok önceden planlanmış bir yarışmanın o gün iptal edilmesi mümkün olur muydu, iptal edilmesi başka problemlere sebep olur muydu, bilemiyorum; fakat kabul etmek gerekir ki, o gün hoş bir görüntü çıkmadı ortaya…

Benim bu yazıda işaret etmek istediğim husus bu değil.

Bakınız, Hayri İnal’ın vefatının üzerinden şu kadar hafta geçmiş olmasına rağmen, eğer benim dikkatimden kaçmadıysa, tek bir resmî kurum ya da tek bir sivil toplum kuruluşu herhangi bir program düzenlemedi. Birisi çıkıp, “İçinde sohbet ettiğimiz şu konağın sahibi olan Hayri İnal, şöyle bir adamdı, şunları şunları yapmıştı” diye birkaç cümlelik bir şeyler bile söylemedi…

Kendisiyle çok farklı çizgilerde olsak da hakkını yemeyelim, “Yozgat Haber” gazetesi Genel Yayın Yönetmeni İnan Soyer, Hayri İnal hakkında 4 yıl önce; 1 Ağustos 2006 tarihli Yozgat Gündem dergisinde yayınlanan yazıyı, onun anısına, cenazesinin kaldırıldığı gün “Yozgat Haber”de tekrar yayınladı. O gün haberini de yayınlamıştım. O yazı dışında Yozgat basınında başka bir değerlendirmeye de rastlamadım.

Bu durum, öncelikle Yozgat Belediyesi için utanılacak bir durum değil midir?

Hayri İnal, 8 Şubat 1956-1 Haziran 1960 tarihleri arasında Yozgat Belediye Başkanlığı yapmış. Yozgat Belediyesi, ona ait olan ve bakımsızlıktan harabeye dönmüş olan konağı tamir ettirip “Yozgat Kültür Evi” olarak Yozgat’a kazandırmış.

Hayri İnal Konağı, şehir dışından gelen misafirlerin ağırlandığı, Ramazan ayında “Ramazan Sohbetleri”nin düzenlendiği kültürel bir mekâna; Yozgat’a itibar kazandıran ve sembol niteliğinde önem taşıyan mimarî bir eserlerden birisine dönüştürülmüş durumda.

Bunlar güzel şeyler. Nitekim 27 Nisan 2009 tarihinde Yozgat Muhabir’de “Belediye el atmasa yıkılıp yok olacaktı” başlıklı bir haber yayınlayarak, Belediyenin bu hizmetini kamuoyunun dikkatine de sunmuştum. Bu yazıyı bu sebeple daha rahat yazıyorum.

Yanlış hatırlamıyorsam, geçen seneki “Ramazan Sohbetleri”nin son misafiri, İslâm Konferansı Teşkilatı Genel Sekreteri, hemşehrimiz, Prof. Dr. Ekmeleddin İhsanoğlu idi. Hatta bu vesileyle İhsanoğlu, Dedesi Hacı Aziz Efendi’nin yaşadığı tarihî konağı yeniden yaptırmak ve Yozgat’ın kültür hayatına hediye etmek istediğini söylemişti.

İhsanoğlu’nun, Bozok Üniversitesi sayesinde Yozgat’ın 100 sene önce olduğu gibi yine ilim irfan yuvası hâline geleceğine dair temennisini ve inancını dile getirmiş olması da, hepimizi umutlandırmıştı.

Böylesi güzel toplantılara, sohbetlere kucak açan bir konağın sahibi vefat ediyor ve cenaze törenine katılmaktan başka hiçbir şey yapılmıyorsa, sizce de ortada tuhaf ve Yozgat Belediyesi açısından utanç verici bir durum yok mudur?

Yozgat’ın sembollerinden birisi durumundaki bir kültürel bir mekâna ismini vermiş olan, eski Belediye Başkanlarından Hayri İnal kimdir? Nasıl bir adamdır? İyi midir, kötü müdür? Belediye Başkanlığı döneminde Yozgat’a ne hizmetleri olmuş mudur? Neden Ankara’ya yerleşmiş ve vefat edene kadar orada yaşamıştır? Yakınları, çocukları, torunları yok mudur? Hayri İnal Konağı’nda vaktiyle neler yaşanmıştır? Geçmişten bugüne taşıdığı şeyler nelerdir? Hayri İnal Konağı’na dair hatıraları olan ve hâlen yaşamakta olan hiç kimse yok mudur?

İstanbul’da yaşayan birisi olarak yanlış bilmiyorsam, Hayri İnal Konağı, 2008 yılı Temmuz ayında geleneksel Sürmeli Festivali ile birlikte hizmete açılmıştı.

Tarihî konağın eski sahibi Hayri İnal da, konağın açılışına katılmak üzere Belediye’nin davetlisi olarak Yozgat’a gelmiş, “onur konuğu” sıfatıyla Belediye Meclisi’nin toplantısına da katılmıştı.

Konağa adını veren Hayri İnal, 19 Şubat 2010’da 95 yaşında Ankara’da vefat etti, 20 Şubat’ta Yozgat’ta toprağa verildi. Cenazesinin kaldırıldığı gün, “Valilik Kupası Halk Oyunları İl Birinciliği Yarışması” vardı.

Lütfen saygısızlık olarak kabul etmeyiniz ama - Allah uzun ömür versin - Belediye Başkanımız Sayın Yusuf Başer vefat ettikten sonra da böyle mi olacak?

Eğer, Sayın Başer, merhum Hayri İnal’ı kurumsal olarak hatırlamazsa, korkarım ki kendisi de anılmayan, hatırlanmayan birisi olacak…

Not: Yozgat Öğrenci Birliği’nin internet sitesinde, öğrencilerin, 2008 yılında Hayri İnal’ı ziyaretlerinde çekilmiş fotoğraflarını gördüm. Seçtiğim 3 fotoğrafı aşağıda iktibas ederken, Hayri İnal’la yaptıkları sohbeti Yozgat Muhabir’e aktarmaları hâlinde yayınlayacağımı da belirtmiş olayım.

(surur-ozturk@hotmail.com)