23 Kasım 2008 Pazar

Belediyenin köstebekleri kime niye çalışıyor?

CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu’nun Yozgat Belediyesi’ne yönelik “yolsuzluk” suçlamalarına Belediye Başkanı Yusuf Başer aynı gün cevap verdi.

Ancak Kılıçdaroğlu’nun iddiaları, konunun başka bir boyutunu da gündeme getirdi:

“Kılıçdaroğlu, belediye ihalelerine dair bu bilgi ve belgeleri nasıl elde etti? Belediyede, bazı çevrelere bilgi sızdıran muhalif köstebekler mi var?”

Basına ve muhalefete bu bilgi ve belgeler nasıl gidiyor?

CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu, geçen Cuma günü TBMM’de “Yozgat’ın çiçekleri” konulu bir basın toplantısı düzenleyerek, Yozgat Belediyesi’nin çiçek ve ağaç alım ihalelerinde yolsuzluk yapıldığını iddia etti. Yozgat Belediye Başkanı Yusuf Başer ise, aynı gün düzenlediği basın toplantısında, Kılıçdaroğlu’nun iddialarına jet hızıyla cevap verdi. Başer, Kılıçdaroğlu’nun verdiği rakamların doğru; ancak bu rakamlardan hareketle ileri sürülen yolsuzluk iddialarının yanlış olduğunu söyledi.

Kılıçdaroğlu’nun iddiaları, muhalif çevrelerin kamuoyunda uyandırmasını umduğu etkiyi uyandırmadı. Başer’in, iddialara aynı gün cevap vermesi de, iddiaların etkisini zayıflattı. Bu durum, “Yozgat’ın çiçeklerinden CHP’ye bal çıkmadı” şeklinde yorumlandı.

Ancak, Kılıçdaroğlu’nun iddiaları, konunun başka bir boyutunu da gündeme getirdi: “Acaba, bu bilgi ve belgeleri CHP’ye hangi köstebekler ulaştırıyordu?”

Bu bilgiler yasal yollardan temin edilebilir

Bu konuda farklı görüşler ve iddialar var. Kimilerine göre, bu tür bilgiler “açık istihbarat” diye tabir edilen, yerel ve ulusal basında yer alan haberlerin derlenmesiyle kolaylıkla temin edilebilir. Kimilerine göre de bu bilgileri, “bilgi edinme hakkı”nı düzenleyen kanun çerçevesinde yasal olarak temin etmek de mümkün. Kimilerine göre ise, bu bilgilere görevleri gereği ve yasal yollardan sahip olan muhalif belediye meclis üyeleri, bazı bilgi ve belgeleri muhalif çevrelere sızdırıyor.

Eski kadroların işi mi?

İleri sürülen bir başka iddia ise, konuya başka bir boyut kazandırıyor. Bu iddiaya göre, daha önceki belediye kadrolarından görevde kalan bazı belediye çalışanları, muhalif çevrelere bilgi ve belge sızdırıyorlar. Bazı belediye çalışanları, AK Partili Yozgat Belediyesi’nin zor durumda kalıp seçimi kaybetmesi için, muhalif çevrelerle işbirliği yapıyor. Belediyede umdukları konuma gelemeyen ya da bir şekilde haksızlığa uğradığını düşünen bazı görevlilerin de, fırsat bulduklarında muhalif çevrelere içeriden bilgi sızdırarak “köstebeklik” yaptıkları ileri sürülüyor.

Koltuk kaygısı mı?

Belediye çalışanları arasında yaygın olan kanaate göre, Yozgat Belediye Başkanlığı’nı yeniden AK Parti’nin kazanması hâlinde, idarî kadrolarda büyük çaplı bir değişiklik yapılacak. Bu durumda belediyedeki işlerini ya da konumlarını kaybetme endişesi taşıyan bazı birim amirleri ve çalışanlar, AK Parti’nin belediye seçimlerini kaybetmesi için, içeriden basına ve muhalif partilere bilgi ve belge sızdırarak “köstebeklik” yapıyorlar.

Hiç yorum yok: