22 Kasım 2012 Perşembe

Prof. Dr. Turan Yazgan vefat etti

Turan Yazgan
Hayatını Türk Dünyası’na adayan, Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı’nın Kurucu Genel Başkanı, TBMM Üstün Hizmet Ödülü ve TÜRKSOY Onur Madalyası sahibi Prof. Dr. Turan Yazgan, vefat etti.

Uzun süredir kanser tedavisi gören Yazgan, 74 yaşında evinde hayata veda etti.

Yazgan’ın cenazesinin, 24 Kasım Cumartesi günü ikindi namazını müteakiben İstanbul Fatih Camisi’nde kılınacak cenaze namazının ardından, Kozlu Mezarlığı’ndaki aile kabristanına defnedileceği açıklandı.

TBMM Başkanı Çiçek’ten başsağlığı mesajı

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı Genel Başkanı Prof. Dr. Turan Yazgan’ın vefatı dolayısıyla bir başsağlığı mesajı yayınladı.

Çiçek, mesajında şunları kaydetti:

“Akademik dünyamızın değerli isimlerinden Prof. Dr. Turan Yazgan’ın vefatını büyük bir üzüntü ile öğrenmiş bulunmaktayım. İktisadî sahada yaptığı çalışmaların yanı sıra verdiği eserler ve yürüttüğü vakıf hizmetleriyle ülkemize büyük hizmetler sunan değerli hocamıza Allah’tan rahmet diliyorum.

Türk Dünyası mensuplarının birbirini bilmesi, gençlerin eğitilmesi ve lehçeler arasındaki farkların giderilip ortak anlaşma lisanına kavuşulması noktasında eğitim öğretim hizmetlerine ve kültürel faaliyetlere büyük önem veren ve bu doğrultuda ortaöğretim ve üniversite düzeyinde eğitim faaliyetleri yürüten değerli hocamızın ailesine ve tüm sevenlerine başsağlığı ve sabır diliyorum.”

Prof. Dr. Turan Yazgan

1938’de Isparta’nın Eğridir ilçesinde doğdu. 1948’de Eğridir Zafer İlkokulu’nu, 1951’de İstanbul Vefa Lisesi orta kısmını, 1955’de parasız yatılı olarak Kastamonu Lisesi Fen Bölümü’nü pekiyi derece ile bitirdi.

1959’da İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’nden mezun olduktan sonra askerlik görevini yaptı. İmar ve İskân Bakanlığı Bölge Planlama Daire Başkanlığı’nda “İktisadî Araştırmacı” ve “Bölge Plancısı” unvanlarıyla 5 yıl görev yaptı. 1963’te İtalya’ya, Güney İtalya Bölge Planlaması konusunda staj yapmak üzere gitti. 1966’da İktisat Fakültesi’ne asistan olarak girdi. 1967’de “Şehirleşme açısından Türkiye’de işgücünün Demografik ve Sosyo-Ekonomik Bünyesi” adlı tezle ve pekiyi derece ile doktorasını yaptı. 1971’de “Gelir Dağılımı Açısından Sosyal Güvenlik” konulu tezi vererek doçent oldu. 1977 ve 1978’de Güneydoğu Anadolu Bölgesi Planı’nın Genel Koordinatörlüğü görevini üstlendi. Bölgede yapılan araştırmaları müteakip ortaya çıkan yedi ciltlik Güneydoğu Anadolu Gelişme Planı’nı, 117 harita ile birlikte, Başbakanlık Tarım ve Toprak Reformu Müsteşarlığı’na sundu. 1979’da İktisat Fakültesi Profesörlüğüne yükseltildi. Üniversite Senato Üyeliği, Üniversite Yönetim Kurulu Üyeliği ve Anabilim Dalı Başkanlığı görevlerinde bulundu.

2000 yılında istifa ederek üniversiteden emekliye ayrılan Prof. Dr. Turan Yazgan, 1980 yılında kurmuş olduğu Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı’nın Ggenel Başkanlığını yürütüyordu.

Turan Yazgan, Evli ve 3 çocuk sahibiydi.

Türk Dünyasına hizmetleri

Dünyası Araştırmaları Vakfı aracılığıyla, 1989’dan itibaren Türk Topluluklarının hepsine ilk defa büyük heyetlerle ziyaret gerçekleştiren Yazgan, kurduğu “Türk Dünyasından Sesler Korosu” ile bütün dünya Türklerinin müziğini derleyip Türkiye’ye ve bütün dünyaya tanıttı.

Dünya Türklerinin kültür ve sanat dallarındaki büyüklerini Türkiye’ye getirip Türkiye’de misafir etti. Türk dünyasının çeşitli ülkelerinden getirttiği ressamların resim sergilerini açtı, tiyatro oyunlarını sahneletti. Türk Dünyasından gençleri getirerek “Türk Dünyası Gençlik Şöleni”ni ve “Türk Dünyası Çocuk Şölenleri”ni başlattı. “Türk Halkları Asamblesi”nin ve “Türk Dünyası Kadınları”nın kurultaylarını düzenledi. Türk Dünyasıyla ilgili çıkardığı dergiler, her biri 500 sayfa olmak üzere, yüzlerce cilde ulaştı. Türk dünyasının şaheser kitaplarını Türkiye Türkçesiyle Türk okuyucusuna tanıttı. Çuvaşistan, Tataristan, Azerbaycan, Kazakistan ve Kırgızistan’da Türkiye Türkçesiyle parasız eğitim yapan liseler, Türk Dili Bölümleri ve İşletme ve Uluslararası İlişkiler Fakülteleri açtı. Bu kurumlarda 4000 gence eğitim veren Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı, aynı zamanda binlerce kişiye de Türkiye Türkçesi öğretti.

Prof. Dr. Turan Yazgan, Türkiye’de ve Türk Dünyasında bu hizmetlerinden dolayı, T.C. Cumhurbaşkanlığı tarafından “Üstün Hizmet Ödülü”ne lâyık görülmüştü.

Yazgan, üniversiteler, çeşitli kurum ve kuruluşlar tarafından  binlerce plaketle ödüllendirilimiş, Türkiye’nin çeşitli şehirlerinde sokak, mahalle ve caddelere adı verilmiş, Kazakistan Çimkent’te bir üniversite bünyesinde adına enstitü kurulmuş, Ukrayna, Kazakistan, Kırgızistan, Tataristan ve Azerbaycan ve Türkiye’nin pek çok üniversitesi tarafından fahrî profesörlük unvanları verilmişti.

Hiç yorum yok: