Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Ergün, “Yeni teşvik sisteminde, aynı kalkınma ajansı bölgesindeki bütün iller aynı teşvik bölgesi içerisinde yer alamayacak. Yani Kayseri ile Yozgat aynı bölgede yer almayacak” dedi.
Bakan Ergün, ayrıca Ar-Ge’si Türkiye’de geliştirilen projelerin yatırıma dönüştürülmesi halinde teşvik verileceğini açıkladı.
Ergün, önceki teşvik sisteminde kalkınma ajansı bölgelerinin esas alındığını, yeni teşvik sisteminde ise illerin yeni ekonomik ve sosyal gelişmişlik endeksi esas alınarak sıralandığını bildirdi.
Teşvik sistemi değişiyor
Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Türkiye-Etiyopya 6. Dönem Karma Ekonomik Komisyon Toplantısı kapanış töreninde muhabirlerin sorularını cevapladı.
Bir muhabirin yeni teşvik sisteminin neler getirdiğini ve ne zaman açıklanacağını sorması üzerine Ergün, teşvik sistemine dair bütün çalışmaların tamamlandığını, ilâve bir çalışma yapmayı gerektirecek bir durumun olmadığını, geriye Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın programına bağlı olarak ilân edilme sürecinin kaldığını söyledi.
Önceki teşvik sisteminde kalkınma ajansı bölgelerinin esas alındığını, o bölgedeki ekonomik ve sosyal gelişmişlik endeksi ortalamasına göre 4 bölge oluşturulduğunu hatırlatan Ergün, yeni teşvik sisteminde ise illerin yeni ekonomik ve sosyal gelişmişlik endeksi esas alınarak sıralandığını belirtti. Bu sebeple yeni sistemde aynı kalkınma ajansı bölgesindeki bütün illerin aynı teşvik bölgesi içerisinde yer almayacağını belirten Bakan Ergün, şu açıklamada bulundu:
“Aynı kalkınma ajansı içerisinde yer alan bir il 2. teşvik bölgesinde yer alırken, başka bir il sosyo-ekonomik gelişmişlik endeksi farklı olduğu için 6. teşvik bölgesinde yer alabilecek. Dolayısıyla şu problem de ortadan kalkacak: Kayseri ve Yozgat aynı kalkınma ajansı bölgesinde olduğu için, aynı teşvik bölgesi içinde yer almayacak. Şimdi Kayseri başka bir teşvik bölgesinde, Yozgat başka bir teşvik bölgesinde olacak. Böylece teşvik bölgeleri de farklı bir hâle gelecek. Yeni teşvik sistemi açıklandığında her ilin kendi sosyo-ekonomik gelişmişlik endeksine göre sıralamaya tabi tutulduğunu göreceğiz.”
Yeni Endeks 2011 yılı verilerini kapsıyor
Endeks çalışmasının da TÜİK tarafından yapıldığını belirten Bakan Ergün, 2011 yılı verilerini kapsadığını kaydetti. Önceki endeksin 2000 ve 2001 yılı verilerini kapsadığını hatırlatan Ergün, yeni çalışmada illerin yeni verilere göre sıralandığını, ona göre teşvik bölgelerinin oluşturulduğunu söyledi.
Yeni sistemle bir anlamda yatırım indirimi getiriliyor
Yeni sistemin farklı neler getirdiğinin sorulması üzerine de Ergün, geçen teşvik sisteminde yatırım üretim-süreci içerisinde teşvik uygulandığını, yeni sistemle bir anlamda yatırım indirimi sisteminin geri geldiğini bildirdi.
Yatırımcının yaptığı yatırımı başka bir işinden indirebileceğini anlatan Bakan Ergün, bunun da mevcut yatırımcının başka teşvik bölgelerinde ilâve yatırımlar yapmasını hızlandıracağını söyledi. Bakan Ergün, eski teşvik sisteminde bunun önünde bazı engeller olduğunu ifade etti.
Bakan Ergün, cari açığı önlemenin, teşvik sisteminin ana unsurlarından biri olması sebebiyle Ekonomi Bakanlığı tarafından, hangi alanlarda cari açık verildiğine dair çok ciddi bir çalışmanın yapıldığını kaydetti.
Sanayi Strateji Belgesi içerisinde stratejik olarak görülen ve Türkiye’nin teknolojik dönüşümünü sağlayacak olan sektörlerin belirlendiğini ifade eden Bakan Ergün, şunları söyledi:
“Hem stratejik sektörler hem de cari açığı önlemeye dönük yapılan çalışmalar, teşvik sisteminin ana unsurlarını oluşturdu. Şimdi geçen teşvik sisteminde bölgesel ve sektörel bir ayırım vardı. Bir de büyük yatırımlar diye bir ayırım vardı. Şimdi bölgesel ve sektörel ayırımlar ve büyük yatırımlar yine var, ama ilâveten stratejik yatırımlar var, ilâveten Türkiye’nin teknolojik dönüşümünü sağlayacak olan yatırımların teşviki var. Ayrıca Ar-Ge’si Bilim Sanayi Teknoloji Bakanlığı ve TÜBİTAK tarafından desteklenmiş olan bir takım teknolojik ürün yatırımlarının da teşviki var. Bunlar yeni başlıklar...”
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder