Yozgat’ta, halk arasında tavşan eteşi olarak bilinen Tularemi hastalığı şüphesi vakaları ile tarım alanlarında tarla faresi sayılarının artması üzerine, risk grupları ve hastalık şüphesi görülenlerden kan; dere ve akar çeşmelerden ise toprak örnekleri alınmaya başlandı.
Geçen yıl Yozgat Pembecik Köyü’nde 2 kişide salgın riski taşıyan tavşan ateşi hastalığının görülmüş, Ankara Refik Saydam Hıfzıssıhha Enstitüsü’nden gelen uzmanlar, köyde genel tarama yapıp numuneler almışlardı.
Yozgat İl Sağlık Müdürlüğü Bulaşıcı Hastalıklar Şube Müdürü Dr. Fikret Erdoğan başkanlığında, Yozgat Devlet Hastanesi’nden Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Gönül Özel ile Sorgun Devlet Hastanesi’nden Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Murat Yeşilyurt’tan oluşan ekip, Yozgat Avcılar ve Atıcılar Kulübü Derneği üyelerinden kan örnekleri aldı.
Şube Müdürü Erdoğan, avcılara hitaben yaptığı konuşmada, avcıların risk grubu içerisinde bulunduğunu, risk grubunda bulunan diğer meslek kollarından da kan örnekleri alındığını bildirdi. Erdoğan, risk grupları dışında hastalık şüphesi görülenlerden de kan örneği alındığı gibi, kırsal bölgelerde, tarla faresinin yoğun olarak bulunduğu yerleşim birimlerinden de su örneklerinin alındığını ifade etti.
Dr. Yeşilyurt ise, konuşmasında, alınan numunelerin Ankara Refik Saydam Hıfzıssıhha Enstitüsü’ne gönderilerek, tahlillerinin yapılacağını, buradaki asıl amacın, hastalığa sebep olan unsurların bulunup, daha sonra da bunlara yönelik mücadele çalışmalarının başlatılması olduğunu vurguladı. Yeşilyurt, şu aşamada hastalığa tarla farelerinin sebep olduğuna dair bulguların bulunduğunu, bu yönde mücadele çalışmalarının devam ettiğini kaydetti.
Yozgat Avcılar ve Atıcılar Kulübü Derneği Başkanı Hayrettin Özcan da, derneğe üye 140 civarında avcının bulunduğunu, bu avcıların hastalık açısından risk grupları arasında yer aldığını belirtti. Özcan, yapılan çalışmadan memnun olduklarını belirtti.
Tularemi hastalığı nedir?
Hayvanlardan insanlara bulaşan bir hastalık olan Tularemi, bildirimi zorunlu hastalıkları arasında bulunuyor. Hastalık birdenbire hızla yükselen ateş, şiddetli baş ağrısı, kırıklık, bulantı, kusma ve ishalle ortaya çıkıyor. Bu hastalık, fare, sıçan, sığır, kedi, köpek gibi hayvanların dışkılarının veya leşlerinin suya karışması sonucu insanlara bulaşıyor.
Geçen yıl Yozgat Pembecik Köyü’nde 2 kişide salgın riski taşıyan tavşan ateşi hastalığının görülmüş, Ankara Refik Saydam Hıfzıssıhha Enstitüsü’nden gelen uzmanlar, köyde genel tarama yapıp numuneler almışlardı.