1 Kasım 2009 Pazar

Yozgat, tarihî geçmişini canlandırıyor: Hanlar ve Kervansaraylar 5 yıl içinde tamir edilecek

Yozgat Valiliği, tarihî İpek Yolu üzerinde bulunan han ve kervansarayların tamir edilerek Yozgat kültür ve turizmine kazandırılması için proje hazırlıyor.

Yozgat Valisi Amir Çiçek, projeyi yürütecek olan ekiple birlikte, İpek Yolu’nun Yozgat’tan geçen bölümleri üzerinde bulunan han ve kervansaraylardan bazılarını gezerek incelemelerde bulundu. Vali Çiçek, incelemelerden sonra ekiple toplantı yaparak, yapılacak çalışmaları değerlendirdi. Toplantıya Gazi Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hakkı Acun, İl Kültür ve Turizm Müdürü Bahri Akbulut, Saraykent Kaymakamı Cumhur Duran, Saraykent Belediye Başkanı İdris Ögel, Akdağmadeni Kaymakamı Şükrü Özcan katıldı.

Vali Çiçek, toplantı sonrasında yaptığı açıklamada, Bozok platosunda yer alan Yozgat’ta bulunan tarihî mirasın çok iyi tanınması, tanıtılması, daha sonra da gelecek kuşaklara aktarılması gerektiğini belirtti.

Vali Çiçek, Yozgat’ın tarihten günümüze kadar Doğu-Batı, Güney-Kuzey bağlantılı yol ağlarının kesiştiği bir noktada yer aldığını, Selçuklu döneminde Anadolu’yu boydan boya; kuzeyi güneye, doğuyu batıya bağlayan İpek Yolu üzerinde önemli tarihî han ve kervansarayların bulunduğunu söyledi.

İpek Yolu’nun Yozgat güzergâhında 4 han ve Kervansaray var

İpek Yolu’nun Yozgat’tan geçen bölümlerinde 4 ayrı han ve kervansarayın bulunduğunun altını çizen Vali Amir Çiçek, Gazi Üniversitesi ile ortaklaşa hazırlayıp yürütecekleri “İpek Yolu Projesi” kapsamında, bu han ve kervansarayların önce ortaya çıkartılacağını, daha sonra da tamir edilip gelecek nesillere aktarılacağını anlattı. Vali Çiçek, “İlk etapta İpek Yolu üzerindeki tarihî yapılardan en önemlisi olan Saraykent ilçemizdeki Çinçinli Sultan Han Kervansarayı ayağa kaldırılacak. Burada kazı çalışmaları yapılacak, daha sonra aslına uygun olarak restore edilecek” dedi.

Doğu ve güneyi batıya bağlayan İpek Yolu üzerindeki han ve kervansarayların korunması, ıslah edilmesi konusunda genel bir çalışma yaptıklarını anlatan Vali Çiçek, şöyle konuştu:

Benzer özellikteki 5 Kervansaray’dan birisi Yozgat’ta

“Yozgat’ta İpek Yolu üzerinde Selçuklular Dönemi’nden kalan 4 kervansarayımız var. Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan da gerekli izinler alınarak en kısa zamanda bu kervansarayları turizme kazandıracağız. Türkiye’de kaplıcası, çermisi geniş, büyük olan, bunun yanında köşk mescidi bulunan 5 tane kervansaray bulunmaktadır. Bunlardan birisi de Saraykent ilçemizde bulunan Çinçinli Sulatan Han Kervansarayı’dır. Onun bir an önce ıslah edilmesi, kazı yapılması gerekiyor. Kazıdan sonra daha güzel şeyler ortaya çıkacaktır.”

Kervansarayın tamiri 5 yılda tamamlanacak

Gazi Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hakkı Acun da, Türkiye’de Selçuklu dönemine ait 300-400’e yakın kervansaray olduğunu belirterek, “Çinçinli Sultan Han kervansarayı’nın doğuyu batıya, güneyi kuzeye birleştiren köşede, İpek Yolu’nun kolları üzerinde olması, önemini arttırıyor” dedi.

Acun, klasik planlı kervansarayın hem kapalı avlusunun, hem de kışlık kısmı, ahır kısmının bulunduğunu, çoğu kervansarayın klasik planlı olmayıp, ya yazlık ya da kışlık bölümlerden oluştuğunun altını çizdi.

Acun, bakanlıktan kazı için gerekli iznin alınmasının ardından Saraykent ilçesinden geçen tarihî İpek Yolu üzerindeki Çinçinli Sultan Han Kervansarayı’nda önümüzdeki yıldan itibaren kazı çalışmalarına başlanıp, projenin 5 yıl içerisinde tamamlanmış olacağını bildirdi.

Çinçinli Sultan Han Kervansarayı

”İpek Yolu Projesi” kapsamında ilk etapta kurtarılacak olan Çiçinli Sultan Han Kervansarayı, Yozgat’ın Saraykent ilçesi Saray Mahallesi Kaplıcalar mevkisinde yer alıyor. Meşelik orman alanı eteğindeki Kervansaray, 1239 tarihinde yapılmıştır.

Han, kapalı ve açık kısımlardan oluşur, kuzey ve doğuya yönelik, moloz taş üzeri kesme taş kaplama bir yapıdır. Üst örtüsü tamamen yıkılmış, iç bölüm mekânlarından hiçbir iz kalmamıştır. Belli belirsiz temel izleri fark edilmektedir.

Tarihî kervansaraya ait olan sıcak su, yakınında yaptırılan kaplıca tesislerinde kullanılmaktadır.