30 Kasım 2009 Pazartesi

Aydıncık Devlet Hastanesi’nde sağlık skandalı

Sağlık Bakanlığı Müfettişi, Aydıncık Devlet Hastanesi’ndeki iki doktorun, sağlık taramasından geçirdiği bin 617 öğrenciyi hastanede muayene edilmiş gibi gösterip döner sermayeden para aldığını tespit etti. Müfettiş raporuna göre, sağlam öğrenciler hasta gösterilerek devletten yaklaşık 24 bin lira alındı.

Hastanedeki usulsüzlük, Sağlık Bakanlığı Müfettiş Yardımcısı Tarık Akdaş’ın, Yozgat Aydıncık İlçe Hastanesi’nde görevli Dr. M. E. ve Dr. B. D.’nin bu yıl Nisan ve Mayıs aylarındaki sağlık taramaları üzerinde yaptığı inceleme sonucu ortaya çıktı. Müfettiş, hazırladığı raporun sonunda, doktorlara ödenen paranın geri alınması talebini de Teftiş Kurulu’na iletti. Dr. M.E., sağlık taramasının ücretsiz olduğunu bilmediğini ileri sürdü. Dr. B.A. da, soruşturmanın haksız olduğunu iddia ederek, geçici görev yolluğu alacağı bulunduğunu ve İl Sağlık Müdürlüğü’nün bunu ödemediğini belirtti.

Ayrıntılar

Müfettiş raporuna göre, koruyucu sağlık hizmeti kapsamında olduğu için Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) fatura edilmemesi gereken öğrenci sağlık taraması, döner sermaye için hastane muayene kayıt defterine kaydedildi. Aydıncık Devlet Hastanesi’ndeki 2 doktor, sağlık taramasından geçirdiği bin 617 öğrenciyi hastanede muayene edilmiş gibi gösterdi. Rapora göre, sağlam öğrenciler hasta gösterilerek devletten yaklaşık 24 bin lira alındı.

Sağlık Bakanlığı Müfettiş Yardımcısı Tarık Akdaş, Yozgat Aydıncık İlçe Hastanesi’nde görevli Dr. M. E. ve Dr. B. D.’nin bu yıl Nisan ve Mayıs aylarındaki sağlık taramalarını incelemeye aldı.

Yapılan incelemede, ilçe okullarında gerçekleştirilen sağlık taramalarının poliklinik defterine ve hastane otomasyonuna muayene edilmiş gibi girildiğini tespit eden müfettiş, “Döner sermaye ek ödemesinden faydalandıkları…” ifadesini kullandı. Ağustos ayında başlayan ve Eylül ayında sonuçlanan denetimde, bin 617 öğrencinin hiçbirisinin Sağlık Ocağı’na ve Devlet Hastanesi’ne sevk edilmediği belirlendi.

Verilen para doktorlardan geri alınsın

Müfettiş raporuna, “Okullarda sağlık taramaları gerçekleştirilen bu kişilerin hiçbir şekilde hastaneye gelmeden, burada muayene edilmeden hastanede muayene edildikleri şeklinde kayıt işlemleri gerçekleştirilmiştir. Bu durum, Nisan ve Mayıs aylarında Dr. B.D. ve Dr. M.E.’nin diğer günlere göre bazı günlerdeki poliklinik muayene sayılarındaki artıştan da anlaşılmaktadır. Bu şekilde Dr. M.E. ve Dr. B.D.’nin performans puanlarını artırarak döner sermaye ek ödemesinden faydalandıkları anlaşılmaktadır” ifadelerini yazdı. Müfettiş, raporunun sonunda doktorlara ödenen paranın geri alınması talebini de Teftiş Kurulu’na iletti.

Dr. M.E.: Sağlık taramalarının ücretsiz olduğunu bilmiyordum

Hakkındaki soruşturmaya yönelik ifadesi rapora giren Dr. M.E. ise, “Daha önce okul sağlık taramasıyla ilgili olarak böyle bir çalışmaya katılmadığım için okul sağlık taramalarının ücretsiz yapılacağına dair herhangi bir bilgim bulunmamaktadır” şeklinde savunma yaptı.

Okul Sağlığı İşbirliği protokolü gereği çocukların kayıtlarını poliklinik defterine ve hastane otomasyon sistemine kaydettiğini belirten M.E., bir art niyet taşımadığını ve kamuyu zarara uğratmadığını ileri sürdü.

Dr. B.A. da, soruşturmanın haksız olduğunu iddia ederek, geçici görev yolluğu alacağı bulunduğunu ve İl Sağlık Müdürlüğü’nün bunu ödemediğini belirtti. (CİHAN-Ankara)