27 Nisan 2009 Pazartesi

Belediye el atmasa yıkılıp yok olacaktı

Eski Yozgat Belediye Başkanlarından Hayri İnal’a ait tarihî konak, Yozgat Belediyesi’nin gösterdiği sorumluluk sayesinde, yıkılıp yok olmaktan kurtarıldı. Belediye tarafından onarılan Hayri İnal Konağı, artık Yozgat’ın önde gelen kültür mekânlarından birisi olarak, Yozgat kültürünü yeni nesillere taşıyor.

Bugün bir “Kültür Evi” olarak sosyal ve kültürel faaliyetlere ev sahipliği yapan konak, 8 Şubat 1956-1 Haziran 1960 tarihleri arasında Yozgat Belediye Başkanlığı yapmış olan Hayri İnal’a aitti.

Terkedilmiş bir harâbe hâlinde, yıllar içinde çürüyen ve yıkılıp yok olmanın eşiğine gelen tarihî konak, Yozgat Belediye Başkanı Yusuf Başer’in gösterdiği sorumluluk sayesinde, bir enkaz yığını olmaktan kurtarılıp, Yozgat’ın en önemli kültür mekânlarından birisi hâline getirildi.

Hayri İnal tarafından Yozgat Belediyesi’ne bağışlanan konak, yüksek miktarda borç yüküne ve maddî imkânlarının oldukça kısıtlı olmasına rağmen, Yozgat Belediyesi tarafından 445 bin TL. harcanarak, ihale yoluyla onarıldı.

Hayri İnal: Her şey gelip geçici;
önemli olan kalıcı hizmetler yapılması


Hayri İnal Konağı, geçen yıl Temmuz ayında yapılan geleneksel Sürmeli Festivali ile birlikte hizmete açılmıştı.

Tarihî konağın eski sahibi 93 yaşındaki Hayri İnal, geçen yıl açılışa katılmak üzere Belediye’nin davetlisi olarak İstanbul’dan Yozgat’a gelmiş, “onur konuğu” sıfatıyla Belediye Meclisi’nin toplantısına da katılmıştı.

Meclis toplantısında bir konuşma yapan Yozgat eski Belediye Başkanı Hayri İnal, her şeyin gelip geçici olduğunu belirtip, “Önemli olan kalıcı hizmetlerin yapılmasıdır” diyerek, kültürel alandaki hizmetlerin önemine işaret etmişti.

Tescilli 115 konak, 2023’e kadar onarılacak

Yozgat Valisi Amir Çiçek, onarım döneminde konakta yaptığı inceleme sonrasında, 2023 yılına kadar il genelinde bulunan 115 adet tescilli tarihî konağın restore edilerek ayağa kaldırılacağını söylemişti.

Kültürel varlıkların muhafaza edilmesine büyük önem veren Yozgat Valiliği ve Yozgat Belediyesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Tarihi Kentler Birliği’nden yardım alıyor.