7 Mayıs 2013 Salı

Millî Eğitim Bakanı Avcı Yozgat’ta konuştu: Sivil toplum kuruluşları da işin bir ucundan tutmalı

Bakan Avcı, Yozgat'ta STK temsilcileriyle bir araya geldi
Yozgat’ta sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle bir araya gelen Millî Eğitim Bakanı Nabi Avcı, torununun öğrenim gördüğü okulun lavabosunun olmayışından şikâyet eden Yozgat Ticaret Borsası Meclis Başkanı Mehmet Türkekul’a, “Torununuzun okuduğu okulda lavabo yoksa, e yani bunu da siz yapıverin. Ticaret Borsası olarak, hayırseverler olarak, Yozgatlı işadamları olarak, girişimciler olarak” dedi.

Türkekul’un, kendilerinden böyle bir talepte bulunulmadığını belirtmesi üzerine de Avcı, “İstemeye gerek yok Mehmet Bey, istemeye gerek yok. Gördünüz, okulumuzun buna ihtiyacı var. Ben de Ticaret Borsası Başkanıyım. Az çok bir çevrem de var… Değil mi? Şüphesiz bu bizim görevimiz. (…) Genel olarak eğitim sistemine bakışımızda, her şeyi devletten beklemek yerine, sivil toplum kuruluşları olarak bizler de bir şekilde işin bir ucundan tutmalıyız” diye konuştu.

Bakan Avcı, STK temsilcilerinin dile getirdikleri yeni yönetmelikler, öğretmen atamaları, taşımalı sistemde ödeneklerin gecikmesi, velilerden kayıt parası istenmesi konularında açıklamalarda bulundu. Avcı, yönetmelikleri bu ay içerisinde peş peşe yayınlayacaklarını, taşımalı sistemdeki ödenek gecikmelerine dair sıkıntıyı da gidereceklerini söyledi.

Bakan Avcı, Yozgat’a bir müjde verilip verilmeyeceğinin sorulması üzerine de gülümseyerek, “Müjdeleri verecek arkadaşlarla geldik. Müjdeleri hazırlayacak arkadaşlarla geldik. Orada arkadaşlar, müjde hazırlamakla meşguller” dedi.

Bakan Avcı, Yozgat STK temsilcileriyle bir araya geldi

Çapanoğlu Kent Parkı Sosyal Tesisleri
Bir dizi çalışma ziyaretinde bulunmak üzere bu gün Yozgat’a gelen Millî Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Yozgat Belediyesi Çapanoğlu Kent Parkı Sosyal Tesisleri’nde sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle bir araya gelerek, eğitime dair şikâyet ve taleplerini dinledi, sorularını cevapladı.

Az laf çok iş

Millî Eğitim Bakanı ve Eskişehir Milletvekili Nabi Avcı, “Az laf çok iş” sloganıyla hareket ettiklerini belirterek başladığı konuşmasında, Millî Eğitim Bakanlığı Müsteşarı (Yozgatlı ) Dr. M. Emin Zararsız, Müsteşar Yardımcısı Salih Çelik ve İnşaat Emlaktan Sorumlu Başkan Mustafa Murat’ın 2 gün önce Yozgat’a gelerek Yozgat’ın eğitim alanındaki ihtiyaçlarını tespit ettiklerini kaydetti. Avcı, “Akşam yapacağımız toplantıda bu çalışmaların neticelerini değerlendireceğiz. Eksiğimiz gediğimiz nelerdir, onları tekrar bir elden geçireceğiz. İnşallah verimli toplantılar yaparak Ankara’ya Yozgat’la ilgili dosyamızı daha da bereketlendirmiş olarak vereceğimizi ümit ediyorum” diye konuştu.

(Daha önce Millî Eğitim Bakanlığı’nda görev yapmış olan Kültür Bakanlığı Türk Halk Müziği Sanatçısı, Yozgat Boğazlıyan doğumlu) Bayram Bilge Tokel’in de kendilerine refakat ettiğini belirten Bakan Avcı, “Böylece Yozgat’ın sadece eğitimle ilgili maddî sorunlarını değil, manevî havasını da birlikte teneffüs ederiz diye…” dedi.

Sorular ve cevaplar

Toplantıda daha sonra, sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinin sorularına geçildi.

Yozgat Ziraat Odası

İsmail Açıkgöz
Toplantıya katılan STK temsilcileri arasında ilk sözü alan Yozgat Ziraat Odası Başkanı İsmail Açıkgöz, Yozgat ekonomisinin tarım ve hayvancılığa dayalı olduğunu, devletin ilin ekonomisine büyük bir katkısı olmadığını belirterek, “Bizim sizden ricamız, en azından okullarımızı bilgi çağına geçirmek, elektronik sisteme geçirmek. Bilgide 64’ten 30’a, 20’ye nasıl gideriz, il sınırlamasında (sıralamasında). Biz, sizden hassasiyetle (özellikle) Sayın Bakanım, bunu rica ediyoruz. İlimize destek verirseniz mutlu oluruz” dedi.

Memur-Sen / Eğitim Bir-Sen

Memur-Sen ve Eğitim Bir-Sen Yozgat Temsilcisi Abdullah Meşeli, Yozgat’ın eğitim alanındaki sorunlarına dair bir dosya hazırladıklarını ve kendilerine takdim edeceklerini belirttikten sonra, 4+4+4 sistemi konusunda yapılan yönetmelik değişiklikleri, öğretmen ve yönetici atamaları, toplu sözleşme görüşmeleri ve ek ödemeler konusunda kendilerine bilgi verilmesini istedi.

Sağlık-Sen

Sağlık-Sen Yozgat Şube Başkanı Faik Eroğlu da, her yıl LYS sınavı öncesi öğrencilerin sınava hazırlanmak için rapor almak istediklerini, doktorların da öğrencilerin hasta olmadıklarını bildikleri halde rapor vermek durumunda kaldıklarını belirterek, bu soruna çözüm getirilmesini istedi.

Ticaret Borsası

Mehmet Türkekul
Yozgat Ticaret Borsası Meclis Başkanı Mehmet Türkekul ise, Yozgat’ın eğitimdeki başarı sıralamasında çok gerilerde olduğunu belirterek, “Günahımız ne? Bizim çocuklarımız çok mu geri zekâlı veya gerekli eğitimi mi alamıyorlar? Destekleri mi alamıyoruz?” diye sordu. Okulların fizikî yapısının bile Doğu illerindeki binaların çok gerisinde olduğunu dile getiren Türkekul, torununun okulunda lavabo bile olmadığını belirterek, “Bu bizim utancımız” dedi.. Türkekul, 1977, 78 ve 79 döneminde ‘hızlandırılmış eğitim’ sistemi sonucu mezun olmuş öğretmenlerin hâlâ görev yaptığını belirterek, “Artık lütfen bırakın bunları. Yeni genç nesil, pırıl pırıl kardeşlerimiz yetişti, geliyor. Bilgisayarı bilen, teknolojiyi bilen, ilmi bilen bu kardeşlerimiz eğitime geçsin” diye konuştu.

Şoförler ve Otomobilciler Odası

İlhami Bakıcı
Daha sonra söz alan Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı İlhami Bakıcı da, taşımalı sisteme dair sıkıntılarını dile getirdi. 90-95 civarında köyden öğrenci taşıdıklarını belirten Bakıcı, “Biz, ödeneklerimizi çok geç alıyoruz. 2 ay, 2,5 ay, 3 ay gibi gecikmelerle alıyoruz. (Fakat buna karşılık) benzinlikten mazotu bir hafta veresiye alamıyoruz. Bir de sözleşmelerde gecikme zammı, mazot zammı ve gecikme faizi uygulanmıyor” diyerek, bu konuda açıklama istedi. Yozgat’ın eğitimdeki başarı sıralamasında daha iyi bir seviyeye gelmesi için Yozgat Valisi Abdülkadir Yazıcı’nın harekete geçtiğini ifade ederek kendisine teşekkür eden Bakıcı, “Meclis Başkanı, Başbakan Yardımcısı yetiştirmiş olan bir il, ne zaman 62. Sıralardan kurtulacak? Bir de Yozgatlı Müsteşarımız, hemşehrimiz, Yozgat için ne yaptı acaba? Onu da merak ediyorum” diye konuştu.

Bakan Avcı’nın cevapları

LYS sıralaması eğitimde tek kriter değil

Sorulara toplu olarak cevap veren Bakan Avcı ise, “Biz, sadece bu sınav sonuçlarına göre yapılan bu sıralamayı, eğitimin bütün parametrelerini de ölçen bir kalite sıralaması olarak alırsak yanlış düşünmüş oluruz” dedi. Buna karşılık yine de Yozgat’ın başarı sıralamasındaki yerinin sebeplerini tespit etmek üzere çalışmalar yaptıklarını; kendilerinin Bakanlık olarak, bunun yanı sıra Yozgat halkının neler yapması gerektiğini değerlendireceklerini ifade eden Avcı, “ ‘Yozgatlılar olarak sizin yapmanız gerekenler’ cümlesini biraz açmak istiyorum” diyerek, bazı değerlendirmelerde bulundu:

Çocuğumuzun okulundan 5-10 Lirayı esirgemeyelim

Kendisinin 20 yıl önce Millî Eğitim Bakanı Hasan Celâl Güzel’in danışmanlığını yaptığını hatırlatan Avcı, o dönemde de yakın çevresinden kendisine ‘Ben çocuğumu A okuluna kaydettirdim ama B okulu daha iyiymiş. Onu oraya aldırabilir miyiz?’ şeklinde talepler geldiğini anlattı.

Kayıt döneminde velilerden para istenmesi konusunda yaşanan sıkıntılara da değinen Bakan Avcı, dersaneye 100 Lira ödemeyi yük olarak görmeyen velilerin, çocukların okullarının eksiklikleri için talep edilen 5-10 Lirayı da yük olarak görmemelerini istedi. Avcı, şunları söyledi:

“Benim, o dönemde de şimdi de bu tür şikâyetler konusunda verdiğim cevap şu: Şüphesiz hiçbir okul yönetimi, velileri isteği dışında, arzusu dışında birtakım aidatlar, ödemeler konusunda zorlamayacak; ama şimdi çocuklarımızı dersanelere gönderiyoruz. Dersanelere - o günün parasıyla söyleyeyim, o günün birimleriyle – Kardeşim, sen çocuğunu dersaneye gönderiyor musun? Gönderiyorum. Ne kadar veriyorsun? 100 Lira ödüyorum. Peki okul müdürü senden okulun eksiği gediği için 10 Lira istemiş. Haftanın 5 günü bu okulda okuyor çocuk. Senin okulun. 2 gün gittiği dersaneye 100 Lira vermekten erinmiyorsun, bunu yük görmüyorsun, çocuğunun okuluna 5 Liralık, 10 Liralık bir katkıda bulunmak sana ağır geliyor. Her şeyi devletten (bekliyoruz). Bu anlayışımızı da değiştirmemiz lâzım.”

STK’lar da işin bir ucundan tutmalı

Torununun okulunda lavabo bile olmayışından şikâyet eden ve “Bu bizim utancımız” diyen Yozgat Ticaret Borsası Meclis Başkanı Mehmet Türkekul’a da cevap veren Bakan Avcı, “Torununuzun okuduğu okulda lavabo yoksa, e yani bunu da siz yapıverin. Ticaret Borsası olarak, hayırseverler olarak, Yozgatlı işadamları olarak, girişimciler olarak” dedi. Türkekul’un, kendilerinden böyle bir talepte bulunulmadığını belirtmesi üzerine de Avcı, “İstemeye gerek yok Mehmet Bey, istemeye gerek yok. Gördünüz, okulumuzun buna ihtiyacı var. Ben de Ticaret Borsası Başkanıyım. Az çok bir çevrem de var… Değil mi? Şüphesiz bu bizim görevimiz. Arkadaşlarımız not aldılar, inşallah bunları halledeceğiz, lavaboyu; ama bunu kişisel olarak Mehmet Bey veya o okul için söylemiyorum. Genel olarak eğitim sistemine bakışımızda, her şeyi devletten beklemek yerine, sivil toplum kuruluşları olarak bizler de bir şekilde işin bir ucundan tutmalıyız” diye konuştu.

Amel defterlerini açık tutmak isteyenler için okullarımız açık

Eksikliklerin yerinde daha iyi tespit edilebileceğini belirten Avcı, bu tür eksikliklerin tespit edilmesi ve tamamlanması için Millî Eğitim Bakanlığı Müsteşarının Yozgat’a gelmesinin gerekmediğini ifade ederek, hayırseverlere destek olmaları çağrısında bulundu. Eğitim alanında yapılan hayır işlerinin sevabına işaret eden Avcı, “Amel defterlerini açık tutmak isteyenler için okullarımız açık” dedi.

FATİH Projesi, dünyanın en kapsamlı eğitim projelerinden birisi

Bakan Avcı, okulların teknolojiden faydalanması konusunda da, FATİH Projesi’ni hatırlatarak, bunun, dünyanın en kapsamlı eğitim projelerinden birisi olduğunu söyledi. Hükümetin, bütçede en büyük payı eğitime ayırdığını ancak yine de yeterli olmadığını dile getiren Avcı, eğitimde çok başarılı olmuş bazı Avrupa ülkelerinin aksine Türkiye’nin, kısıtlı imkânlarla kalabalık bir öğrenci nüfusunun ihtiyaçlarını karşılamaya çalıştığını anlattı.

Öğrenci taşıyanların sorunlarını çözeceğiz

Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı İlhami Bakıcı’nın şikâyetlerini de değerlendiren Avcı, bu konudaki şikâyetlerin başka illerde de gündeme geldiğini belirterek, “Bu konu üzerinde çalışıyoruz. İnşallah önümüzdeki ders yılında bu taşıma ihalesini alan arkadaşlarımızın mağduriyetlerini gidermek için çalışıyoruz. Yani bu sorunun farkındayız, inşallah çözmek için de çalışıyoruz” dedi.

Bu ay yönetmelikleri peş peşe çıkaracağız

Bakan Avcı, Memur-Sen ve Eğitim Bir-Sen Yozgat Temsilcisi Abdullah Meşeli’nin dile getirdiği konular hakkında yaptığı açıklamada da, yönetmelikler konusunda yapılan hazırlıkların belli bir aşamaya geldiği dönemde görev değişikliği olduğunu belirterek, bu çalışmaları gözden geçirdiklerini ve zamanlaması konusunda planlama yaptıklarını söyledi. Avcı, “Bu ay içerisinde inşallah bu kritik yönetmeliklerin hepsini peş peşe çıkartacağız” dedi. Avcı, atamalar konusunda bu akşam öğretmenlerin şikâyet ve önerilerini de dinleyeceklerini belirtti.

Öğrenci raporları konusunda yakında açıklama yapacağız

Bakan Avcı, LYS öncesi öğrencilerin rapor talebini değerlendirirken de, Kırşehir yöresine ait bir türkünün “Vay nerdesin, nerdesin / Kaldır camın perdesin / Diyeceğim çok amma / Kalabalık yerdesin” şeklindeki mısralarını okuyarak, “Bu rapor meselesi, hakikaten kalabalıkta konuşulması zor bir mesele” dedi. Bu konuda Sağlık Bakanlığı ile temas hâlinde olduklarını ve sağlık kuruluşlarını uyarmalarını istediklerini ifade eden Avcı, yaşanan sıkıntının Millî Eğitim cephesini değerlendirirken de, sıkıntıyı bildiklerini ancak eğitim camiasını töhmet altında bırakacak cümleler kullanmak istemediğini dile getirdi.

Nimet Çubukçu döneminde bu konuda “Velilerin yazılı izniyle çocuklar mazeretli sayılırlar” şeklinde bir genelge yayınlandığını hatırlatan Avcı, “Bu, ‘biz başa çıkamıyoruz, ne hâliniz varsa görün’ anlamına da çekilebilecek bir düzenleme; ama en azından çocukları, velileri, birtakım yanlış yollara gitmekten alıkoymak için bulunmuş palyatif bir tedbir” dedi. Rapor alanı da vereni de en katı yöntemlerle cezalandırmanın da bir yol olduğunu ifade eden Avcı, bu konuda da şu değerlendirmede bulundu:

“Bu da, çok yaygın bir uygulama olduğu için sıkıntılara yol açabilir. Onun için önce bu sınav baskısını, velilerin bu sınav algısını ve bunu bir ölüm kalım meselesi hâline getirmelerini, bu duyguyu çocuklarına da yüklemelerini önlememiz lâzım. Ama bu, bu günden yarına bir Bakanın, bir Müsteşarın, bir Bakan Yardımcısının, bir Millî Eğitim Yöneticisinin ‘telâş etmeyin, problem çıkarmayın, gerginlik yapmayın’ filan demeleriyle olacak bir şey değil. Sistemi iyi çalıştırarak belki zaman içerisinde varabileceğimiz bir netice. Ama bu rapor meselesini de belki işte daha önce yapılmış uygulamalarda olduğu gibi çözmek, galiba en iyisi gibi gözüküyor. Bununla ilgili alternatif hazırlıklarımızı yaptık. Önümüzdeki günlerde onu da kamuoyuyla paylaşırız inşallah.”

Arkadaşlar müjde hazırlamakla meşguller

Bakan Avcı, Yozgat’a bir müjde verilip verilmeyeceğinin sorulması üzerine de “Müjdeleri verecek arkadaşlarla geldik. Müjdeleri hazırlayacak arkadaşlarla geldik. Orada arkadaşlar, müjde hazırlamakla meşguller” dedi.

Millî Eğitim Bakanı Nabi Avcı, toplantının sonunda, sivil toplum kuruluşlarının eğitimde yapabilecekleri doğrudan ya da dolaylı çok şey olduğunu belirterek, “İnşallah elbirliği ile Yozgat’ı da 61. sıradan daha yukarılara taşırız” dedi.

Bakan Avcı, daha sonra ilçe STK’larının temsilcileri görüşmek üzere Yerköy’e ve Sorgun’a gitti. Bu gün ayrıca Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi’nde öğretmenlerle de görüşecek olan Avcı, akşam saatlerinde de aynı okulda Milli Eğitim Müdürü, Müdür Yardımcıları, Şube Müdürleri ve İlçe Milli Eğitim Müdürleri ile akşam yemeğinde bir araya gelerek değerlendirme toplantısı yapacak.

(Yozgat Muhabir / yozgatgazetesi.com / Fotoğraf: Erdoğan Budak)

Hiç yorum yok: