15 Ocak 2013 Salı

Madem tanıtım görevlisiyiz, o halde söyleyin

Katkı başka, görev başka...
Yozgat basını, yaptığı haberlerle şehrin tanıtımına katkıda bulunmalıymış!.. Sizi duyan da, Yozgat yerel gazetecilerinin yazıp çizdiklerini dikkatle okuyorsunuz ve değerlendiriyorsunuz zanneder… Yazdıkları çok da umurunuzda sanki… Hiç kusura bakmayınız ama hiç de umurunuzda olmadığını, Yozgat turizminin yerlerde sürünmesinden anlıyoruz…

Madem tanıtım görevlisiyiz, o halde söyleyin
Sürur Öztürk

“10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü” münasebetiyle yayınlanan mesajları toplu olarak okuduğunuzda, Yozgat yerel gazetecilerine yüklenen misyonun çok büyük oranda “Yozgat’ın tanıtımına katkı sağlamak” olduğunu görüyorsunuz. Anlaşılıyor ki, Yozgat’ın mülkî amirlerinden siyasî parti temsilcilerine, üniversitesinden sivil toplum kuruluşlarına kadar bütün kamu kurum ve kuruluşları ile gerçek ve tüzel kişilerin gözünde “yerel gazeteci”nin görevi, ağırlıklı olarak “yaptığı haberlerle Yozgat’ın tanıtımına katkı sağlamak”tan ibaret…

Amennâ… Geçimimizi “gazetecilik”ten sağlıyor olalım ya da olmayalım, eli kalem tutan Yozgatlılar olarak, “Yozgat’ın tanıtımına katkı sağlamak”tan gocunacak değiliz. Bunu yapmak için resmî görevlendirmeye de ihtiyacımız olmadığı gibi, kendi rızamızla ve gönül hoşluğu ile bunu yapıyoruz zaten.

Amma ve lâkin madalyonun bir de diğer tarafı var.

Bizler, tanıtım yapmaktan öte hiçbir meslekî alanda işe yaramayan cahil, sefil ve etkisiz “yerel gazeteciler” olarak, doğup büyüdüğümüz bu güzide şehrin tanıtımını yapalım yapmasına da, nesini, neresini, hangi malzemelerle tanıtalım?

“Bu şehirde tanıtımı yapılmaya değer hiçbir şey yok” demek istemiyorum. Tam tersine ben, Yozgat’ta zannedildiğinden çok daha fazla kültür varlığı olduğuna samimiyetle inananlardanım. İfade etmek istediğim husus şu:

Yozgat’ın Saygıdeğer Mülkî Amirleri,

Uzaya Türk uydusu gönderdiğimiz 2013 yılı itibariyle, elinizde / elimizde Yozgat’ın kültürünü; kültür varlıklarını, folklorik zenginliğini, tarihî ve turistik alan ve mekânlarını gösteren, profesyonelce hazırlanmış ve yüksek kalitede basılmış bir “Turistik Şehir Rehberi” var mı?

17 Şubat 2011’de, Sivas Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü’nün verilerine dayanarak, “İşte Yozgat’taki kültür varlıklarının tam listesi” başlıklı bir haber yayınlamıştık. O uzun listedeki onlarca kültür varlığından kaç tanesinin, Yozgat’ı merak eden herkesin ulaşabileceği, dijital ortamda indirip internet ortamında paylaşabileceği yüksek kalitede fotoğrafı mevcuttur?

Yönetici ve çalışanlarının samimiyetle ve fedakârca çalıştıklarına inandığım Yozgat Müzesi’nde sergilenen o çok değerli tarihî eserleri toplu olarak tanıtan yüksek kalitede bir kitabınız, broşürünüz, kataloğunuz var mı?

Geçmiş yıllarda sınırlı imkânlarla düşük kalitede basılmış da olsalar, Yozgat’ın yerel yazarları tarafından hazırlanıp basılmış, Yozgat’ın kültürünü, kültür varlıklarını, tarihî ve mimarî eserlerini tanıtan kitaplar var. Bu kitapların tanıtılması, daha çok satılması ve yaygınlaştırılması, ya da düzeltilmiş yeni baskılarının yapılması konusunda bir teşebbüsünüz, bir çalışmanız oldu mu? Okurun bu kitaplara ulaşmasını  kolaylaştırıcı bir çalışma yaptınız mı?

Hayli uzun bir zaman “vekâleten” yürütülen Yozgat İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün hatalarla, eksikliklerle dolu, bozuk ve eski metinlerden, olabildiğince kalitesiz fotoğraflardan oluşan, bir girenin bir daha girmek istemeyeceği web sitesini güncellemek gibi bir niyetiniz var mı?

Aynı şekilde, “Türkiye’nin ilk millî parkına sahip olan Yozgat”ta, İl Çevre ve Orman Müdürlüğü’nün web sitesinin “Fotoğraf Galerisi” bölümünde yer alan “Kategori 1” kısmındaki “Fil Ailesi”, “Çekirge” ve “Tavşan” başlıkları altında 3 hayvan fotoğrafı ile “Kategori 2” kısmında yer alan “ice5”, “ice3” ve “ice1” başlıkları altında bir kâse dondurma ve iki pasta olmak üzere alâkasız 3 fotoğrafı kaldırıp, yerine Yozgat Çamlığı’nın, burada görülen hayvanların veya meselâ o güzelim Akdağmadeni Ormanları’nın, burada üretilen geyiklerin yüksek kaliteli fotoğraflarını yerleştirmeyi düşündünüz mü? “Video Galerisi” kısmında yer alan ve deniz kenarında dörtnala koşan atları, fok balıklarını, Amerikan savaş uçaklarının nasıl bomba yağdırdıklarını gösteren video görüntülerinin orada ne işe yaradıklarını siz anlayabildiniz mi?

Yozgat Belediye Başkanı Sayın Yusuf Başer, geçen sene Temmuz ayında yaptığı açıklamada; Yozgat’ın, Hattuşaş, Kapadokya gibi turistlerin yoğun olarak ziyaret ettiği yerlerin geçiş noktasında olduğunu belirterek, turistik seyahat organizasyonları yapan firmalarla görüşüp, gezi güzergâhlarına Yozgat’ın tarihî ve turistik yerlerini de dahil etmelerini isteyeceklerini söylemişti. O günden bu güne kadar bu konuda hangi çalışma yapılmıştır? Hangi kuruluşlarla görüşülmüş ve hangi sonuçlar alınmıştır?

Özellikle “Kerkenes Harabeleri” veya “Tavium Antik Kenti” gibi tarihî alanların, yerli turistten ziyade yabancı turistlere hitab eden bir boyutu olduğu göz önüne alınırsa, bu alanları tanıtan İngilizce web siteleriniz ya da İngilizce matbû yayınlarınız var mı?

Yozgat’taki kültür varlıklarına dair bütün resmî bilgilerin resmî kurumlarda olduğu ya da olması gerektiği düşünülürse, sizler bu verileri, sağlıklı ve sistemli bir şekilde yerel gazetecilerle hangi oranda paylaştınız? Elinde veri olmayan gazeteci, neyi nasıl tanıtacak?

Malûmunuz, artık turizm anlayışı değişti. Turizm, “deniz – kum – güneş” üçgenine hapsolmaktan kurtuldu. Şimdi kültür ve sağlık turizmi revaçta. Bu değişim, sadece belirli alanları değil; ilçelere, beldelere hatta köylere varana kadar, kendine mahsus kültürel özellikleri olan her yerleşim birimini değerli hâle getirebilen bir değişim. Bu değişim, Yozgat için de bir avantaj teşkil ediyor. Gelin görün ki, “Yozgat turizmi” deyince pek çok yetkilinin aklına hâlâ “şehir merkezi” ya da “ilçe merkezi” geliyor… İlçe belediyeleri konusuna zaten hiç girmeyelim; Allah rahmet eylesin…

Kamu kurum ve kuruluşlarının, sivil toplum kuruluşlarının, siyasî partilerin, bu partilerin kadın ve gençlik kollarının, üniversitemizin ve sair unsurların sahip oldukları imkânları değerlendirerek turizm alanında yapabilecekleri onlarca hizmet var. Hangi birini sayalım, hangi hataları, eksiklikleri, tuhaflıkları sıralayalım?

24 Ocak’ta İstanbul TÜYAP’ta düzenlenecek olan Doğu Akdeniz Uluslararası Turizm ve Seyahat Fuarı (EMITT) başlıyor. Bu gün 15 Ocak ama henüz Yozgat’ın ilgili kurumları tarafından bu konuda yapılmış tek bir satırlık açıklama bile yok…

"Siz yazın, biz değil başkaları okusun"
Yozgat basını, yaptığı haberlerle şehrin tanıtımına katkıda bulunmalıymış!.. Sizi duyan da, Yozgat yerel gazetecilerinin yazıp çizdiklerini dikkatle okuyorsunuz ve değerlendiriyorsunuz zanneder… Yazdıkları çok da umurunuzda sanki… Hiç kusura bakmayınız ama hiç de umurunuzda olmadığını, Yozgat Turizmi’nin yerlerde sürünmesinden anlıyoruz…

Bizler yine de umutla ve inatla yazmaya devam edeceğiz elbette…

(sururozturk@gmail.com)

Hiç yorum yok: