3 Nisan 2012 Salı

Belediye, 7 Nisan’daki Çiğdem Pilavı Şenliği’nde halka faytondan hedik ve pilav dağıtacak

Geçen yıl ilki gerçekleştirilen ve geleneksel hâle getirilen “Çiğdem Pilavı Şenliği”nin ikincisi, bu yıl daha zengin bir programla gerçekleştirilecek.

Yozgat Valiliği, Yozgat Belediyesi, Bozok Üniversitesi ve Gazi Üniversitesi’nin işbirliği ile düzenlenecek olan “2. Çiğdem Pilavı Şenliği”ne, ismi bir caddeye verilecek olan Yozgat Lisesi mezunu Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç’ın da katılması bekleniyor.

7 Nisan Cumartesi günü saat 11.00’de Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlenecek olan 2. Çiğdem Pilavı Şenliği’nde, Yozgat Belediyesi tarafından hazırlanan yöresel çerez “hedik”, faytonla vatandaşlara dağıtılacak. Geleneksel “Çiğdem Gezmesi”nin yapılacağı şenlikte, vatandaşlara “Çiğdem Pilavı” da ikram edilecek.

Zabıta, kırlardan çiğdem çiçekleri topladı

Şenlikte halka ikram edilecek olan Çiğdem Pilavı’nın hazırlıkları da devam ediyor.

Yozgat Belediyesi Zabıta Müdürlüğü görevlileri, 7 Nisan’da düzenlenecek olan “2. Çiğdem Pilavı Şenliği”nde kullanılmak üzere kırlardan çiğdem çiçekleri topladılar.

Zabıta Müdürü Musa Baran, topladıkları çiğdem çiçeklerini Kültür Müdürlüğü’ne teslim edeceklerini söyledi. Zabıtanın görevinin sadece gıda denetimi yapmak, seyyar satıcıları denetlemek ve dilencilere engel olmaktan ibaret olmadığını belirten Baran, belediyenin kültürel faaliyetlerinde de üzerlerine düşen görevleri yerine getirdiklerini ifade etti. Baran, “Özellikle kaybolmaya yüz tutmuş geleneklerimizi ve kültür varlıklarımızı tekrar yaşatan belediye başkanımıza çok teşekkür ediyor ve tüm halkımızı 7 Nisan Cumartesi günü düzenlenecek olana Çiğdem Şenliğimize davet ediyorum” dedi.

Çiğdem Pilavı Şenliği’nde ayrıca Evci Köyü Halk Oyunları Ekibi, coşku dolu bir gösteri sunacak.

“Çiğdem Gezmesi”, UNESCO listesinde

Yozgat’ın eski geleneklerinden “Çiğdem Gezmesi”, UNESCO Türkiye Millî Komisyonu Başkanı ve Gazi Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Halk Bilimi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Öcal Oğuz’un girişimleri sonucu, 2009 yılında UNESCO tarafından “İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası” listesine kabul edilmişti.

(Fotoğraf: Ömer Güngör / www.hasbekliomer.com)

Hiç yorum yok: