13 Şubat 2010 Cumartesi

Yozgatlı Dernekler Federasyonu’nun Yozgat’ın adını değiştirme talebi basından tepki gördü

Yozgatlı Dernekler Federasyonu’nun, Yozgat’ın adının Bozok olarak değiştirilmesi için Yozgat milletvekillerinden talepte bulunması ve 4 Milletvekilinin bu talebe destek vermesi, CHP ve basından tepki gördü.

Yozgat’ın adının değiştirilmesi girişimine, Yozgat Haber gazetesi yazarı Özlem Çelikkaya ve Merhaba Yozgat gazetesi yazarı Çetin Mermertaş ile CHP Yozgat İl Başkanı Ali Keven tepki gösterdi.

Yozgat Muhabir, kamuoyunu haberden haberdar etti

memurlar.net isimli internet sitesi, 9 Şubat 2010 tarihinde, “Referans” gazetesini kaynak göstererek, “Yozgatlılar da kentin eski adı ‘Bozok’u istiyor” başlıklı bir haber yayınladı.

Yozgat Muhabir, 10 Şubat 2010 tarihinde yayınladığı “Milletvekilleri Çiçek, Coşkun, Ekici ve Öztürk, Yozgat’ın adının Bozok olmasından yanaymış” başlıklı haberle, memurlar.net’te yayınlanan haberi Yozgat kamuoyunun bilgisine sundu.

Haber Referans’ın değil Sabah’ın haberi

Memurlar.net, iktibas ettiği habere kaynak olarak Referans gazetesini gösterdi. Ancak haberin orijinali 9 Şubat 2010’da Sabah’ta yayınlanmıştı.

Mahmut Koç mu Ahmet Koç mu?

Haberde, Yozgatlı Dernekler Federasyonu Genel Başkanı’nın ismi Mahmut Koç olarak geçiyor. Ancak federasyonun sitesinde Genel Başkan’ın adı Ahmet Koç olarak kayıtlı.

Yozgatlı Dernekler Federasyonu’nun talebi

Yozgat Muhabir’in memurlar.net’ten iktibas ettiği ve Yozgatlı gazeteci-yazar Uğur Becerikli’nin imzasını taşıyan haberde, Yozgatlı Dernekler Federasyonu Genel Başkanı Mahmut Koç’un, federasyona üye 84 derneğin Yozgat’ın adının Bozok olarak değiştirilmesi talebini siyasilere ilettiği belirtiliyor.

Milletvekillerinden destek

Yozgat Milletvekillerinin görüşlerinin de yer aldığı habere göre, AK Parti Milletvekilleri Mehmet Çiçek, Osman Coşkun, MHP Milletvekili Mehmet Ekici ve TP Milletvekili Mehmet Yaşar Öztürk, Yozgat’ın adının Bozok olarak değiştirilmesi düşüncesine destek veriyorlar.

Koç: Açılım’la ilgisi yok

Haberi yazan Uğur Becerikli, bu talebi ‘demokratik açılım’a bağlıyor, ancak haberde federasyon başkanı Mahmut Koç’un “Biz bu konunun siyasî olarak ya da ‘açılım’ gibi konularla birlikte ele alınmasından yana değiliz” dediği de kaydediliyor.

Girişime tepkiler

Yozgat Muhabir’in konuyu gündeme taşımasının ardından, Yozgat’ın adının Bozok olarak değiştirilmesi girişimine mahallî basından ve CHP’den tepki geldi.

“Yozgat Haber” gazetesi yazarı Özlem Çelikkaya, 11 Şubat tarihli “İsim değişirse ne olacak ki?” başlıklı yazısında, Merhaba Yozgat Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Çetin Mermertaş da 13 Şubat tarihli “Yine mi?” başlıklı yazısında, isim değiştirme girişimine tepki gösterdi. Girişime bir tepki de, 13 Şubat’ta mahallî basında yer alana açıklamasıyla CHP Yozgat İl Başkanı Ali Keven’den geldi.

Kim nasıl tepki verdi?

Çelikkaya: İsmi değiştirilince Yozgat’ın hangi eksisi artıya geçecek?

“Yozgat Haber” gazetesi yazarı Özlem Çelikkaya, 11 Şubat tarihli “İsim değişirse ne olacak ki?” başlıklı yazısında, Yozgat’ın bugün kendi kendisine yetmeyen, ticaretin, sanayinin, sanatın noktalandığı, işsizliğin alabildiğine arttığı, göç olaylarının hız kazandığı bir şehir olduğunu belirterek, “Bu durumda Yozgat’ın ismi Bozok olursa, yapılırsa, hangi eksisi artıya geçecek?” diye sordu. Çelikkaya, yazısında şu ifadeleri kullandı:

“Bırakın Yozgat’ın ismini değiştirmeyi, önce bu şehrin eksikliklerini, aksaklıklarını giderelim... Yozgat şehri büyük şehir olsun... Nüfusunun artması için ne yapmamız gerekiyorsa onu yapalım... Yozgat şehri büyük şehir konumunda olduğunda, eksiklikleri giderildiğinde ismini Bozok yaparız... Merkez ilçenin ismini de Yozgat koyarız... Hem Bozok’tan hem de Yozgat’tan vazgeçmemiş oluruz...”

Mermertaş: Halkın isim değişikliği talebi yok

“Merhaba Yozgat” gazetesi yazarı Çetin Mermertaş da, 13 Şubat tarihli “Yine mi?” başlıklı yazısında, Yozgat’ın önceliklerinin, sorunlarının, gelişiminin ve geleceğinin bir kenara bırakılıp isim konusuna odaklanılmış gibi bir görüntü sergilendiğini ifade ederek, “O yok, bu yok, fakat isim değişikliğine balıklama dalınıyor, el insaf” diye yazdı.

Yozgat’ın eğitim seviyesinin düşük, ekonomisinin darboğazda ve gelişim hamlesinin kaplumbağa hızıyla olduğunu, sanayisi hiç olmayan şehirde tarımın da arzulandığı gibi olmadığını, sporun da amatör ligde kaldığını belirten Mermertaş, “Nedir bu isim telâşı?” diye sordu. Mermertaş, bu konuda şunları yazdı:

Bırakın lütfen.. Önce kentin gelişimi için çaba sarfedelim hep beraber, sonra isim konusunda görüşelim. Deniyor ki ‘halk istiyor’… ‘Kamuoyu talebi’nden bahsediliyor. Hoppala… Hangi halk istiyor? Sokaktaki halkın, caddede gezen gencin, aile bütçesine katkı sağlamaya çalışan kadının, isim değişikliği için bir talebi olduğu kanısında değilim. Bırakın talebi, gündemlerinde bile yok. Nerden çıkıyor bu? Birileri istedi diye ismin değişecek olması mümkün değil elbet. Demek istediğim, böyle konuları gündeme getirip gerçek sorunların gizlenmemesi lâzım. Bugün bizim sorunumuz isim falan değil, kentin gelişimi, alternatiflarin çoğalması, halkın refah düzeyinin arttırılması.”

Keven: Milletvekilleri çok daha ciddi icraatlara imza atmalıdırlar

İsim değişikliği girişimine bir tepki de Cumhuriyet Halk Partisi Yozgat İl Başkanı Ali Keven’den geldi. “Yozgat Haber” gazetesinin haberine göre Keven, “Yozgat’ın onca sorunu varken, vekillerimizin halen bu işe kafa yormalarını anlamak mümkün değil” dedi.

Yozgat’ın isminin değişmesinin bu memleketteki kimseye fayda sağlamayacağını belirten Keven, “Şehrin ekonomik, kültürel, sosyal yönden birçok çözümlenmesi gereken sorunu varken bir isim olayına takılmak bence milletvekillerimizin işi olmamalı” diye konuştu. Keven, tepkisini şöyle dile getirdi:

“Yozgatlı Federasyon üyelerinin neredeyse tamamı Yozgat dışındayken ve bu şehirde yaşayan insanların bu konudaki düşünceleri alınmadan yapılacak bir değişiklik kesinlikle ‘biz yaptık oldu’ demekten başka birşey olmayacaktır. Eğer milletvekilleri kendilerini ispat çabasında iseler, çok daha ciddi icraatlara imza atmaları gerekmektedir. Şehrin isminin değişmesi ne onlara, ne de bize birşey
kazandırmaz.”

Milletvekilleri ne demişlerdi?

Mehmet Çiçek (AK Parti): Şehrin adının Yozgat olarak değiştirilme gerekçesi ikna edici değil. Açılım gibi hassas bir konu tartışılırken, konunun çok üzerine gitmedik ama insanımız Yozgat ismini benimsemedi. Şehrin adı Bozok olmalı. Şimdilik sadece talepleri değerlendiriyoruz.

Osman Coşkun (AK Parti): Yozgatlı Dernekler Federasyonu 23 Haziran’ı Dünya Yozgatlılar günü yapmak istiyor. Bu yıl 23 Haziran’da Cumhurbaşkanımızı da ağırlamak istiyoruz. 23 Haziran’a Bozok olarak girmek hepimizi mutlu eder.

Mehmet Ekici (MHP): Bozok olarak değiştirilmesi ve tarihi isminin verilmesinde hiçbir mahzur yok. Bu şehirde yaşayanlar Bozok ismini istiyor. Bin yıl sonra neden değiştirildi hala anlayamadık ama yeniden tarihi ismine kavuşturulmalı.

Mehmet Yaşar Öztürk (TP): Yozgatlılar istiyorsa değiştirilmesine karşı olunmamalı. Önemli olan vatandaşın ne istediği. Bu şehrin adı Bozok olmalı.

(Yozgat Muhabir)