Şefaatli'nin beyaz altını |
Yozgat’ın Şefaatli İlçesi’nde üretilen ve binalarda dış cephe malzemesi olarak kullanılan beyaz doğal taş, şimdiden 10 ile gönderiliyor. Arıtaş Grup Madencilik Limitet Şirketi sahibi Bayram Dursun, üretilen malzemenin Van’da ve Kırıkkale’de yeni yapılan camilerde, Konya’da adliye saraylarında, İstanbul’da kültür merkezlerinde kullanıldığını söyledi.
Yozgat Anadolu Beyazı Doğal Taş Üretim Tesisi’nin açılışında konuşan Yozgat Valisi Abdülkadir Yazıcı, Yozgat’ta hammadde yokluğundan dolayı ahşap mimari alanında da taş işçiliği alanında da çok sayıda örnek bulunmadığını belirterek, Şefaatli’de üretilecek olan beyaz taşların uzun vadede Yozgat mimarisinde birçok değişikliğe sebep olacağını söyledi.
Yazıcı, taşın Yozgat’ın tanıtımına da katkısı olacağına işaret ederek, “Nasıl Uşak beyazı varsa, nasıl Denizli’nin travertenleri varsa, bizim de Şefaatli taşı İnşallah Yozgat Anadolu Beyazı adıyla yaygınlaşır, biz de kullanmaya alışırız” dedi.
Yozgat Anadolu Beyazı Doğal Taş Üretim Tesisi törenle açıldı
Tesis törenle hizmete açıldı |
Arıtaş Grup Madencilik Limited Şirketi tarafından Yozgat’ın Şefaatli İlçsi’nde kurulan Yozgat Anadolu Beyazı Doğal Taş Üretim Tesisi’nin resmî açılışı törenle yapıldı.
Yozgat Valisi Abdülkadir Yazıcı, açılış töreninde yaptığı konuşmada, Yozgat’ta görmeye alışık olunmayan bir tesisin açılışına katıldıklarını söyledi.
Yazıcı, “Dikkat ederseniz, Mimar Sinan’ın yetiştiği Kayseri Ağırnas Kasabası’nda işlenebilir taş var. Hâlâ günümüze kadar devam eden ocaklar var. Kayseri endeksli bu taşın ülkemizde her tarafta işlendiğini görüyoruz. Yozgat’ımızda da taş işçiliğinden ziyade, ahşap işçilik örnekleri var. Bunları bazı tarihî evlerde görmekteyiz; ama ilimizde hammadde yokluğundan ne ahşap mimari örneği, ne de taş işçiliği noktasında bir yoğunluk bulunmamaktadır” dedi.
Yozgat mimarisini değiştirecek
Abdülkadir Yazıcı |
Üretilecek olan taşın Yozgat mimarisinde değişikliklere sebep olacağına işaret eden Yazıcı, bu konuda şunları söyledi:
“Çevremize baktığımız zaman taş binalarda ve çevre duvarlarında gayri nizami siyah taş işçilikleri görmekteyiz. Hammadde olmayınca ona uygun ustalık da gelişmiyor. Ona göre de mimarlar kendisini yönlendirmiyor. İnşaat mühendisleri, bu işe kafa yormuyor. Klasik, geleneksel, en kolayı nedir? Çimentoyu kumla karıştıracaksınız, kalıp yapıp içine dökeceksiniz, sonra inşaatlarınızı yapacaksınız. Bu açıdan Şefaatli’de çıkan bu taşın belki de Yozgat için bir anda bunu görmek mümkün olmayacak ama uzun yıllar sonra mimari açıdan birçok değişiklik getireceğini umuyorum. İstihdam noktasında da Şefaatli için güzel bir imkân. Ama ondan daha önemlisi, bunlar bizim millî servetimiz. Bu millî serveti biz kullanmadığımız ölçüde toprak altında bıraktığımız zaman ekonomiye katmamış oluyoruz. Bizim gayri safî millî hasılamız içerisindeki yerini almamış oluyor.”
Yozgat’ın tanıtımına da katkı sağlayacak
Vali Yazıcı, taşın Yozgat tanıtımına da katkısı olacağını vurgulayarak, “Nasıl Uşak beyazı varsa, nasıl Denizli’nin travertenleri varsa, bizim de Şefaatli taşı İnşallah Yozgat Anadolu Beyazı adıyla yaygınlaşır, bizde kullanmaya alışırız. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum” dedi.
Başer: Yozgat’a katma değer kazandıracak
Yozgat Belediye Başkanı Yusuf Başer de, Şefaatli’nin taşının toprağının altın olduğunu ifade ederek, “Şu güzel atmosferi gördüğümüzde ileriye doğru ümitlerimiz daha da arttı. Yapılacak tüm çalışmalarda arkadaşımıza destek olacağımızı şu andan itibaren taahhüt ediyorum. Hayırlı uğurlu olsun Şefaatli’mize. Kaynaklar daha da güzel kullanıldıkça hem istihdam açısından hem de ilimize, ilçemize katacağı katma değer açısından çok büyük katkıları olacaktır” diye konuştu.
Çin’e ihracat yapılacak
Ayda 10 bin metrekare taş malzeme üretiliyor |
Dursun, şöyle konuştu:
Bayram Dursun |
“Burada kendi adımızı verdiğimiz Anadolu Beyazı’nı tescillettik. Yozgat Şefaatli’ye özgü bir taş. Bunu iç piyasaya vermeye başladık. Şu an 10 şehre malzemeyi gönderiyoruz. Van’da yeni yapılan camilerde bunlar kullanıldı. Kırıkkale’de camilerde ve Konya’da yapılan adliye saraylarında, İstanbul’da kültür merkezlerinde kullanıldı. Dış kaplama taşı olarak kullanılıyor. Bunu özel Askılı sistem olarak da kullanılabiliyor. Bizim amacımız bu taşı Türkiye’nin çoğu yerine, bütün illerine yaymak. Aynı zamanda yurt dışına da satışını sağlamak. Şu an Çin’den gelen misafirlerimiz var onlara tanıtarak yurtdışına satışını sağlamak istiyoruz.”
Dursun, bölgede 50-60 yıl üzerinde çalışılacak Anadolu Beyazı taşının bulunduğunu kaydetti.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder