13 Kasım 2012 Salı

METEK projesinde Yozgat da pilot iller arasında

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), meslekî ve teknik eğitimde uygulanabilir, sürdürülebilir, ölçülebilir ulusal kalite güvence sistemi oluşturacak.

Pilot uygulaması Ağrı, Bingöl, Bitlis, Çorum, Diyarbakır, Erzincan, Gaziantep, Hakkari, Iğdır, Kahramanmaraş, Kastamonu, Kilis, Mardin, Muş, Ordu, Rize, Sivas, Siirt, Trabzon, Van ve Yozgat’ta yapılacak proje 2 yıl sürecek.

Bu kapsamda Yozgat’ta ilk faaliyetler de başladı. Meslekî ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü’nün METEK “Kariyer ve Tanıtım Günleri Etkinliği”, 15 Kasım 2012 Perşembe günü Yozgat Grand Eser Otel toplantı salonunda saat 09:00 da gerçekleştirilecek. Toplantıya Yozgat Merkez ilçe ortaokullarında görev yapan rehber öğretmenler katılacaklar.

METEK

MEB, meslekî ve teknik eğitimin, eğitim sistemindeki payının artırılması, meslekî ve teknik eğitim kurumlarınca verilen eğitimin iş gücü piyasasının ihtiyaçlarına daha duyarlı hâle getirilmesi için çalışmalarını sürdürüyor.

Bu kapsamda, Meslekî ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü’nce, meslekî ve teknik eğitimin kalitesinin geliştirilmesi amacıyla, Avrupa Birliği’yle ortak finanse edilen 9 milyon avroluk, Türkiye’de Meslekî ve Teknik Eğitimin Kalitesinin Geliştirilmesi Projesi (METEK) başlatıldı.

Projeyle, meslekî ve teknik eğitimde uygulanabilir, sürdürülebilir, ölçülebilir bir ulusal kalite güvence sisteminin oluşturulması ve hayata geçirilmesi hedefleniyor.

Proje aynı zamanda meslekî teknik eğitim sisteminin kalitesini güçlendirmeyi ve bu yönde bir izleme sisteminin kurulmasını öngörüyor. Geliştirilecek sistemin pilot uygulaması 21 ilde yapılacak, sonuçlar değerlendirilecek ve gerekli revizyonlardan sonra meslekî eğitimde ulusal kalite güvence sistemine son hâli verilecek.

Pilot uygulaması Ağrı, Bingöl, Bitlis, Çorum, Diyarbakır, Erzincan, Gaziantep, Hakkari, Iğdır, Kahramanmaraş, Kastamonu, Kilis, Mardin, Muş, Ordu, Rize, Sivas, Siirt, Trabzon, Van ve Yozgat’ta yapılacak proje 2 yıl sürecek.

Projenin hedef kitlesinde, meslekî ve teknik eğitim liselerinde görev yapan yöneticiler ve öğretmenler, öğrenciler, meslek yüksek okullarındaki akademisyenler, meslekî eğitim sistemi içindeki öğrenciler, meslekî eğitime aday öğrenciler ile işverenler, işçiler, sendikalar ve iş dünyasını temsil eden sivil toplum kuruluşları yer alıyor.

Bazı meslek dersleri için yeni müfredat

Proje kapsamında yapılacak çalışmalar şöyle:

-Ulusal kalite güvencesi stratejisi ve eylem planı hazırlanacak,
-Meslekî teknik eğitim okullarında uygulanmak üzere bir öz değerlendirme sistemi oluşturulacak,
-Belirlenmiş meslek alanlarında müfredat geliştirilecek,
-Öğretmen ve yönetici eğitimleri gerçekleştirilecek,
-Kariyer danışmanlığı alanında görev yapan öğretmenlere eğitim sağlanacak,
-Meslekî eğitimdeki kalite değişim genel kamuoyuna ve hedef kitlelere anlatılacak,
-Farkındalık oluşturmak için çok sayıda etkinlik ve yayınlar gerçekleştirilecek.

Genel müdürlük ön hazırlıkları tamamlayarak eğitimlere başladı. İllerde farkındalık oluşturmaya yönelik “Kariyer ve Tanıtım Toplantıları” da önümüzdeki haftadan itibaren hayata geçirilecek.

Hiç yorum yok: