Türk milliyetçiliğinin önemli kilometre taşlarından Gazeteci Yazar Altan Deliorman, 76 yaşında vefat etti. Deliorman’ın cenazesi, 24 Ağustos Cuma günü Fatih Camisi’nde Cuma namazı sonrası kılınacak cenaze namazının ardından toprağa verilecek.
Altan Deliorman kimdir?
Gazeteci-yazar Necmettin Deliorman’ın oğludur. 1936’da İstanbul ‘da doğdu. İlk ve orta öğrenimini aynı şehirde yaptı. Haydarpaşa Lisesi’ni bitirdikten sonra bir süre İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde okudu. Daha sonra Edebiyat Fakültesi’ne geçerek, bu fakültenin Tarih bölümünden mezun oldu. Nihal Atsız ve İbrahim Kafesoğlu etkisinde kaldığı hocalarıdır. Yurt içinde ve yurt dışında çeşitli illerde çok sayıda konferans verdi, çeşitli ilmi ve mesleki kongrelere raporlar ve tebliğler sundu. Onlarca kitap ve binlerce makaleye imza attı.
Tan, Akşam, Ekonomi, Ocak, Son Havadis, Ortadoğu ve Tercüman gazetelerinde muhabir, musahhih, yazı işleri müdürü ve köşe yazarı olarak çalıştı. Aydınlar Ocağı Genel Merkez Müdürlüğünü yaptı. Boğaziçi Yayınlarını yönetti. Bayrak Basım-Yayımı kurdu. Türk Dünyası (1955) , Milli Işık (1967-1971), Gurbette Bayrak (1985-1987), Orkun (1998-.....) dergilerini yayınladı ve yönetti. Milli Yol (1962) ve Boğaziçi dergilerinin (1982-1987) yayımına katkıda bulundu.
Pek çoğuyla yakın dostluklar kurduğu devrin tanınmış simalarını kaleme aldığı yazıları edebiyat çevrelerinde büyük beğeni kazandı. 2005’de “Işıklı Hayatlar” adlı eseriyle Türkiye Yazarlar Birliği tarafından biyografi dalında yılın yazarı seçildi. 2008’de Türkiye Gazeteciler Cemiyeti tarafından basın mesleğinde 50. yılını doldurması dolayısıyla ‘Basın Şeref Ödülü’ aldı. 2009’da ise Edebiyat Sanat ve Kültür Araştırmaları Derneği (ESKADER), Altan Deliorman’ı “Portre” dalında ‘Türk Yurdunun Bilgeleri’ isimli eseri dolayısıyla ‘yılın yazarı’ seçti.
Tarık Bin Ziyat adlı bir romanla birlikte birçok hatıra, araştırma ve biyografi eseri yayımladı. Orta ve Lise tarih kitapları yazdı.
Eserlerinden bazıları: Türk Yurdunun Bilgeleri, Işıklı Hayatlar, Türklere Karşı Ermeni Komitacıları, Osmanlılardan Önce Türkler, Tanıdığım Atsız, Kırık Kanatlı Jön-Türk, Sessiz Bir Ses…
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder