2 Kasım 2008 Pazar

“Deşme yaramı, yorgunum…”

Yozgat Şairler ve Yazarlar Birliği Başkanı Ahmet Sargın, Yozgat’ın kültür harmanı içinde, bu toprağın buğday başaklarını öğütüp, sanata ve edebiyata acıkmış olanlara, kendi gönül tandırında ekmek yapmaya çalışıyor… Şair ruhlu her adam gibi o da 4 mevsimi yaşıyor içinde. Bazen ilkbahar coşkusunu, bazen yaz kuraklığını… Bazen sonbahar hüznünü, bazen kış sessizliğini…


Gurbette harlanan Yozgat ateşi

Ahmet Sargın, Yozgat Merkez Ortaokulu’nda öğretmenlik yaparken, 1985 yılında kendi ifadesiyle “birşeylere kahrederek” tayinini aldırtıp Yozgat’tan gider. Ahmet Sargın, o gurbet dönemi için “Bu ara gurbet bize Yozgat'ı yeniden sevdirdi. Kendi adımıza bir Yozgat kültür elçisi olma sözü verdik... Yozgat sevdamız bu gurbet yıllarına rastlar“ diyor.

Sargın, bu 12 yıllık ayrılığın ardından 1997 yılında tekrar Yozgat’a döner ve yeniden öğretmenlik yapmaya başlar. 2004 yılının sonunda da kendi isteğiyle emekliye ayrılır.

Bir sevda derneği...

Artık bir ‘emekli öğretmen’ olan Sargın, Yozgat sevdasını bir dernek faaliyetine dönüştürür ve Yozgat Şairler ve Yazarlar Birliği’ni kurar. Yozgat’ın edebî ve kültürel yönleriyle tanıtımını yapmak üzere yola çıkan ‘bir grup fedakâr arkadaşıyla birlikte’, kültür, sanat, edebiyat alanında bazı faaliyetler gerçekleştirirler.

Sargın, bugüne kadarki son faaliyetlerinin 2008 yılı “9. Sürmeli Festivali Şiir Programı” olduğunu, bu kapsamda, şair ve yazar merhum Abbas Sayar’ın hatırasına imza günü düzenlediklerini de hatırlatıyor. Bu programlara çeşitli illerden 30’a yakın şair, yazar ve gazetecinin katıldığını belirten Sargın, Yozgat’a davet edilen konuklar arasında İLESAM Başkanı İhsan Işık ile gazeteci yazar Hikmet Okuyar’ın da bulunduğunu belirtiyor.

Aynı grupla Yozgat’ın Sorgun ilçesinde de program yaptıklarını hatırlatan Sargın, “Bu programlara katılan arkadaşlarımız Yozgat’tan mutlu ayrıldılar. Yozgat’ı yazdılar, Yozgat’ı konuştular ve bize teşekkür ettiler. Her gittikleri yerde Yozgat’ı anlattılar” diyor.

Öfke ve sitem...

“Marifet iltifata tabidir” diyen Sargın, “Bu faaliyetleri niçin yaptığımızı bilenler emeğimize de saygı gösteriyorlar. Ama bağnaz, siyasî, bencil ve çekememezlik içinde hareket eden zavallılar da, faaliyetlerimizi görmezlikten gelmeye çalışıyorlar” diyerek, sitemini ve tepkisini de dile getiriyor. Kimlere neden sitem ettiğini bilmiyoruz…

Kimi zaman bir soru karşısında “Deşme yaramı, yorgunum…” diyen Ahmet Sargın, Yozgat’ın mahallî gazetelerinde kültürel yazılar yazmaya devam ediyor.

Hiç yorum yok: