24 Nisan 2013 Çarşamba

Gazeteci Yılmaz: Yüksek hızlı tren de
diğer yatırımlar gibi Yozgat’a gelince yavaşlıyor…

Tarık Yılmaz
“İleri” gazetesinin Haber Müdürü Tarık Yılmaz, daha önce 2015 yılında hizmete gireceği duyurulan yüksek hızlı tren hattının açılış tarihinin 2016’ya ertelendiğini; bu tarihin 2017 hatta 2018 yılına kayabileceğini belirterek, “Ne gariptir; adı ‘Yüksek Hızlı’, kendisi de hızlı ama o da diğer yatırımlar gibi Yozgat’a gelince ‘yavaş’lıyor” diye yazdı.

“İleri” gazetesinin Haber Müdürü Tarık Yılmaz, Başbakan Yardımcısı ve Yozgat Milletvekili Bekir Bozdağ’ın geçen hafta sonu Şahin Tepesi Sosyal Tesisleri’nde basın mensupları için düzenlediği yemekli basın toplantısını “Bozdağ ve Yozgat” başlıklı 2 seri yazıyla değerlendirdi.

Nasreddin Hoca’nın fil fıkrası gibi…

Yılmaz, bu konuya ayırdığı ilk yazısında Yozgat siyasetini, bakımı hayli masraflı ve külfetli olan bir filin köyden alınması için köy ahalisi ile birlikte padişahın huzuruna çıkınca kendisini yalnız bırakan köylülere kızıp bir fil daha isteyen Nasreddin Hoca’nın fıkrasına benzetti.

‘Sorun’lar Başbakan’a gidene kadar ‘teşekkür’e dönüşüyor…

Yılmaz, “Söylediğiniz söz, Saat Kulesi’nin etrafını bir kez tavaf edinceye kadar yalana dönüşüyor. Eskiden siyasette sorunlar, daha il başkanından çözülmeye başlardı. ‘Hamil-i kart yakınımdır’ yazılı kartvizitler çoğu zaman gayri siyasî işler için kullanılsa da insanlar, milletvekiline ya da bakana ulaşmak zorunda kalmıyorlardı. Hatta merkez ilçe başkanı forsu dahi çoğu meselenin çözümü, ya da insanların iş beklentisinin hakikate ermesi adına yeterli bir makamdı. Peki ya şimdi? Şimdilerde ne milletvekilinin hükmü var, ne de sorunlar, beklentilerin, taleplerin aşağıdan yukarıya ulaştırılmasında sağlıklı bir yol izleniyor. Tıpkı ‘kulaktan kulağa’ misali, aşağıdan söylenen sorun, yukarıda teşekkür, iltifat ya da işte öyle garip bir şeye dönüşü veriyor” ifadelerini kullandı.

Bozdağ’ın basın toplantısı umut vermedi

Bu konudaki ikinci yazısında Başbakan Yardımcısı ve Yozgat Milletvekili Bekir Bozdağ’ın Yozgat’ta yaptığı açıklamaları değerlendiren Yılmaz, Bozdağ’ın, çevre yolu tartışması, yeni teşvik kanunu, savunma sanayi yatırımlarından vazgeçilmesi, yol meselesi, hızlı tren hattı ve havaalanı konularındaki sorulara verdiği cevapları yorumladı.

Çevre yolu meselesi

Bozdağ’ın çevre yolu konusundaki ‘Şehir dağılır, kentteki bazı araziler değersizleşir’ kaygısına katılmadığını açık açık belirttiğini kaydeden Yılmaz, “Büyüklerimiz, memleketi Nohutlu ile Çamlık arasına, ekonomiyi de Lise Caddesi’ne sıkıştırdığı günden bu tarafa boğazına kravat oturmuş memur misali nefesi kesiliyor Yozgat’ın” diye yazdı.

Yozgat’ın iki ara bir dereye sıkışmışlıktan kurtarılması için ciddi bir açılıma ihtiyaç olduğunu belirten Yılmaz, “Bu, çevre yolu olur, havaalanı olur, hızlı tren olur, ne olur bilmem; ama bir şeylerin, acıtsa dahi birilerine rağmen olması şart!” dedi.

Teşvik umutları suya düştü

Başbakan Yardımcısı Bozdağ’ın “Eski teşvik canlanmayacak, sigorta primlerinin düzenlenmesi ile ilgili çalışma devam ediyor” dediğini aktaran Yılmaz, bu açıklamanın, bütün umutları suya düşürdüğünü kaydetti.

Söz verilirken Yozgat’ın durumu bilinmiyor muydu?

Yılmaz, Millî Savunma Bakanı İsmet Yılmaz’ın, savunma sanayisi alanında Yozgat’a yatırım yapmayı düşündüklerine dair açıklamalarını hatırlattıktan sonra, Bozdağ’ın, “Yatırımcı niyetleniyor, Yozgat’a geliyor; ama personel yetersizliği, yedek parça ihtiyacı ve Organize Sanayi Bölgesi’ni yeterli bulmadığı için gidiyor” şeklindeki açıklamasını yorumladı. Yılmaz, şu değerlendirmede bulundu:

“Savunma sanayisi sözünü veren Millî Savunma Bakanı (Sivaslı) İsmet Yılmaz, Yozgat’la ilgili savunma sanayisi yatırım sözü verirken bilmiyor muydu Yozgat’ın OSB’sini, personel durumunu, yedek parça üretilmediğini? Zaten yapılan açıklamalarda Yozgat’ta tank, top, tüfek uçak değil, bu tür silahların yedek parçaları üretilecek denilmişti.  Ama şimdi Bozdağ, farklı söylüyor, ‘olmayacak’ diyor.”

2015’ti 2016 oldu; 2017 de olabilir, 2018 de…

Yılmaz, daha önce 2015 yılında hizmete gireceği duyurulan yüksek hızlı tren hattının açılış tarihinin 2016’ya ertelendiğini belirterek, “Ne gariptir; adı ‘Yüksek Hızlı’, kendisi de ‘hızlı’ ama o da diğer yatırımlar gibi Yozgat’a gelince ‘yavaş’lıyor” dedi.

Yılmaz, “Elmadağ güzergâhında teknik sıkıntılar çıktığı için 2015 olarak açıklanan bitiş tarihinin 2016’ya sarkabileceğini açıkladı Bozdağ. O an anladım ki bu işin ucu açık. Yani 2017 de, 2018 de olabilir. Artık kendi adıma bilmeyerek da olsa milleti kandırma cihetinde bulunmayacağım, bir gazeteci olarak. Çağrı Merkezi’nin açılışında Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, tarihi 2015 olarak verdiğinde konunun uzmanları ‘Hadi canım, siz 2016’yı dahi hayal etmeyin’ demişti de inanmamıştım.
Kime inanayım şimdi hadi siz söyleyin?” diye yazdı.

Bozuk yol soruşturmasından sonuç çıkar mı?

Yazısında Bozdağ’ın, Yozgat’ın bozuk yolları hakkındaki açıklamalarına da yer veren Yılmaz, Bozdağ’dan bozuk yolları Yozgat’a reva görenlere yönelik tepki beklediğini belirttikten sonra “Ama ne beklediğim hiddet, ne de hesap sorma adına bir yanıt geldi. Sadece bir bölümle ilgili bakanlık soruşturma başlat (mış). Yani ‘mış’…’Bu yaz Yozgat’ın yol sorunu kalmayacak’ dedi Sayın Bozdağ. Bilmiyorum, bu söylem beklentilerime teselli verir mi, vermez mi?” değerlendirmesinde bulundu.

Havaalanına bu yıl bütçe ayrılmamış

Bozdağ’ın, Yozgat Havaalanı’nın hızlı tren hattıyla aynı tarihte hizmete gireceğini söylediğini aktaran Yılmaz, “Bu yıl için bütçe ayrılmamış. Bozdağ, ‘kaydırma bütçeyle başlanacak’ diyor; ama şu ana kadar konuştuklarımız arasında umut veren bir şey var mı?” diye yazdı.

(Yozgat Muhabir)

Hiç yorum yok: