26 Haziran 2011 Pazar

“Dünya Yozgatlılar Günü” sizlere ömür…

Sürur Öztürk

23 Haziran tarihi, geçen yıl İstanbul Yozgatlılar Federasyonu ile Yozgat Kültür ve Dayanışma Derneği tarafından “Dünya Yozgatlılar Günü” olarak ilân edilmiş ve İstanbul WOW Hotel’de yüksek katılımlı bir program düzenlenmişti.

Her yıl geleneksel olarak kutlanacağı belirtilen “Dünya Yozgatlılar Günü”, bu sene kutlanmadı. Kutlanmadığı gibi, bu konuda ne bir açıklama yapan oldu, ne de açıklama yapılmasını isteyen…

“Dünya Yozgatlılar Günü”nün âkıbetini öğrenmek için, Yozgat Kültür ve Dayanışma Derneği’nin Başkanı Kâzım Ekinci’yi aradım.

Ekinci’nin verdiği bilgiye göre, “Dünya Yozgatlılar Günü”nün Yozgat’ta kutlanması gerektiği ve 23 Haziran’ın böyle bir gün için isabetli bir tarih olmadığı şeklindeki (ilk kez Yozgat Muhabir’de dile getirilen) eleştiriler, pek çok kişi tarafından Yozgat Kültür ve Dayanışma Derneği’ne iletilmiş. Dernek de bu sebeple, Dünya Yozgatlılar Günü’nün ikinci yıl programını Sürmeli Festivali kapsamında Yozgat’ta, üçüncü yıl programını da çok sayıda Yozgatlının yaşadığı Avusturya’nın başkenti Viyana’da gerçekleştirmeyi planlamış. Dernek, bu yılki Yozgat programı için 3 Yozgatlı sanatçının katılacağı halka açık bir konser ile “hayvancılık” temalı bir panelden oluşan kutlama programı hazırlamış. Program, önce Sürmeli Festivali’nin programına alınmış, bu resmî program da derneğe gönderilmiş ancak daha sonra sürpriz bir şekilde programdan çıkarılmış.

Yozgat Kültür ve Dayanışma Derneği’nin Yönetim Kurulu Başkanı Kâzım Ekinci, bu değişikliğin, Yozgat Valisi Necati Şentürk’ten kaynaklandığı kanaati taşıdıklarını söyledi.

Kâzım Ekinci’ye, “Acaba, bu programı sizin ve arkadaşlarınızın şahsî menfaat elde etmek amacıyla hazırladığınız şeklinde bir kanaat mi oluştu?” diye sordum. Ekinci, soruma soğukkanlı bir şekilde cevap verdi.

Kâzım Ekinci, Yozgat’ta tarım ve hayvancılıkla uğraşan çiftçilere danışmanlık hizmeti vermek amacıyla, kısa adı YOBİTAŞ olan “Yozgat Birliği Tarım ve Hayvancılık A.Ş.”yi kurduklarını, Yozgat’ta tarım ve hayvancılığın gelişmesine yönelik projeler hazırladıklarını hatırlatarak, ancak Yozgat milletvekillerinden ve Yozgat’taki bürokratlardan destek göremediklerini ileri sürdü. Ekinci, federasyon-dernek anlaşmazlığının boyutlarını ortaya koyan bir de ayrıntı nakletti.

Ekinci’nin anlattığına göre, dernek yönetimi, YOBİTAŞ vasıtasıyla 70x100 şeklinde formüle ettikleri bir proje hazırlamışlar. Bu projedeki 70 rakamı, Yozgat’ın ilçeleri ve beldelerinin yaklaşık olarak toplam sayısını temsil ediyormuş. Proje, bu 70 yerleşim biriminin her birine, 100 baş hayvandan oluşan besicilik tesisi kurulmasını öngörüyormuş.

Ekinci, bu tür çalışmalar kapsamında, ‘Tiftik Çiftliği’ olarak bilinen Yerköy’deki 5 bin 400 dönümlük arazinin, hayvancılık tesisi kurmak ve yabancı yatırımcı getirmek şartıyla kendilerine tahsis edilmesi için Yozgat Valisi Necati Şentürk’ten talepte bulunmuş. Vali Şentürk ise, İstanbul Yozgatlı Dernekler Federasyonu’ndan referans mektubu getirmelerini istemiş. Ekinci ise, “Efendim, referans mektubuna ne gerek var? Ben zaten federasyonun genel sekreteriyim” şeklinde sitemde bulunmuş ama Şentürk, referans mektubu talebinden vazgeçmemiş.

Ekinci, Avusturya Yozgatlı Dernekler Federasyonu’ndan referans mektubu alıp Valiliğe gönderdiklerini ancak İstanbul federasyonundan alamadıklarını söyledi. Ekinci’nin iddiasına göre, İstanbul Yozgatlı Dernekler Federasyonu Başkanı Mehmet Deniz, “Benim ve arkadaşlarımın yer almadığı bir proje için referans mektubu vermem” diyerek, talebi geri çevirmiş. Söz konusu arazi de, Kırşehir’deki bir firma tarafından alınmış. Ekinci, bunu Yozgat için büyük bir kayıp olarak değerlendiriyor.

Ekinci, Yozgat Milletvekillerinin ve bürokratlarının, Yozgatlı müteşebbislere destek olmamaları sebebiyle, birtakım imkânların Yozgatlılar tarafından değil yabancılar tarafından kullanıldığını ileri sürüyor ve İlci Çiftliği örneğini hatırlatıyor. Daha önce TİGEM’e ait olan çiftliğin de Muşlu müteşebbisler tarafından kiralandığını, bu firmanın şimdi yaklaşık 1 milyon Euro’luk Dünya Bankası destekli kredi kullandığını belirtiyor.

Ekinci’nin anlattıkları özetle böyle. Bunları bir ‘taraf’ olarak değil, sadece ‘ne olup bittiğini merak eden bir gazeteci’ olarak kaydettiğimi altını çizerek belirtmek isterim.

Yozgat Valisi Sayın Necati Şentürk veya İstanbul Yozgatlı Dernekler Federasyonu Başkanı Sayın Mehmet Deniz, Ekinci’nin iddiaları konusunda herhangi bir açıklama yapmak isterler ve bu açıklamayı bana ulaştırırlarsa, elbette o açıklamayı da okuyucularımızın takdirine sunarım…

Konuyu, Yozgat’ta gazetecilik yapan kıymetli gazeteci büyüklerim, şüphesiz daha iyi değerlendireceklerdir.

(surur-ozturk@hotmail.com)

Hiç yorum yok: