5 Mart 2018 Pazartesi

1156 yerel gazetenin yayın hayatı tehlikede!
Yerel basının resmî ilân gelirleri kesiliyor

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, TBMM Genel Kurulu’nda onaylanan yasa tasarısına göre, icra iflas ve konkordato ilânlarının bu gazetelerden alınarak Basın İlan Kurumu’nun (BİK) Resmi İlân Portalı sitesinde yayımlanmaya başlanacağına dikkati çekti. Gürer, “Yerel ve yaygın basının resmî ilânlar haricinde değişik şekillerde daha fazla desteklenmesi beklenirken, hükümetin aldığı bu karar, 1156 gazeteden yüzde 90’ının kapısına kilit vurmasına neden olacaktır” diye konuştu.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, icra iflas ve konkordato ilânlarının ‘yerel ve yaygın gazetelerde yayımlanan resmi ilânlar’ kapsamından çıkarılmasının, çoğunluğu yerel olan 1156 gazete için ‘kapanma’ sebebi olacağını ileri sürdü. Gürer, hükümetin yol yakınken bu yanlıştan dönmesi gerektiğini belirtti.

Ömer Fethi Gürer, TBMM Genel Kurulu’nda onaylanan yasa tasarısına göre, bu güne kadar resmî ilân alma hakkı olan gazetelerde yayımlanan icra iflas ve konkordato ilânlarının, bu gazetelerden alınarak Basın İlan Kurumu’nun (BİK) Resmi İlan Portalı sitesinde yayımlanmaya başlayacağını belirtti.

Türkiye genelinde büyük çoğunluğu yerel ve bölgesel olmak üzere 1156 gazetenin resmi ilân alma hakkının bulunduğuna dikkati çeken Gürer, “Gazetelerin resmi ilân hakkını elde edebilmeleri için çok ciddi kriterleri yerine getirmesi gerekiyor. Zor şartlar altında yayın hayatlarını sürdüren yaygın ve yerel gazetelerin en önemli gelir kaynakları resmi ilânlardır. Yeni yasayla birlikte resmi ilân alma hakkına sahip olan gazetelerin, gelir kaynakları büyük oranda azalacaktır” dedi.

Özellikle yerel gazetelerin bu kanunla birlikte çok büyük sıkıntı içine gireceğine işaret eden Gürer, “Yerel gazeteler, yayın yaptıkları bölgelerin sorunlarını gündeme getiren, çözüm için takipçi olan, vatandaşla yerel ve genel idare arasında bir köprü görevi üstelen, halkın haber alma özgürlüğüne katkı sağlayan yayın kuruluşlarıdır. Özel reklâm gelirleri neredeyse yok denecek kadar az olan yerel gazetelerin tek geçim kaynağı resmi ilânlardır. Resmi ilân kriterlerinin yeniden belirlenmesi, yerel gazeteler için kapanma gerekçesi olacaktır” diye konuştu.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, aslî görevlerinin yanında binlerce basın emekçisine istihdam sağlayan yerel gazetelerin, resmî ilânlarının sınırlandırılmasının, aynı zamanda ‘işsiz gazeteciler ordusuna’ yenilerinin eklenmesi anlamına geleceğini de belirterek, “Yol yakınken hükümet bu yanlıştan dönmelidir. Yerel ve yaygın basının resmî ilânlar haricinde değişik şekillerde daha fazla desteklenmesi beklenirken, hükümetin aldığı bu karar, 1156 gazeteden yüzde 90’ının kapısına kilit vurmasına neden olacaktır” diye konuştu.
Kanun tasarısının ilgili maddeleri

Hiç yorum yok: