17 Temmuz 2013 Çarşamba

Gülay Göktürk: MHP-CHP ittifakı tepede mümkün ama tabanda kabul görmesi mümkün değil

Gülay Göktürk
Bugün gazetesi yazarı Gülay Göktürk, MHP-CHP ittifakını sağlamaya yönelik girişimleri değerlendirdi. Göktürk, bu iki partinin işbirliği yapmasına imkân veren pek çok siyasî-ideolojik benzerlikleri olduğunu ancak tepede böyle bir ittifak sağlanabilse bile bunun seçmen katında kabul görmesinin mümkün olmadığını kaydetti.

“Ankara kulisleri ilginç bir haberle çalkalanıyormuş. CHP ve MHP'nin yerel seçimlerde ittifaka hazırlandığı; MHP'nin İzmir ve İstanbul'da CHP'nin adayını, CHP'nin ise Ankara'da MHP'nin adayını destekleyeceği; böylece İzmir ve İstanbul büyükşehir belediyelerinin AK Parti'den alınmasına çalışılacağı konuşuluyormuş” ifadeleriyle ittifak senaryosunu özetleyen Göktürk, bu ittifakın tabanda neden kabul görmeyeceğini şöyle ifade etti:

“Çünkü iki partinin de seçmen kitlelerinin algısı bu gerçeklikten tamamen farklı. Her iki partinin seçmen kitlesi de karşı tarafı, “kardeş parti” gibi görmek bir yana, iki zıt kutupta yer alan, birbirine en uzak partiler olarak görüyor. CHP’li tabana sorsanız, MHP Türkiye’nin en gerici-faşist partisi, kendi partileri ise Türkiye’nin en ilerici-demokrat partisi... MHP’li tabana sorsanız, CHP’liler gizli komünist, kendi partileriyse en antikomünist ve milliyetçi parti...

Sıradan bir CHP’li için MHP’ye oy vermek, kendine, geçmişine, ihanettir. Hiçbir şekilde savunulamaz bir tutumdur. Sadece kendisi için değil, ailesi için de bir yüz karasıdır. Aynı şekilde bir MHP’li de ‘CHP'ye oy vereceğime elim kırılsın daha iyi’ diye düşünür. (…) Sanal saflaşma kafalarda öylesine etkili ki, denenebilecek bir MHP-CHP ittifakının seçmen katında herhangi bir başarı şansı görünmüyor.”

Hiç yorum yok: