17 Haziran 2013 Pazartesi

İngiltere’nin Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in haberleşmelerini izlediği iddiası araştırılıyor

Mehmet Şimşek'ten ilk açıklama
İngiliz Guardian gazetesinin, 2009 yılında yapılan G20 zirvesinde, aralarında Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in de bulunduğu bütün katılımcıların telefon ve maillerinin, İngiliz istihbarat örgütü “Devlet İletişim Birimi” (GCHQ) tarafından izlendiğine dair iddiası, Türk makamları tarafından araştırılıyor.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, “Dışişleri ile temas halindeyiz. Konuyu araştırıyorlar. Bu iddialar doğru çıkarsa en sert şekilde kınanacak ve gereken yapılacaktır” dedi.

Gazeteye sızdırılan GCHQ raporunda, Şimşek’in dinlenme sebebinin savunma ve güvenlik amaçlı değil, “Ankara’nın mali denetim ve reformlara bakışının öğrenilmesi” amacı taşıdığı kaydedilmişti.

Haberde ayrıca, 2 Eylül 2009 tarihinde G20 zirvesi çerçevesinde yapılan maliye bakanları toplantısına katılmak için Londra’ya giden Şimşek ve beraberindeki 15 kişilik heyetin, “Türkiye’nin diğer G20 ülkeleriyle işbirliği yapıp yapmayacağının anlaşılması” için de dinlendiğinin ortaya çıktığı ileri sürülmüştü.

İddia neydi?

- Zirveye katılanların kullanacağı internet kafeleri oluşturuldu. Kafedeki bilgisayarlara özel programlar yüklenerek, mailler ve yazışmalar takip edildi.

- Katılımcıların kullandığı akıllı telefonların güvenliği geçilerek, görüşme ve mail trafikleri izlendi.

- 45 analiz uzmanı, zirveye katılanların görüşmelerini ve maillerini “canlı” olarak takip etti. Bu bilgiler İngiliz bakanlara verildi.

Haberde, Rus lider Medvedev’in Moskova ile görüşmelerinin de zirve sırasında takip edildiği belirtildi.

Hiç yorum yok: