17 Haziran 2013 Pazartesi

Dışişleri Bakanlığı’ndan İngiltere’ye sert uyarı

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu
Dışişleri Bakanlığı, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve beraberindeki heyetin haberleşmelerinin 2009 yılında İngiltere tarafından izlendiğine dair İngiliz The Guardian gazetesinde yayınlanan haber üzerine açıklama yaptı.

Haberde yer verilen iddialarda en ufak bir doğruluk payı bulunması hâlinde bunun öncelikle ilgili ülke açısından bir skandal teşkil edeceği ifade edilen açıklamada, “Haberin doğru olması hâlinde, müttefik bir ülkenin böyle bir hareketinin kabul edilemez bulunacağı açıktır” denildi.

Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklama şöyle:

“The Guardian” gazetesinin bugünkü sayısında Maliye Bakanımız Sayın Mehmet Şimşek ve beraberindeki heyetin 2009 yılında G-20 toplantısı vesilesiyle İngiltere’yi ziyaretleri sırasında telefonlarının dinlendiğine ilişkin yer alan haberde dile getirilen iddialar kaygı vericidir.

Söz konusu haberde yer verilen iddialarda en ufak bir doğruluk payı bulunması halinde bunun öncelikle ilgili ülke açısından bir skandal teşkil edeceği aşikârdır. Uluslararası işbirliğinde karşılıklı güven, saygı ve şeffaflığın esas olması gereken bir ortamda, haberin doğru olması halinde, müttefik bir ülkenin böyle bir hareketinin kabul edilemez bulunacağı açıktır.

Bu konuda İngiliz makamlarının resmi ve tatmin edici bir açıklama sunması beklenmektedir. Nitekim bu konuda gerekli diplomatik girişimler yapılmıştır.

Hiç yorum yok: